Nababul piețelor din Iași: 9.000 de euro pe lună. Mai mult decât Johannis

Data:

spot_img

Cel mai bine plătit şef din administraţia locală conduce cea mai slabă societate a Primăriei. Alocarea din acest an pentru venitul directorului Ecopiaţa ajunge la o medie lunară de aproape 9.000 euro pe lună. Directorul Cristian Stărică spune că acesta este un venit brut, iar netul ajunge la 55%, echivalentul a aproape 5.000 euro/lună. Indemnizaţia lui Stărică este similară cu cea a lui Klaus Iohannis. 

Iohannis conduce o ţară, iar Stărică un bazar, târgul de cherestea, talciocul şi câteva pieţe agroalimentare. Pieţe care se află într-o stare deplorabilă, fără o minimă investiţie în ultimii ani: în CUG se vând produse pe trotuare, Dacia a fost închisă, Păcurari funcţionează pe avarie, iar Nicolina şi Alexandru cel Bun par invadate mai degrabă de samsari decât de producători. Singurul eveniment „de marcă” organizat în ultimii ani de către Ecopiaţa a fost introducerea plăţii cu cardul în piaţa ACB, plată care, acum, nu mai este disponibilă. Cu toate acestea, Stărică şi-ar fi îndeplinit „indicatorii de performanţă” pe anul 2021 cu peste 120%: acest lucru îi permite să-şi dubleze venitul.

Atât de performant a fost directorul Ecopiaţa în 2021 încât a reuşit abia în luna noiembrie să aibă aprobat un buget anual. În 2022, alocarea pentru venitul directorului este în valoare totală de 523.200 lei, respectiv o medie lunară de 43.600 lei (circa 9.000 euro). Anul trecut, alocarea era stabilită la 389.600 lei, iar acum doi ani la 322.800 lei. Astfel, în valoare absolută, creşterea este de 34% faţă de 2021 şi de 62% faţă de 2020. Alocarea din 2022 pentru venitul directorului reprezintă aproape 20% din totalul cheltuielilor cu salariile, Ecopiaţa având un număr de 70 de angajaţi.

Cum este posibilă dublarea venitului

Venitul directorului cuprinde două indemnizaţii: una fixă şi celalaltă variabilă. Indemnizaţia fixă anuală are o valoare de 261.600 lei, iar cea variabilă este de maximum 12 indemnizaţii lunare, ceea ce înseamnă practic o dublare a venitului. „Sumele din buget sunt brute. Netul este de aproximativ 55%. Pentru cota variabilă în buget este trecută suma maximă. Gradul de realizare a indicatorilor şi numărul de indemnizaţii aferent cotei variabile sunt stabilite în urma bilanţului contabil aferent anului 2021 (în luna mai). Suma care nu este cheltuită se redistribuie la rectificarea bugetară”, a comentat ieri Cristi Stărică, care se află la conducerea Ecopiaţa încă de la înfiinţarea societăţii (2010). Chiar dacă el va încasa doar 55% „în mână”, aşa cum sigur apreciază, şeful Ecopiaţa rămâne în continuare cu o indemnizaţie la care alte persoane nici nu îndrăznesc să viseze: circa 5.000 euro/lună. Tot Stărică spune că abia în luna mai 2022 se va putea calcula componenta variabilă a venitului său, dar un indiciu în acest sens avem chiar în proiectul de buget al Ecopiaţa, titrează ZIARUL DE IAȘI.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related