PRESShub inițiază o serie de interviuri cu oameni care au curajul și reușesc să facă lucruri remarcabile. Ei izbândesc acolo unde pare imposibil.
Schimbă realitatea din jurul lor, înfruntând fricile, blazarea sau împotrivirea celorlalți cu îndrăzneală și tenacitate. Împing muntele mai încolo și fac loc speranței.
Spunem de obicei: „Cu o privighetoare nu se face primăvară!”. Dar ce faci când descoperi că și o privighetoare poate aduce primăvara?
PRESShub își propune să-ți prezinte cât mai mulți dintre acești oameni care se străduiesc să facă lumea mai bună.
Ne dorim să-i cunoaștem împreună și să învățăm să-i re-cunoaștem. Ei pot fi sursă de energie, încredere și admirație, un exercițiu care ne-a lipsit prea multă vreme.
Primul episod este dedicat Muzeul Abandonului.
Citește și: De ce nimeni nu zice că doare?
Muzeul Abandonului. Un proiect unic în România vorbește despre puterea de a privi durerea în față
S-a născut din ideea unor tinere jurnaliste care se întâlniseră cu lumea abandonului și n-au mai putut-o abandona.
Oana Drăgulinescu și Ioana Călinescu au pornit să „construiască” un muzeu virtual, imersiv, în care să adune poveștile de viață ale copiilor abandonați ai României, urmele căminelor orfelinat, amintirile și speranțele celor care au trecut prin infern.
Deși la început nu știau exact cum vor face asta și cu ce fonduri, au început să scrie proiecte și să dea viață ideii.
Muzeul care s-a născut în 2021 cu misiunea de a scoate la lumină o imensa rană, este un spațiu al blândeții, al vindecării, al cunoașterii. Un loc de întâlnire în care traumei colective a abandonului i se oferă șansa recunoașterii și recuperării.
„Ne-am asumat să sondăm această poveste cutremurătoare a istoriei noastre recente, pornită odată cu decretul 770 din 1966, și să rostim pentru prima oară poveștile copiilor care au trăit și murit în instituțiile comuniste de protecție a copilului.”
Am stat de vorbă cu Oana Drăgulinescu, de la Muzeul Abandonului, despre cum au reușit să pună în practică acestă idee, cum s-a închegat echipa și de ce ar trebui să ne uităm mai mult spre ce putem face noi înainte să cerem de la ceilalți.
Oana și colegii ei deschid o ușă pe care mulți s-au străduit să o țină închisă și ne invită să privim dincolo de ea, cu curaj și empatie. Altfel, viitorul nostru nu va fi mai bun.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!