Municipalitatea ieșeană, performanță pe banii UE: șapte corecții aplicate la cinci proiecte. ”Amendă” uriașă pentru tramvaiele noi ale Primăriei

Data:

spot_img

Numeroase probleme la proiecte europene derulate în zona de nord-est a țării. Verificările au determinat corecții financiare de ordinul milioanelor de lei. Instanțele de contencios-administrativ sunt supraaglomerate: contestații depuse de beneficiari împotriva unor astfel de sancțiuni sunt frecvente, iar unele procese durează chiar și câțiva ani. „Ziarul de Iași” și PressHub.ro vă prezintă, în premieră, cele mai importante cazuri de corecții financiare la proiecte din zona de nord-est a țării, conform unei situații furnizate la cererea noastră de Agenția de Dezvoltare Regională de Nord-Est (ADRNE). Primăria Iași stă la loc de cinste în clasament: are șapte corecții în cinci proiecte. Cel mai valoros proiect are o corecție de 5%, bani pe care îi vor plăti ieșenii, nu UE.

„Corecțiile financiare pot fi propuse de noi, de autoritatea de audit sau de autoritatea de management, ca urmare a verificărilor efectuate la proiecte, în principal la contracte de achiziții. Analiza corecțiilor este făcută de către autoritatea de management, această autoritate având atributul de a le impune efectiv. Corecțiile pot fi contestate în etapă administrativă sau pe calea instanței”, a declarat directorul ADRNE, Vasile Asandei. Corecțiile nu ascund în mod neapărat o fraudă, în condițiile în care majoritatea dintre acestea fac referire în special la nereguli administrative, iar, de cele mai multe ori, vizează interpretări neunitare ale legislației specifice.

Achiziția de tramvaie de către Primăria Iași: trei corecții

Conform situației ADRNE, Primăriei Iași i-au fost imputate șapte corecții financiare în cadrul a cinci proiecte europene derulate de municipalitate. Deocamdată, patru dintre acestea au fost confirmate și în urma verificării autorității de management a Programului Operațional Regional (AM POR), doar una a fost anulată. Achiziția a 16 tramvaie noi a atras instituției cea mai mare corecție, respectiv de aproape 8,4 milioane lei. Această achiziție a făcut obiectul unei singure licitații, împărțită în trei loturi, în condițiile în care fondurile au fost asigurate prin intermediul a trei proiecte europene distincte, dar toate sunt în relație cu modernizarea infrastructurii de tramvai de la nivelul orașului. Licitația a fost adjudecată de către producătorul turc Bozankaya, pentru toate loturile, iar contractele au fost semnate în luna noiembrie 2019 (două) și iulie 2020 (unul). Valoarea totală a achiziției s-a ridicat la aproape 168 milioane lei, inclusiv TVA, iar pentru fiecare dintre cele trei contracte a fost impusă o corecție de 5%.

Municipalitatea ieșeană a anunțat că va ataca în instanță măsurile dispuse de AM POR. „Cele trei corecții sunt, de fapt, pentru aceeași documentație de atribuire (pe loturi) privind achiziția de tramvaie și pentru care se pregătește sesizarea instanței de contencios administrativ și fiscal, Municipiul Iași susținându-și, în continuare, punctul de vedere, conform căruia procedura a fost una corectă, comunicarea cu Jurnalul Oficial al Uniunii Europene desfășurându-se conform prevederilor legale”, se arată într-un punct de vedere trimis de Primăria Iași.

La momentul lansării licitației, în sistemul național de achiziții publice (SICAP) a fost publicat și numărul sub care a apărut anunțul în JOUE – având în vederea valoarea achiziției, există această obligativitate de a publica anunțul de licitație și la nivel european. În cazul a două dintre cele trei proiecte europene au fost aplicate corecții și în cazul contractelor de lucrări. Asocierea de firme Conest – Mari Vila a câștigat ambele licitații. În primul caz este vorba despre modernizarea a trei tronsoane de cale de rulare: contractului în valoare totală de 52,5 milioane lei (inclusiv TVA) i-a fost aplicată o corecție de 5% (2,6 milioane lei), sancțiune care a fost anulată de AM POR.

