MOTIVARE De ce a fost condamnat fostul primar PSD Neculai Onţanu la doar 3 ani de închisoare cu suspendare, deşi a fost găsit vinovat că a primit mită un teren de peste 1,4 milioane de euro de la Cristi Borcea

Data:

Înalta Curte (…) şi-a format convingerea că se impune aplicarea unor pedepse orientate spre minimul special, iar ca modalitate de executare (….) va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, apreciind că şi în acest fel poate fi imprimată acestora (inculpaţilor – n.r.) o atitudine corectă, onestă faţă de norma de drept şi regulile elementare de convieţuire socială” – este esenţa motivării deciziei din aprilie 2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care fostul primar PSD al Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost condamnat la doar 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Motivarea a fost publicată acum pe site-ul Înaltei Curţi.

Onţanu a primit pedeapsa minimă şi cu suspendare, deşi instanţa l-a găsit vinovat că, în 2006-2007, a primit mită de la Cristi Borcea un teren de 1.500 de metri pătraţi pe strada Barbu Văcărescu din Capitală, în valoare de peste 1,4 milioane de euro, ca să îi retrocedeze acestuia terenuri de peste 8 hectare în Sectorul 2.

În ceea ce priveşte acuzaţia referitoare la acceptarea promisiunii pentru sine iniţial, urmată de pretinderea şi primirea folosului material de către inculpatul Onţanu Neculai, cu ajutorul persoanelor interpuse Radu Loredana-Claudia şi Radu Aurel, în schimbul urgentării soluţionării dosarului de retrocedare privindu-l pe … (beneficiarii în fapt Borcea Cristian şi …), Înalta Curte constată că probatoriul administrat a dovedit, dincolo de orice îndoială rezonabilă, vinovăţia inculpaţilor la comiterea infracţiunii de luare de mită în forma autoratului – Onţanu Neculai, respectiv complicităţii – Radu Loredana-Claudia şi Radu Aurel”, se arată în motivare.

Potrivit dosarului, Cristi Borcea a încheiat două contracte de vânzare-cumpărare fictive prin care a transferat terenul în două loturi, gratuit, către cei 2 interpuşi ai lui Onţanu. E vorba de Loredana Radu, o nepoată a fostului lider UNPR şi ex-ministru de interne, Gabriel Oprea, şi Aurel Radu, un fost director Metrorex, ginere al unui şef din Curtea de Conturi.

„Inculpaţii Radu Loredana-Claudia şi Radu Aurel au ajuns în posesia celor două suprafeţe de teren datorită legăturilor avute cu inculpatul Onţanu Neculai, informează G4 MEDIA.

G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania.Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce Bolojan stă la bloc și face investiții de 2 miliarde de euro, iar Chirica și Alexe sunt putred de bogați și nu...

Cifre seci, dar elocvente. Bugetul Consiliului Județean (CJ) Iași pentru anul acesta a fost proiectat cu cheltuieli de 1,6 miliarde de lei din care 1,2 miliarde lei pentru funcționare. Programul de investiții publice se ridică la 390 milioane de lei. Procentual înseamnă că 76% din banii instituției condusă de Costel Alexe vor merge pe funcționare și numai 24% pe dezvoltare.

Cum afectează pensionările masive funcţionarea Justiţiei la Iaşi? Sentinţe întârziate, magistraţi copleşiţi, dosare studiate în ritm alert

Pensionările din sistemul judiciar ieşean şi-a pus serios amprenta pe activitatea de anul trecut a Tribunalului. Numărul dosarelor noi a scăzut puţin, dar numărul tot mai mic de judecători a făcut ca fiecare dintre ei să fie pus în situaţia de a soluţiona câte două dosare pe zi. Jumătate dintre justiţiabili au aflat soluţia găsită de magistraţi la aproape trei luni de la pronunţarea sentinţei.

Cine este obligat să deszăpezească. Răspunderea primarului și obligațiile cetățenilor

Prima zăpadă mai serioasă din aceeastă iarnă a făcut...

Dacian Cioloș cere liderilor coaliției de guvernare „un plan ofensiv diplomatic clar” pe subiectul Schengen

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloș cere liderilor coaliției un plan...