Muzeul ASTRA din Sibiu a reușit să atragă într-un an de pandemie aproape 400.000 de vizitatori și să organizeze peste 2.000 de acțiuni culturale

Data:

spot_img

În 2021, an în care activitatea instituțiilor de cultură a fost afectată de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, Muzeul ASTRA din Sibiu a reușit să atragă mai mulți vizitatori decât în anul precedent și să organizeze peste 2.000 de acțiuni culturale.

,,În ciuda tuturor dificultăților, anul 2021 a fost unul rodnic pentru Muzeul ASTRA. Așa cum îi șade bine gospodarului, ne-am readaptat și ne-am văzut de treabă într-un mod responsabil, ca să putem oferi evenimente, servicii și programe culturale de calitate”, spune managerul general al Muzeului ASTRA, Ciprian Anghel Ștefan.

În perioada 1 ianuarie –  31 decembrie 2021, Muzeul ASTRA a înregistrat 391.267 vizitatori/ beneficiari de programe culturale, cu 77.723 mai mulți comparativ cu anul 2020. Anul trecut, la Muzeul ASTRA au fost organizate peste 2.000 de acțiuni culturale, o medie de 5 acțiuni culturale zilnic, în care au fost puse în scenă ateliere meșteșugărești, ateliere și animații gastronomice și evenimente artistice. Potrivit reprezentanților muzeului, aproape 600 de meșteri și creatori populari au avut astfel ocazia să expună și să valorifice creațiile lor într-un an marcat de pandemie.

,,Cred că numărul mare de vizitatori ne reconfirmă statutul de pol al culturii românești. Este drept că și mobilitatea oamenilor a fost una mai mare față de perioada anterioară, dar faptul că aproape 400.000 de vizitatori au ales Muzeul ASTRA ne motivează să continuăm misiunea noastră. Nu întâmplător, în 2021 am avut onoarea să fim cotați pentru a doua oară cu trei stele în Ghidul aniversar Michelin ,,România 500 peisaje, destinații și experiențe și să fim desemnați Travelers Choice Award de utilizatorii site-ului tripadvisor.com” , a declarat Ciprian Anghel Ștefan.

SURSA FOTO: Muzeul ASTRA Sibiu

Intervenții pentru restaurarea și conservarea patrimoniului

Tot anul trecut, personalul de specialitate al Muzeului ASTRA a întreprins cercetări de teren timp de 247 de zile în 62 de localități, pentru a identifica valorile culturale din România. Muzeul a reușit să introducă în colecția de patrimoniu peste 350 de obiecte etnografice. De asemenea, a atras patru proiecte cu finanțare externă nerambursabilă, trei cu finanțare națională nerambursabilă, valoarea finanțărilor efectiv derulate fiind de peste un milion de lei.

Muzeul sibian a stat bine anul trecut și la capitolul activități educaționale. 23.386 de persoane (+223% față de 2020) au participat la peste 800 activități de educație muzeală și interpretare patrimoniu – ateliere meșteșugărești (țesut, confecționat opinci, olărit, tâmplărie, morărit, împletit fibre vegetale), ateliere gastronomice, ateliere interactive artistice, trasee de tip quiz și treasure hunt și parcursurile motrice desenate pe aleile din muzeu special pentru vizitatorii cei mai mici.

Anul trecut, Departamentul Conservare  Restaurare – Centrul ASTRA pentru Patrimoniu a finalizat restaurarea picturii pe lemn din interiorul Bisericii din Vința, județul Alba, un monument expus în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Potrivit reprezentanților muzeului, este vorba despre 65 elemente din lemn pictat, aproximativ 100 de metri pătrați de pictură (bolta, iconostasul, peretele despărțitor dintre naos și pronaos și tavanul din pronaos), valorificate prin repunerea lor în interiorul bisericii. Echipa Muzeului ASTRA a fost formată din 26 de specialiști ai instituției (arhitecți, muzeografi, un investigator chimist, un investigator biolog, conservatori și restauratori). La Departamentul Conservare  Restaurare al muzeului au fost restaurate 182 obiecte și 1084 obiecte conservate, iar 152 de monumente din muzeu au beneficiat de intervenții de conservare.

În 2021, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului a găzduit a 28-a ediție a Festivalului de film documentar ASTRA, în perioada 5-12 septembrie.

Citiți și

Muzeul ASTRA din Sibiu, catalogat cu trei stele Michelin în Ghidul aniversar ,,România 500 peisaje, destinații și experiențe”

spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related