MOTIVARE De ce a fost condamnat fostul primar PSD Neculai Onţanu la doar 3 ani de închisoare cu suspendare, deşi a fost găsit vinovat că a primit mită un teren de peste 1,4 milioane de euro de la Cristi Borcea

Data:

Înalta Curte (…) şi-a format convingerea că se impune aplicarea unor pedepse orientate spre minimul special, iar ca modalitate de executare (….) va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, apreciind că şi în acest fel poate fi imprimată acestora (inculpaţilor – n.r.) o atitudine corectă, onestă faţă de norma de drept şi regulile elementare de convieţuire socială” – este esenţa motivării deciziei din aprilie 2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care fostul primar PSD al Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost condamnat la doar 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Motivarea a fost publicată acum pe site-ul Înaltei Curţi.

Onţanu a primit pedeapsa minimă şi cu suspendare, deşi instanţa l-a găsit vinovat că, în 2006-2007, a primit mită de la Cristi Borcea un teren de 1.500 de metri pătraţi pe strada Barbu Văcărescu din Capitală, în valoare de peste 1,4 milioane de euro, ca să îi retrocedeze acestuia terenuri de peste 8 hectare în Sectorul 2.

În ceea ce priveşte acuzaţia referitoare la acceptarea promisiunii pentru sine iniţial, urmată de pretinderea şi primirea folosului material de către inculpatul Onţanu Neculai, cu ajutorul persoanelor interpuse Radu Loredana-Claudia şi Radu Aurel, în schimbul urgentării soluţionării dosarului de retrocedare privindu-l pe … (beneficiarii în fapt Borcea Cristian şi …), Înalta Curte constată că probatoriul administrat a dovedit, dincolo de orice îndoială rezonabilă, vinovăţia inculpaţilor la comiterea infracţiunii de luare de mită în forma autoratului – Onţanu Neculai, respectiv complicităţii – Radu Loredana-Claudia şi Radu Aurel”, se arată în motivare.

Potrivit dosarului, Cristi Borcea a încheiat două contracte de vânzare-cumpărare fictive prin care a transferat terenul în două loturi, gratuit, către cei 2 interpuşi ai lui Onţanu. E vorba de Loredana Radu, o nepoată a fostului lider UNPR şi ex-ministru de interne, Gabriel Oprea, şi Aurel Radu, un fost director Metrorex, ginere al unui şef din Curtea de Conturi.

„Inculpaţii Radu Loredana-Claudia şi Radu Aurel au ajuns în posesia celor două suprafeţe de teren datorită legăturilor avute cu inculpatul Onţanu Neculai, informează G4 MEDIA.

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Percheziții DNA la Primăria Gropeni. Este vizat liberalul Stan Malinche, primarul comunei | De Brăila

DNA Galați efectuează, joi dimineață, mai multe percheziții în...

Sistemul de Garanție-Returnare dă rateuri. De ce nu funcționează | Ziarul de Iași

Sistemul de Garanție-Returnare dă rateuri. Deși ar trebui să...

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....