Municipiul Iași se va încălzi pe datorie și anul acesta | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Municipiul Iași se va încălzi pe datorie și anul acesta. Primăria vrea să facă un nou împrumut substanțial pentru a asigura funcționarea sistemului de termoficare pe timp de iarnă.

Consiliul Local (CL) a fost convocat în ședință extraordinară, miercuri, pentru a aproba contractarea unui credit de 145 milioane lei. Acești bani ar urma să fie utilizați pentru achiziția de combustibil. Creditul va avea o maturitate de 7 ani.

Citește și: Ce lipsește din cartea lui Ciucă?

Anul trecut, municipalitatea a contractat alte 200 milioane lei cu același scop, dar a folosit efectiv doar 135 milioane lei din acești bani: o sumă de 65,2 milioane lei nu a mai fost accesată, fiind, astfel, anulată.

Gradul de îndatorare a Iașului este de 7,08%

„Preluarea gestiunii serviciului public de termoficare a afectat și continuă să afecteze puternic bugetul local al Municipiului Iași, ținând cont de nivelul ridicat al cheltuielilor pe care le implică, dintre acestea subliniindu-le pe cele aferente combustibililor necesar producerii energiei termice și pe cele cu certificatele de emisii de gaze de seră, pentru acestea fiind necesară cea mai mare concentrare de resurse financiare, urmate de restul cheltuielilor pentru asigurarea continuității serviciului, care se situează, de asemenea, la un nivel semnificativ”, se arată în proiectul de hotărâre, fără să existe o defalcare a acestor cheltuieli.

Suma de 145 milioane lei a fost stabilită în baza cheltuielilor efectuate de Primărie în sezonul trecut, tot cu bani împrumutați.

Citește și: Cum ar putea incursiunea din Kursk să schimbe cursul negocierilor de pace între Rusia și Ucraina

„Adoptarea promptă a unei hotărâri reprezintă o măsură de eliminare a riscurilor pe care le implică lipsa disponibilităților bănești de susținere a cheltuielilor activității de termoficare”, este unul dintre motivele pentru care a fost convocată o ședință extraordinară în vederea aprobării creditului.

Gradul de îndatorare a Iașului este de 7,08%, dar noul credit nu va afecta acest grad, întrucât împrumutul va fi contractat într-un regim special, cu derogare de la legislația în vigoare.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com/ )

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prefectul județului Galați cere avizul pentru declararea stării de alertă

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor...

Subsolul Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoşani, inundat în urma ploilor torențiale

Subsolul Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoşani...

Situația rămâne critică în județul Galați. Intervenții în zeci de localități | Viața Liberă

Situația rămâne critică în județul Galați. Autoritățile intervin în...