Medici din Oradea, voluntari în Ucraina. Nimeni nu ar trebui lăsat singur în suferință, mai ales când bolilor de tot felul ale unor oameni li se adaugă și dramele războiului în care sunt nevoiți să-și ducă viețile. Este convingerea unor medici din Oradea care s-au dus într-o zonă din Ucraina cu mulți etnici români ca să le aline durerile nu doar ale trupului, ci și ale sufletelor.
„Am făcut-o și din motive profesionale, dar mai ales, așa simt eu, fiindcă pur și simplu suntem oameni”, a mărturisit BIHOREANULUI unul dintre voluntari. Va continua, spune el, și pe viitor, atât timp cât va putea și va fi nevoie.
Citește și: Dominic Fritz: „Trebuie să fim sinceri cu oamenii că nu putem face magie, nu putem promite orice” | INTERVIU
Doctorii nu se duc doar în city-break-uri, ci și unde-i cheamă lipsurile și durerile. „Îl cunoșteam, ca fost pacient, pe dr. Ovidiu Burtă. În toamna trecută l-am întrebat dacă ar fi dispus să ajute în Ucraina, într-o zonă unde este deficit mare de medici”, povestește orădeanul Adrian Dreană (foto), președintele unei fundații prin care, de când războiul face ravagii în țara vecină, încearcă să sprijine comunități de acolo. „A acceptat imediat, fără nicio ezitare”, spune Dreană. Ba, adaugă el, dr. Burtă a făcut și mai mult: a mobilizat un grup de colegi, tineri specialiști și rezidenți care lucrează în staționarul din Rogerius al Spitalului Județean, pentru ca sprijinul să fie cât mai consistent și eficient.
Pe 1 noiembrie 2023, porneau la drum, în prima incursiune spre Maramureșul istoric, trei mașini cu șapte medici. La apel au răspuns și cardiologul Emilia Ban, interniștii Damaris Prada, Alex Ilieș, Cristian Andra și Daniel Lavagnini (un italian care a studiat Medicina la Oradea), plus balneologul Mina Ciuciui. Făcuseră voluntariat și la începutul pandemiei de Covid, unde a fost mai greu, în secția de Infecțioase și la Ambulanță.
Continuarea, în Ebihoreanul.ro
Citește și: Imagini din trecut. Holocaustul în Maramureș în benzi desenate
Urmăriți PressHUB și pe Google News!