Nicolae Ciucă, despre digitalizare: „Pregătim o schemă de ajutor de stat pentru pregătirea și recalificarea angajaților”

Data:

Miercuri, la Romanian Business Leaders Summit 2022, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a vorbit, printre altele, despre gestionarea implementării transformării digitale, o structură care urmează să fie operaționalizată la Ministerul Cercetării și Digitalizării. Pregătim o schemă de ajutor de stat pentru pregătirea și recalificarea angajaților a anunțat prim-ministrul.

„În paralel cu investițiile din PNRR, Guvernul susține și ritmul reformelor asumate, așa cum spuneam, în acest context, pentru că practic, de ele depinde absorbția, cât și transformarea reală a economiei noastre. Spuneam că PNRR are doi piloni – pilonul de investiții și pilonul de reforme. Trebuie să avem în vedere că investițiile sunt condiționate de realizarea reformelor, ca atare, suntem cât se poate de conștienți de ceea ce avem de făcut în acest sens”, a explicat Nicolae Ciucă.

Ce schemă de ajutor de stat pregătește Guvernul

Potrivit premierului, prin cele mai importante jaloane și ținte asumate până la sfârșitul acestui an, unele deja îndeplinite, se numără și cloudul guvernamental, care va avea o platformă integrată a serviciilor publice digitalizate.

„La acest moment, se adaugă operaționalizarea task force-ului care să gestioneze implementarea transformării digitale. Este o structură care urmează să fie operaționalizată la Ministerul Cercetării și Digitalizării. Prin deciziile pe care le vom lua în perioada imediat următoare vom asigura operaționalizarea acestui task force și practic, intrarea în linie dreaptă cu ceea ce înseamnă continuarea procesului de digitalizare. Totodată, pregătim o schemă de ajutor de stat pentru pregătirea și recalificarea angajaților, astfel încât să asigurăm creșterea performanțelor digitale. Vorbeam la nivelul guvernului și la nivelul coaliţiei că, pe de o parte, este nevoie de această pregătire a angajaților pentru transformarea digitală, dar sunt sigur că este nevoie ca această pregătire să se întâmple și cu orice cetățean al ţării, astfel încât să poată să beneficieze cu adevărat de oportunitățile pe care le oferă această transformare digitală”, mai spune premierul.

„Sunteți coloana vertebrală a acestui proiect”

Sprijinirea mediului de afaceri în domeniul cercetării – dezvoltării este o altă promisiune făcută de premierul Nicolae Ciucă la a X-a ediție Romanian Business Leaders Summit.

„Pentru că dumneavoastră, antreprenorii, așa cum spuneam, sunteți și creativi, sunteți inovativi, sunteți coloana vertebrală a acestui proiect şi, de ce nu, trebuie să recunoaștem – a spus-o domnul Petrescu la început, <<Dumneavoastră sunteți coloana vertebrală a unei economii deschise, a unei economii care trebuie să se dezvolte>>. Pentru mediul de business, puterea de a face față crizelor și atitudinea corectă și responsabilă a guvernului este ingredientul cel mai important. Este ceea ce cred că a contribuit semnificativ la creșterea economică despre care am vorbit și încă o dată vreau să vă asigur că vom continua în această direcție”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Idei „mai bune și mai aplicate”

Premierul a mai vorbit despre necesitatea unor noi baze de dezvoltare în această direcție și perspectiva de a lucra cu tehnologii noi.

„Economia are nevoie de baze noi de dezvoltare și iată că le puneți acum dezbatere prin temele pe care vi le asumați. Economia are nevoie atât de cei care astăzi au o cifră de afaceri de peste un miliard de euro, dar sunt convins că împărtășiți ceea ce am să vă spun acum și o faceți deja, pentru că economia are nevoie de tineri. Tinerii sunt prezenți aici, în sală, iar noi suntem datori ca tot ceea ce facem să o facem pentru ei, pentru că ei sunt cei care vor duce România mai departe, ei sunt cei care învață de la dumneavoastră, dezvoltă și adaptează la evoluția viitoare a țării noastre. Sunt convins că așa cum au auzit în ultima perioadă de timp, perspectiva aceasta de a lucra cu tehnologii noi, cu măsuri pentru a putea să realizăm cu adevărat digitalizarea și totul să se facă într-un mediu mai curat, într-un un mediu cât mai verde, vor avea idei mai bune și mai aplicate decât ne gândim noi astăzi. Ca atare, doamnelor și domnilor, cu toții avem responsabilitatea să dezvoltăm împreună economia, să dezvoltăm împreună România, iar dezbaterile pe care dumneavoastră le faceți sunt convins că vor avea un aport semnificativ în acest sens”, a încheiat premierul.

YouTube video

Discursul itegral, AICI!

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la negru”, din surse neclare

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la...

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii pentru Primăria Bucureștiului: „Nu...

Cum afectează decizia PSD-PNL candidaturile lui Nicușor Dan și al lui Piedone

Cum afectează decizia PSD-PNL de a-l retrage pe Cîrstoiu...

Urmează o retragere a lui Piedone în favoarea Gabrielei Firea? | Aktual24

Urmează o retragere a lui Piedone în favoarea Gabrielei...