Nereguli grave în activitatea MAE, reclamate de sindicatul diplomaților

Data:

spot_img

Într-o scrisoare deschisă către ministrul de Externe Luminița Odobescu, vicepreședintele sindicatului SCUT, grupa din Ministerul Afacerilor Externe (MAE), reclamă o multitudine de probleme grave care afectează performanța ministerului.

Astfel, sunt trecute în revistă numirile politice din minister, abuzurile care se fac în Centrala MAE, concursurile pe post organizate defectuos, reîncadrările în Centrala MAE, selecția deficitară a consulilor generali, avansarea netransparentă în grad diplomatic. Acestea sunt numai câteva dintre problemele ministerului, reclamate de Loredana Mazilu, vicepreședintele sindicatului SCUT.

Ea atrage atenția asupra „absenţei unor proceduri de regulamente/ordine care să evite abuzurile în Centrala MAE şi în Serviciul Exterior, abuzuri devenite o constantă în activitatea din ultimii ani. (…) Această carenţă a impietat inclusiv asupra rezultatelor concursurilor de ocupare a posturilor vacante în MAE (diplomatice sau funcții de execuție), finalizate adesea cu litigii instanță. Se poate trage concluzia existenței unor deficiențe grave în modul de derulare a probelor de concurs şi, implicit, a organizării concursurilor”, se arată în scrisoarea deschisă.

Platformă de concurs ineficientă

Admiterea în Corpul Diplomatic este o altă critică adusă conducerii MAE. „Cu referire la perioada 2021 – 2023, se cer semnalate o serie de disfuncționalități în procedurile de selecție și admitere în Corpul Diplomatic și Consular. Acestea s-au derulat pe o platformă de concurs achiziționată fără organizarea prealabilă a unei proceduri de achiziție publică, în condițiile legii. (…) În iulie 2022, Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” a transmis domnului Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe, precum și domnului Nicolae Ciucă, Prim-ministrul Românici, o sesizare cu privire la modul în care a fost achiziționată platforma de concurs de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, precum și solicitarea accesului la informațiile publice privind achiziţia şi plata acestei platforme. În răspunsul MAE se precizează faptul că platforma nu a.. implicat cheltuieli din bugetul MAE. Totuși există documente care atestă plata platformei din fonduri MAE către ICI la data de 30 decembrie 2021. În septembrie 2022, Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” a sesizat DNA, în numele membrilor de sindicat, cu privire la aceste aspecte”, se mai arată în scrisoarea deschisă a membrilor de sindicat.

Numiri politice, netransparente

O altă problemă privește politica de personal „privind numirile temporare în funcții de conducere (adesea pe perioade lungi), marcată de influențe de natură politică, care permite includerea unor persoane fără experiența minim necesară pentru domeniul în care sunt numite. Este de semnalat „importul” prin detaşare a unor pretinși specialişti pe domeniile de activitate MAE, fără a se valorifica cu prioritate resursele umane interne, net superioare”, se mai arată în document.

În plus, numirile în funcțiile de conducere din Centrala MAE sunt afectate de lipsă de transparență.

O altă problemă privește lipsa de transparență a modului în care unele posturi diplomatice (care nu au figurat în prealabil pe o listă de posturi scoase la concurs, şi despre care nu au fost informate corespunzător nici direcțiile din Centrala MAE, nici misiunile din exterior) au fost ocupate cu personal detașat, în detrimentul membrilor Corpului Diplomatic și Consular – „aspect menit să genereze frustrări, lipsă de motivare în activitatea curentă a personalului din Centrală și să limiteze acoperirea cu personal competent a posturilor din Serviciul Exterior”.

Ambasadori promovați fără merite

Procedura de selecție a consulilor generali a fost elaborată şi derulată într-un mod netransparent, inclusiv prin neacceptarea unui reprezentant oficial al sindicatului în etapele procesului de selecție.

În ceea ce privește privește „nominalizarea pentru obținerea gradului de ambasador, procedura promovată în ultimii ani este total netransparentă, fără o grilă de criterii prezentată şi argumentată public. Demersul este unul în mare parte subiectiv, greu sustenabil prin numărul misiunilor efectuate în serviciul exterior – în unele cazuri inexistente – şi prin rezultatele obținute în activitatea MAE”, se mai arată în document.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related