luni, 6 decembrie 2021
AcasăNewsletterNăstase îşi vrea decoraţia înapoi. A contestat la CCR dreptul lui Klaus...

Năstase îşi vrea decoraţia înapoi. A contestat la CCR dreptul lui Klaus Iohannis de a-i retrage ordinul „Steaua României”

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat săptămâna trecută procesul deschis de Adrian Năstase, în care fostul premier cerea judecătorilor să anuleze decretul nr. 1059 din 11 decembrie 2019, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, prin care i-a fost retras Ordinul naţional Steaua României în grad de Mare Cruce, informează Ziare.com.

Cazul a fost suspendat până când Curtea Constituţională va soluţiona o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de Adrian Năstase. Decizia de suspendare a judecăţii este cu recurs şi vine în contextul în care în luna noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti a sesizat CCR, la solicitarea lui Năstase.

„Admite cererea formulată de reclamant. În temeiul art. 29 alin. 4 din Legea 47/1992, sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 17 lit. a din OUG 11/1998 şi ale prevederilor art. 51 lit. a Legea 29/2000, în raport de dispoziţiile art. 1 alin. 3 şi 5, art. 16 alin.1 şi 2, art.21 şi art. 52 din Constituţie, corelate cu art. 1 alin. 3 şi 5 din Constituţie. Fără cale de atac”, se arată în minuta judecătorilor publicată pe portalul instanţelor.

Potrivit art 17, lit. a) din OUG 11/1998 pentru reinstituirea Ordinului naţional Steaua României, „calitatea de membru al Ordinului naţional Steaua României se poate pierde în următoarele situaţii: condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate”. Totodată, în art. 51 lit. a) din Legea 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României se precizează: „calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate”.

The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE