Potrivit HotNews.ro, un cocktail de factori a făcut ca pe piața mondială a energiei să se instaleze furtuna perfectă. Prețurile au explodat iar românii, la fel ca cetățenii altor țări, s-au trezit că au de achitat facturi mult mai mari decât în urmă cu câteva luni. Partea proastă e că România și-a epuizat toate gloanțele de argint cu care putea să tragă, iar acum populația decontează și lipsa de acțiune a ANRE. Cum s-a ajuns aici? S-o luăm pe rând.
Vara trecută, mare parte din continentul european a fost în lockdown. Fabricile au funcționat la minimul necesar din cauza pandemiei, lumea a lucrat de acasă, nimeni nu-și punea problema crizei energetice ce urma să vină. Nu puțini au fost producătorii de gaze care au pus cep producției, stocurile fiind mai mult decât îndestulătoare.
„Aici trebuie spus că înmagazinarea gazului nu e deloc ieftină. Iar redeschiderea producției este costisitoare. În plus, oferta de gaz e destul de rigidă, în sensul că reacționează mai lent la mișcările cererii”, explică într-o discuție cu HotNews, Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură la Expert Forum.
În Germania temperaturile din aprilie au fost cele mai scăzute din ultimii 40 de ani
Iarna lui 2020 nu a fost una foarte geroasă, dar primăvara lui 2021 a cunoscut temperaturi mult mai coborâte decât media perioadei. Temperaturile din aprilie de pildă au fost sub medie din Islanda până la Mediterană. În Germania temperaturile din aprilie au fost cele mai scăzute din ultimii 40 de ani. La fel și în Slovenia. În câteva zone din SUA temperaturile au coborât la -16 grade, iar pe fondul acestui ger, populația a consumat mai mult decât de obicei. Iar asta a dus la scăderea rezervelor de gaze (care erau, repet, îndestulătoare).
De asemenea, în primăvara acestui an, oamenii sperau că pandemia se apropie de final, iar statele au început să-și redeschidă economiile. Fabricile au reînceput să producă, oamenii să se întoarcă la lucru. Cererea de energie din Asia a fost un alt motiv care a pus presiune pe prețuri.
Uraganele care au lovit SUA și din Mexic în acest an și care au făcut ravagii
Dar a mai venit o nenorocire: uraganele care au lovit SUA și din Mexic în acest an și care au făcut ravagii. Peste 80% din producția de petrol din Golful Mexic a fost oprită, care au consumul populației a redus din rezervele de gaz. În cazul SUA, pierderea a fost apropiată de 80%, fiind cel mai costisitor uragan pentru industria petrolieră din ultimii 20 de ani. O să întrebați ce legătură are petrolul cu gazul. Legătura e simplă: Gazele naturale cuprind gazele libere din zăcăminte de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei, cele din capul de gaze asociat zăcămintelor de ţiţei, precum şi gazele rezultate din extracția amestecurilor de gaz condensat.
Ca să rezum în termeni economici: cerere mare, ofertă redusă. Plus stocuri care se împuținau cu o viteză rapidă. Notez în treacăt că lipsa vânturilor a făcut ca aportul energiei eoliene să fie cu totul marginal.
A intervenit și ”factorul românesc”: lipsa de acțiune a reglementatorului român ANRE
Despre ”factorul românesc” și alte aspcte care au ds la creșterea facturii, în articolul integral publicat de HotNews.ro!
Foto: Ziarul Unirea