„Prin Decizia nr. 455/19.11.2020, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a admis contestația formulată de UAT Municipiul Iași împotriva Notei de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare și a dispus anularea Notei de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare nr. 124413/18.09.2020”, a precizat Primăria.

La cel de-al doilea contract, lucrările fac referire la un singur tronson de cale de rulare (pe ruta Iași – Dancu, cartier dintr-o comună limitrofă Iașului): corecția a fost tot de 5% la un contract în valoare de 53,5 milioane lei. În acest caz, Primăria a confirmat că sancțiunea este în prima etapă a verificării conformității, iar instituția va trimite punctul său de vedere către autoritatea de management.

Alte două corecții: câte 25%

În ceea ce privește o altă corecție, Primăria a pierdut, în primă instanță, contestația depusă la Tribunalul Iași: sancțiunea a fost de 25% din valoarea unui contract de asistență tehnică încheiat cu asocierea de firme Arc Design – Elma Stil în cazul reabilitării unui monument istoric din centrul orașului, cunoscut ieșenilor drept „Baia Turcească”. În acest caz, corecția a ajuns la peste 35.000 lei, iar obiectul a avizat faptul că firma care a realizat documentația de proiectare a asigurat și asistența tehnică a proiectului.

„Municipiul Iași a declarat recurs și urmează a fi stabilit primul termen de judecată. Art. 17 alin. 4 care este considerat a fi încălcat, a suscitat multe discuții și dispute în instanțe cu autoritățile contractante, dovadă că legiuitorul l-a modificat prin Hotărârea Guvernului nr. 485/2020 introducând un nou paragraf”, se arată în punctul de vedere al Primăriei.

Paragraful la care face referire municipalitatea vizează, în opinia instituției, separarea valorii estimate a serviciilor de asistență tehnică de cea a lucrărilor. „Valoarea estimată a contractului având ca obiect prestarea serviciilor de proiectare tehnică și asistență din partea proiectantului pentru fiecare obiectiv de investiții în parte, separată de valoarea estimată a contractului având ca obiect execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții, dacă se atribuie contracte distincte de servicii de proiectare tehnică și asistență din partea proiectantului, respectiv de lucrări”, este paragraful la care a făcut referire Primăria Iași.

Nu în ultimul rând, pe aceleași considerente, o corecție de 25% (35.105 lei) a fost propusă de ADRNE și la un contract de proiectare aferent modernizării unei zone de agrement din oraș (C.A. Rosetti).

Peste 200 de corecții propuse, unele deja aplicate

În situația prezentată de ADRNE apar peste 230 de corecții financiare în cazul beneficiarilor de fonduri europene prin POR din cele șase județe ale zonei de nord-est a țării. În peste 90% este vorba despre instituții de stat: primării, ministere, direcții, consilii județene sau universități.

O valoare totală a corecțiilor nu poate fi calculată la acest moment, pentru că multe din acestea sunt în stadiul de verificare. În cazul celor care au fost confirmate și imputate de AM POR, valoarea depășește pragul de 15 milioane lei. Printre beneficiarii care au avut rețineri la plată, în afară de Primăria Iași, se mai numără Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (corecții de circa 5 milioane lei în cazul unor contracte subsecvente pentru livrarea de ambulanțe la nivelul regiunii de nord-est) sau Universitatea „Al.I.Cuza” (o corecție de 100% la un contract de servicii elaborare proiect tehnic și asigurare asistență tehnică – circa 110.000 lei).

Corecții similare, în ceea ce privește documentațiile tehnice, au mai fost și în cazul altor instituții: comuna Ungheni, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași sau Spitalul CFR Iași, precum și la beneficiari din celelalte județe ale regiunii. Numeroase corecții (68) sunt în cazul spitalelor de sub autoritatea Ministerului Sănătății, dar, conform situației ADRNE, până acum nu au fost imputate efectiv. În general, contractele „amendate” au avut ca obiect furnizarea de diverse echipamente medicale, într-un singur caz fiind vorba despre lucrări (Spitalul de Urgențe din Bacău).

