sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăNewsletterMuncitorii de la Combinatul lui Ioan Niculae cer sprijinul Prefecturii Teleorman și...

Muncitorii de la Combinatul lui Ioan Niculae cer sprijinul Prefecturii Teleorman și anunță că intră în greva foamei

Protestele de la Combinatul Chimic „Donau Chem”, patronat de miliardarul Ioan Niculae, dau acum bătăi de cap autorităților județene din Teleorman. ITM, Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică au făcut controale la fața locului, iar salariații s-au întâlnit cu prefectul județului, Liviu Dumitrașcu, pentru a solicita sprijin.

Lucrurile se complică la Combinatul Chimic „Donau Chem”, unde sute de oameni protestează de mai multe zile. Ei susțin că situația a devenit de mai multă vreme intolerabilă. Nemulțumirile sunt deja foarte mari, pentru că muncitorii n-au mai fost plătiți de la începutul lunii noiembrie. În plus, ei spun că în timpul pandemiei n-au fost protejați în niciun fel de către conducere, chiar dacă mai mulți angajați s-au îmbolnăvit.

Marți, conducerea combinatului și-a dat demisia în bloc, astfel că toate controalele demarate de instituțiile județene nu au avut niciun impact. Cu toate acestea, atât Garda de Mediu, cât și Direcția de Sănătate Publică susțin că muncitorii au perfectă dreptate să fie nemulțumiți, că acolo se întâmplă de mai mult timp nereguli grave și că sunt necesare sancțiuni. ITM Teleorman urmează să-l convoace la o discuție pe patronul combinatului, pentru a explica niște nereguli identificate pe linia respectării contractului colectiv de muncă.

Prefectul județului Teleorman s-a întâlnit cu reprezentanții muncitorilor de la Combinat

În tot acest timp, oamenii au ajuns la disperare și au decis că vor intra în greva foamei, motiv pentru care și-au anunțat oficial demersul încă din cursul zilei de miercuri. Niște reprezentanți ai lor au ajuns astăzi și la Prefectura Teleorman, unde au purtat o discuție cu prefectul Liviu Dumitrașcu, pe tema neregulilor de la Combinat.

L-am contactat și noi pe Liviu Dumitrașcu și acesta a admis că situația muncitorilor este foarte gravă și problemele sunt foarte vechi.

„Au fost astăzi la Prefectură niște reprezentanți ai salariaților care au venit cu o listă de solicitări, legate de salariile restante, au spus le lipsesc echipamentele de protecție, că aceste condiții de muncă sunt inadaptate, că lipsește apa caldă și căldura, că sunt condiții de muncă periculoase, că lipsesc măsurile de protecție în privința Covid-19, mai ales că au avut mai multe cazuri confirmate. În urma discuției a reieșit că există și o problemă legată de depozitarea unor mari cantități de amoniu, depozitate necorespunzător. În urma informării pe care am primit-o luni, când a început greva, s-au dus în control cei de la ITM, DSP și Garda de Mediu. În urma discuției de astăzi, a reieșit faptul că Donau Chem este în insolvență, au un executor judiciar și astăzi mi s-a făcut și o solicitare pentru întrunirea Comisiei pentru Dialog Social, comisie pe care am programat-o pe 9 februarie, la care vom invita atât pe reprezentanții firmei care se ocupă cu insolvența combinatului, cât și pe cei de la Donau Chem. Astăzi nu au avut cu cine să ia legătura acolo, pentru că nu era decât o firmă de pază care a interzis accesului celor plecați în control. Înțeleg că directorii și-au dat demisia. Dar eu voi face o adresă patronatului de a participa la Comisia de Dialog Social. Încercăm să dezamorsăm situația” , a declarat Liviu Dumitrașcu, prefectul județului Teleorman, pentru PressHub.

Lucrurile par, însă, a se prelungi prea mult, iar muncitorii nu mai au răbdare. De mâine, o parte din ei au anunțat oficial intrarea în greva foamei.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE