Nepotul lui Marcel Ciolacu vinde proiecte de parcuri fotovoltaice către un mogul ceh cu legături în industria globală | HotNews

Data:

spot_img

Nepotul lui Marcel Ciolacu, Mihai Cristian Ciolacu, a vândut două proiecte de parcuri fotovoltaice, finanțate prin PNRR, către Jiří Šmejc, un influent om de afaceri ceh cu conexiuni controversate, potrivit HotNews.

Om de afaceri de talie globală, Jiří Šmejc, 53 de ani, deține energia care hrănește 10% din becurile din România, este CEO al companiei care are ProTV și a condus o firmă care a încercat să ”lustruiască imaginea Chinei în Cehia” și care, conform Bloomberg, a fost conectată cu Huawei în momentul scandalului 5G din UE. 

În 13 martie 2023, Mihai Cristian Ciolacu, nepotul lui Marcel Ciolacu, a obținut de la Transelectrica avizele tehnice de racordare (ATR) la rețeaua transportatorului național de energie, pentru două firme fondate în 2022, care aveau zero cifră de afaceri în ambii ani, potrivit Registrului Comerțului.

În mai 2023, cele două firme au ajuns pe listele cu finanțări prin PNRR, pentru două proiecte de parcuri fotovoltaice și stocare a energiei.

Recent, în vara lui 2024, Mihai Ciolacu a scos cele două proiecte la vânzare, fiind încheiate acorduri prealabile cu Premier Energy Group. Grupul ceh a confirmat miercuri pentru HotNews că ”A fost semnat acord prealabil” pentru achiziția a două proiecte fotovoltaice din județul Buzău, dar nu a specificat de unde cumpără.

Citește și: Schema “Emilio”. Italianul acuzat că a pus la cale o înșelăciune cu proprietăți imobiliare tip „Nordis” la Craiova a murit. Firmele controlate de el și datoriile lor | Daredeseamă.ro

Despre omul de afaceri Jiří Šmejc

Premier Energy Group este o companie controlată de fondul de investiţii Emma Capital al omului de afaceri ceh Jiri Smejc, investitor pe piața energiei din România.

Compania Premier Energy a fost listată pe BVB, în mai. „Discretul Jiri Smejc a ajuns să aprindă becul pentru 10% din consumatorii din România”, a scris Ziarul Financiar în martie 2024.

Jiří Šmejc este și CEO al firmei PPF, cea care deține cel mai important grup de televiziune din România: ProTV.

Potrivit economica.net, Jiří Šmejc are și afaceri în jocurile de noroc din Balcani, prin Emma Capital.

În 2019, G4Media a scris că Premier Energy a făcut parte din grupul de ”trei firme care primesc gaze la preț redus din producția internă grație măsurilor luate de guvernul PSD prin OUG 114 și unei decizii a ANRE, condusă de PSD-istul Dumitru Chiriță”.

O parte din afacerile lui Šmejc, desfășurate în Rusia până în 2022

Presa din Republica Moldova a scris că ”în Federația Rusă, Jiří Šmejc avea cotă parte în Polymetal, companie controlată de Alexandr Nesis, un om apropiat lui Vladimir Putin”. După începerea războiului din Ucraina, compania lui Smejc a susținut că s-a retras aproape total din Rusia. 

O parte dintre afacerile lor s-au desfășurat, până în 2022, în Rusia, în special pe piața bancară, prin grupul financiar PPF.

Ieșirea de pe piața rusească a adus grupului PPF pierderi de 1,2 miliarde de euro în 2022, conform lui Smejc.

Cotinuarea, în Hotnews.ro

Citește și: SURSE Ciolacu a vrut-o pe „independenta” Laura Vicol pe listele de la Bacău. După un scandal uriaș, propunerea a picat

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Colaj foto: Ilustrație Hotnews.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dronele, complicitățile și liniile roșii

Analiză: Rusia testează permanent spațiul NATO? Sau dronele pe...

O dronă a intrat în spațiul aerian al României. Două aeronave F-18 și două F-16, ridicate de la sol

Dronă în spațiul aerian al României. Locuitorii judeţului Constanţa...

Cei trei copii din Hunedoara daţi dispăruţi, depistați în Serbia împreună cu tatăl lor

Cei trei copii din Hunedoara daţi dispăruţi şi tatăl...