Licitația pentru studiul de fezabilitate al Hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești, anulată

Data:

spot_img

Societatea pentru Administrarea Participațiilor Statului în Energie a anulat licitația pentru realizarea studiului de fezabilitatea la hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești, lansată în octombrie.

La termenul-limită 27 decembrie, niciun investitor nu depusese o ofertă conformă, potrivit informațiilor din SICAP. Studiul avea un preț estimat de 17,5 milioane lei și trebuia să stea la baza elaborării caietului de sarcini pe baza căruia trebuia selectat antreprenorul general al proiectului de hidrocentrală.

Citește și Preşedintele PNL Botoșani, demis pentru că n-a desemnat la timp un candidat

Cu ocazia lansării licitației pentru SF, ministrul Energiei Sebastian Burduja anunța că Tarnița-Lăpuștești va fi un furnizor regional de servicii de echilibrare și stocaj, care va contribui la asigurarea securității energetice a României și a unei părți din Europa Centrală și de Est, în contextul războiului din Ucraina, al pericolului crizei energetice europene și al variațiilor necontrolate ale prețurilor la energie.

„Această hidrocentrală cu acumulare prin pompaj rezolvă mai multe probleme, în principal nevoia de echilibrare a sistemului energetic. Pe înţelesul tuturor: avem două lacuri, la Lăpuşteşti și la Tarnița, unul plasat mai sus decât celălalt.

Atunci când avem nevoie de producţie în sistem, apa din lacul de sus trece prin turbine şi produce energie electrică. Atunci când avem excedent de producţie, pornim pompele din lacul de jos şi, practic, urcăm înapoi apa în lacul de sus. Este ca o mare baterie verde…

Pe baza studiului de fezabilitate, SAPE va identifica în mod competitiv și transparent parteneri privați pentru o companie de proiect.

Viziunea mea este ca statul să rămână minoritar în acest proiect, iar partea privată să garanteze atât capitalul necesar, cât și continuitatea acestui proiect strategic și complex, care va putea fi finalizat într-o perioadă de 8-10 ani de zile, pe baza estimărilor experților”, explica Burduja.

Licitația pentru studiul de fezabilitate al Hidrocentralei Tarnița

Construcția CHEAP Tarnița-Lăpuștești cu o putere instalată de 1.000 MW presupune o investiție de tip greenfield de peste 1 miliard de euro.

Proiectul hidrocentralei prevedea că aceasta ar fi fost construită, pe parcursul a 5-7 ani, la 30 de kilometri de orașul Cluj-Napoca, pe valea râului Someșul Cald, cu patru grupuri de 250 MW fiecare, titrează Economedia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Viitorul economic al Germaniei și criza de la Volkswagen | Deutsche Welle 

Viitorul economic al Germaniei și criza de la Volkswagen....

Nawaf Salameh Family Office a achiziționat Terminalul Octogon Gas & Logistics din Portul Constanța

Nawaf Salameh Family Office a achiziționat Terminalul Octogon Gas...

”Coridorul Verde” cu Azerbaidjanul: o gogoașă de PR | Contributors

O dată la câteva săptămâni se mai anunță cu...