Munca la Iaşi, plătită tot mai prost: un angajat din trei are salariul minim, raport în creştere

Data:

spot_img

Oficial, în judeţul Iaşi sunt peste 60.000 de angajaţi plătiţi cu salariul minim, adică o treime din totalul de salariaţi din economia locală, conform datelor obţinute de „Ziarul de Iaşi” de la Inspecţia Muncii. Cele mai multe contracte de muncă plătite astfel sunt în domeniile de activitate comerţ, repararea autovehiculelor, transport şi construcţii. În prezent sunt trei niveluri ale salariilor minime: 3.000 de lei (agricultură şi industrie alimentară), 3.300 de lei (minimul de bază pe ţară) şi 4.000 de lei (construcţii) – vorbim despre valori brute.

La sfârşitul lunii trecute erau 244.694 de contracte de muncă active în judeţul Iaşi, iar salariaţi activi 209.091, potrivit datelor centralizate de Inspecţia Muncii la solicitarea „Ziarului de Iaşi”.

Peste 67.000 de salariați plătiţi luna trecută cu salariul minim

Dintre aceşti salariaţi, 67.115 erau plătiţi luna trecută cu salariul minim, mai exact 52.529 de angajaţi cu salariul minim brut de 3.000 de lei, dintre care cei mai mulţi, 13.109 de salariaţi, proveneau din domeniul de activitate comerţ/ repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 14.586 de angajaţi erau plătiţi cu 4.000 de lei brut, dintre care 12.263 lucrau în construcţii.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul salariaţilor activi este mai mare în 2023 cu peste 5.000 de persoane. Însă, în urmă cu un an, din cei 203.749 de salariaţi activi doar 44.868 de angajaţi din judeţ figurau pe statul de plată cu salariul minim: 28.453 aveau un salariu minim brut de 2.550 de lei (dintre aceştia, 8.169 de salariaţi proveneau din domeniul comerţ/ repararea autovehiculelor şi motocicletelor), iar alţi 16.415 de angajaţi aveau un salariu minim brut de 3.000 de lei (cei mai mulţi lucrau în construcţii, 11.209 de salariaţi).

Tot în perioada similară a anului trecut, numărul total al contractelor active a fost de 239.395, mai reiese din datele care ne-au fost transmise.

Anul trecut, salariul de bază minim brut în România a fost de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că angajaţii au primit “în mână” un salariu de 1.524 de lei, în timp ce în sectorul construcţiilor şi în industria alimentară/ agricultură salariul minim brut a fost de 3.000 de lei în 2022 (un salariu net de 2.362 de lei, fiind aplicate o serie de facilităţi fiscale).

În anul 2023, salariul minim brut pe ţară s-a majorat de două ori, cel puţin până la momentul actual: de la 1 ianuarie a crescut la 3.000 de lei, iar de la 1 octombrie a urcat la 3.300 de lei, fără indemnizaţii, sporuri şi alte adaosuri, adică angajaţii vor primi “în mână” din această lună 2.079 de lei, faţă de 1.898 de lei cât încasau înainte.

Situația salariaţilor din agricultură

Măsura adoptată nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industrie alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale actuale, a transmis Ministerul Muncii. Altfel spus, ei vor avea aceleaşi salarii ca şi până acum, 2.362 de lei “în mână”, respectiv 3.000 de lei salariul minim brut. La nivelul Iaşului erau la sfârşitul lunii trecute 1.809 de angajaţi din agricultură plătiţi cu această sumă, de aproape 7 ori mai mulţi decât în perioada din anul 2022 în care valoarea salariului minim brut în acest sector era de 2.550 de lei, mai precis până în iunie 2022, când a fost majorat la 3.000 de lei brut/lună.

Citește și: OPINIE | Netanyahu a sprijinit Hamas ani la rând. „Acum ne-a explodat în față”

Tot de la începutul acestui an, salariul minim brut în construcţii a fost majorat de la 3.000 de lei brut la 4.000 de lei, nivel la care angajatul obţine un salariu de 3.150 de lei net. Şi în sectorul construcţii salariul minim brut va rămâne acelaşi, deocamdată, după ce din calculele Ministerului de Finanţe a rezultat faptul că salariul minim net al angajaţilor din aceste trei industrii ar fi putut scădea prin introducerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS). Pentru că, după ce va intra în vigoare reforma fiscală propusă şi asumată de Guvern, angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară vor plăti la rândul lor CASS.

„O aiureală nemaiîntâlnită, în care asistăm la existenţa a două salarii minime”

Însă, raţiunea introducerii salariilor diferenţiate a fost tocmai de a impulsiona anumite domenii de activitate, punctează portalul Avocatnet.ro, dar, în condiţiile actuale, în sectorul agroalimentar efectul este invers: salariaţii au un salariu minim diferenţiat mai mic decât salariul minim pe ţară.

În legătură cu această situaţie, sursa citată a obţinut un punct de vedere din partea avocatului Augustin Zegrean, fost judecător şi preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) şi expert constituţionalist, care a declarat că „avem de-a face cu o aiureală nemaiîntâlnită, în care asistăm la existenţa a două salarii minime. Este clar că salariul minim trebuie stabilit prin lege, pentru că acesta nu poate fi diferenţiat în funcţie de clase profesionale, sociale sau de orice altă natură. Constituţia este foarte clară în această privinţă. 

Continuarea, în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO: Pawel Szymczuk / Pixabay.com

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

USR, propunere legislativă pentru modificarea Codului penal: „Oamenii vor ca legea să fie aplicată tuturor”

USR, propunere legislativă pentru modificarea Codului penal: „Oamenii vor...

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru construirea unei ordini mondiale multipolare”

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru...

Premierul Robert Fico, acuzat că pregăteşte ieșirea Slovaciei din UE | The Epoch Times

Premierul Robert Fico, acuzat că pregăteşte ieșirea Slovaciei din...