Cel mai mare contract verificat și „amendat” datează din 2015: furnizarea unor echipamente la Direcția de Sănătate Publică Iași – contract de 10,6 milioane lei cu o corecție financiară de 5%. Celelalte contracte au fiecare o valoare sub pragul de 5 milioane lei, corecțiile fiind cuprinse între 5% și 25%. În ceea ce privește mediul privat, doar puțin peste 20 de „sancțiuni” financiare sunt verificate, până acum fiind soluționate doar patru dintre ele de către AM POR: cea mai mare (100.000 lei) a fost în cazul unei firme din Neamț care a atras fonduri pentru construirea unei unități de cazare, corecția fiind impusă în situația contractului de lucrări. În schimb, o corecție care este în verificări trece pragul de 1,1 milioane lei: în acest caz, un spital privat din Iași a încheiat un contract de 7,1 milioane lei pentru achiziția unor dotări pentru imagistică medicală.

Corecțiile fac obiectul a numeroase procese

În opinia Primăriei Iași, cea mai mare parte dintre corecții este generată de o interpretare neunitară a dispozițiilor legale de către autoritățile implicate în derularea proiectelor. „Un alt motiv care generează o succesiune de corecții rezidă în multiplele modificări legislative intervenite pe cuprinsul duratei programării și implementării proiectelor”, spune Primăria Iași. Potrivit reprezentanților instituției, în numeroase cazuri ar fi existat divergențe chiar între Comisia Europeană și statele membre în ceea ce privește modalitatea în care au fost traduse și transpuse directivele.

„În toate cele trei exerciții financiare derulate prin bugetul Uniunii Europene, Municipiul Iași a inițiat procedurile de contestare, atât proceduri admnistrative, cât și judecătorești. O parte din aceste corecții au fost câștigate în instanță, dar există și corecții câștigate de Municipiul Iași în etape de procedură administrativă. O altă parte a corecțiilor, chiar și cele în care contestațiile au fost respinse de către instanțele judecătorești, au fost preluate și suportate de la bugetul de stat pe considerente de transpunere inadecvată a directivelor adoptate la nivel european”, se mai arată în punctul de vedere al Primăriei.

Faptul că aplicarea corecțiilor financiare aglomerează instanțele de judecată este o certitudine: numeroase astfel de sancțiuni financiare ajung să fie atacate în instanță, iar procesele ajung chiar și la Curtea Supremă. „Numărul litigiilor în ultimii 10 ani a explodat în România: ponderea litigiilor de contencios administrativ era de 70-80% din litigiile aflate pe rolul instanței supreme. Dintre acestea, mare parte erau litigii legate de aplicarea acestor corecții financiare”, a declarat Eugenia Marin, fostă judecătoare la Înalta Curte de Casație și Justiție, într-o dezbatere organizată recent de către PressHub.ro.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Alex Andrei
Alex Andreihttp://ziaruldeiasi.ro
A debutat în presă în anul 2005 și în prezent este reporter la „Ziarul de Iași” în cadrul departamentului administrație-politic (din 2015). Anterior, a lucrat la cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” și a fost timp de șapte ani corespondentul din Iași al „NewsIn”, fosta agenție de știri a grupului Realitatea-Cațavencu. De-a lungul timpului, a mai avut colaborări punctuale cu diverse publicații locale și centrale. În 2017 a lansat apix.ro, un ziar online dedicat dezvoltării urbanistice a Iașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Noul Cod Silvic, adoptat de Parlament

Noul Cod Silvic a fost adoptat marți în Ședința...

Republica Moldova, pregătită să reziste în fața ultimului atac rusesc | Deutsche Welle

Criza energetică este inevitabilă în Republica Moldova după revelion....

TermeneAI: Creșterea afacerii cu 27% în 2024, susținută de tehnologiile inteligenței artificiale

Termene.ro, compania care a devenit un lider recunoscut în...