Muzeul ASTRA din Sibiu a fost catalogat cu trei stele Michelin în Ghidul aniversar ,,România 500 peisaje, destinații și experiențe”, alături de Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Țăranului Român.
,,Este o distincție care ne onorează și demonstrează iar că merită să fie făcute investiții în sectorul cultural. Să fii de două ori consecutiv catalogat cu 3 stele Michelin înseamnă că eforturile autorităților locale, ale noastre și ale vizitatorilor dau roade, iar Muzeul ASTRA este o instituție care oferă programe și acțiuni culturale de calitate. Aveam nevoie de această recunoaștere, fiindcă poate acum la nivel central se va înțelege că instituțiile de cultură trebuie asumate mai bine și mai eficient din punct de vedere financiar, iar alocările financiare nu sunt o cerință, ci o normalitate. Noi nu cerem, noi merităm! Cultura merită susținută din toate punctele de vedere”, a declarat vineri managerul general al Muzeului ASTRA, Ciprian Ștefan.
În Ghidul aniversar Michelin ,,România 500 peisaje, destinații și experiențe”, Muzeul ASTRA este inclus în capitolul România Etnografică. Descrierea muzeului cuprinde detalii despre istoricul instituției, patrimoniul cultural, dar și detalii despre evenimentele și atelierele meșteșugărești care se desfășoară aici.
,,Înființat acum mai bine de un secol, Muzeul ASTRA cuprinde o adevărată comoară culturală a arhitecturii rurale românești. Peste 400 de case, anexe gospodărești și instalații tehnice redau originalitatea satului și păstrează spiritul autentic al țăranului român. (…) Pe suprafața celor 96 ha, vizitatorii pot resimți atmosfera idilică a satului românesc, iar prin intermediul atelierelor meșteșugărești, al târgurilor și al festivalurilor organizate în cadrul muzeului se păstrează încă autenticitatea tradițiilor populare”, menționează autorii Ghidului aniversar Michelin.
Potrivit site-ului muzeului, Complexul Naţional Muzeal ASTRA este cea mai importantă instituţie etnomuzeală din România. Conceput sub egida Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, instituţie înfiinţată în 1861, Muzeul ASTRA, pe atunci Muzeul Asociaţiunii, a vernisat prima expoziţie în 19 august 1905.
Întins pe 96 de hectare, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA le descoperă vizitatorilor o imagine a vieţii rurale de pe întreg cuprinsul ţării noastre, în peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice.
Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus, păstrător al culturii şi civilizaţiei săseşti din Transilvania, continuator al Muzeului Carpatin, deţine cele mai valoroase colecţii etnografice cu profil săsesc.
Muzeul de Etnografie universală Franz Binder este singurul muzeu din România profilat pe valorificarea patrimoniului extraeuropean. Aflat în prezent în conservare, muzeul își definește viziunea ca un muzeu antropologic, al culturilor lumii, menit să contribuie la înțelegerea fenomenelor sociale ale societății contemporane.
Citiți și
(SURSA FOTO: Muzeul ASTRA)