New Age și promisiunea auto-mântuirii prin tehnici spirituale

Data:

spot_img

New Age, curent spiritual apărut în a doua jumătate a secolului al XX-lea, a câștigat o atenție specială din partea publicului românesc în urma intrării în turul II a lui Călin Georgescu.

Ce este New Age, curent al cărui susținător și adept pare să fie candidatul independent pentru funcția supremă în stat? Wilhelm Danca explică pe larg, în cartea sa „Fascinața Binelui: Creștinism și postmodernitate” (Sapientia, Iași 2007, pp. 138-166), semnificația New Age.

Câteva date esențiale despre acest curent spiritual sunt expuse într-un scurt rezumat pe pagina sa de Facebook. Astfel:

„New Age (Noua Eră, Era Vărsătorului) este un ansamblu de practici unite într-o viziune a umanizării globale, holistice. Acestea se grupează în jurul a trei preocupări principale:

1) o nouă „psihologie”, care propune terapii multiple și tehnici de lărgire a conștiinței (gândire pozitivă, dinamică mentală);

2) ezoterismul, care cuprinde astrologia, vizionarismul, diferite forme de spiritism și comunicarea cu lumea de dincolo sau cu Cosmosul;

3) religiile orientale, cu împrumuturi despre tehnicile de meditație și credința în reîncarnare din hinduism, budism, taoism”, a scris autorul pe pagina sa de Facebook.

„Guru controlează etapele evoluției spirituale”

Wilhelm Danca precizează că începutul New Age a fost marcat prin publicarea cărții „Reîntoarcerea lui Christos”, de Alice-Anne Bailey, în anul 1948, în care se susține că este „1) aproape revenirea lui Christos prin avatarul divinului Maitreya, care va instaura 2) o nouă religie mondială și 3) o guvernare mondială”, a adăugat Wilhelm Danca.

Al doilea pas important în istoria New Age este făcut în anul 1980, prin publicarea volumului „Fiii Vărsătorului” de Marilyn Fergusson. Această carte „atrage atenția asupra noii paradigme de gândire care lărgește conștiința lumii la nivel planetar și introduce o nouă trăire religioasă ce va înlocui experiența spirituală din Biserica creștină”, a scris autorul cărții „Fascinața Binelui: Creștinism și postmodernitate”.

New Age este o formă de revenire a gnosticismului (formă superioară de cunoaștere), un curent ezoteric pe care Biserica creștină, de la Sfântul Irineu de Lyon (130-202) încoace, îl combate pentru că se opune în mod radical învățăturii creștine”, trăsătura gnostică specifică a New Age fiind „promisiunea auto-mântuirii prin tehnici spirituale. Guru controlează etapele evoluției spirituale. Nu există erori, pentru că toate experiențele negative ajută creșterea spirituală”, explică Wilhelm Danca.

Diferențele dintre New Age și creștinism sunt evidente, astfel „New Age nu valorifică istoria, moartea și învierea lui Christos, iertarea păcatelor, harul și mântuirea prin Domnul Christos. New Age nu este atrasă de harul lui Christos, de aceea nu este o religie creștină. New Age promovează o religiozitate bazată pe imanența lui Dumnezeu în natură, încurajează un irenism fără frontiere, dezvoltă analogii poetice între știință și mistică, susține sincretismul religios”, concluzionează autorul Wilhelm Danca în postarea sa.

Citește și: Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO)


spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidențiale: „Simbolul meu electoral va fi busola” 

Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidențiale: „Simbolul meu...

Românii, campionii Europei la TikTok | Ziarul de Iași

Românii, campionii Europei la TikTok. Țara noastră se află...

Greaua moștenire a ministrului Educației Daniel David | Analiză Deutsche Welle

Ministrul Educației Daniel David are misiunea de a reforma...