Nicio formațiune politică nu a obținut o majoritate absolută în Franța

Data:

spot_img

Premierul francez Gabriel Attal și-a înaintat demisia, în urma rezultatelor de la scrutinele de ieri. Noul Front Popular de stânga a obținut 182 de locuri, centriștii 163 de locuri, iar Adunarea Națională de extremă dreaptă, 143 de locuri.

Emmanuel Macron i-a cerut în schimb lui Attal să rămână în funcție, cel puțin pentru moment, pană se clarifică situația țării sau până Noul Front Popular propune un premier.

Citește și: Vizită surpriză la Beijing. Premierul Ungariei, Viktor Orbán, își continuă „misiunea de pace” în China

Însă, având în vedere că această coaliție a partidelor de stânga din Franța nu a obținut o majoritate absolută, este posibil să asistăm la crearea de noi alianțe guvernamentale în săptămâna aceasta.

De ce și-a dat Gabriel Attal demisia din funcția de premier

Tradiția republicană presupune că prim-ministrul provine din partidului cu cele mai multe voturi la alegeri și care formează majoritatea parlamentară. Cu toate acestea, președintele poate să numească pe oricine în funcție și în general, va alege pe cineva, desigur, apropiat de familia și culoarea sa politică.

Una dintre provocările care urmează pentru viitorul premier este găsirea unui program guvernamental care va fi validat de un parlament cu o majoritate mixtă, o situație aparte pentru cazul francez.

Citește și: Reformistul Masoud Pezeshkian, noul președinte al Iranului: „vrem să ne rezolvăm problemele cu lumea sau nu?”

Astfel, în urma acestui scrutin, există un pluralism politic format din centriști, cei de stânga și cei de dreapta, situație întâlnită mai degrabă în cazul Germaniei sau Olandei.

Ce spun experții în științe politice

Experții în științe politice au păreri împărțite, căci există un optimism către această tranziție spre pluralism, văzut ca un test de maturitate pentru politică franceză. Însă există și opinii sceptice legate de efectele unei guvernări mixte formate mai mult în condițiile critice actuale (emergența extremei drepte sub Adunarea Națională).

Printre informațiile relevante pentru alegerile parlamentare din Franța este faptul că se desfășoară în două tururi, iar pentru a forma o majoritate absolută sunt necesari minim 289 de deputați, din cele 577 de locuri. În urma rezultatelor de ieri, nicio formațiune nu a obținut o majoritate absolută, chiar dacă coaliția partidelor de stânga sub Jean-Luc Melenchon a ieșit pe primul loc.

Mélenchon (liderul partidului Franța Nespusă) afirmă că președintele are puterea și atribuția de a chema Noul Front Popular la guvernare. Pe de altă parte, păreri precum cea a lui Stéphane Séjourné (ministrul de externe) nu sunt în favoarea lui Mélenchon, neavând o majoritate absolută. Opinia lui Séjourné este susținută și de ministrul de interne, Gerard Darmanin.

Jordan Bardella (președintele Adunării Naționale) susține că, desigur, partidul său este mai mult ca niciodată singura alternativă, în timp ce Edouard Philippe (premier al Franței între 2017 și 2020) pledează pentru un acord între forțele politice, excluzând Franța Nespusă sub Mélenchon, conform RFI.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related