Nicolae Ciucă: România a cheltuit până acum 51 milioane de lei cu refugiații. Alocăm 208 milioane

Data:

România a cheltuit până acum 51 milioane de lei, iar autoritățile încep decontările la Bruxelles, a declarat premierul Nicolae Ciucă în urma ședinței task-force de sâmbătă și a ședinței de guvern.

Totodată, Bucureștiul alocă în primă fază 208 milioane de lei care vor fi împărțiți astfel: câte 50 lei/persoană pentru refugiații din spațiile statului și câte 100 lei/persoană pentru cei din alte spații.

Premierul a mai anunțat amenajarea unui culoar verde în Republica Moldova pentru tranzitul ucrainenilor, transportul pe care România îl va pune la dispoziția acestora, dar și hubul umanitar care va fi amenajat în Suceava.

Principalele declarații făcute sâmbătă de premierul Nicolae Ciucă:

„Am discutat:

Modul în care ne coordonăm activitățile cu Moldova, pentru crearea unui culoar verde pentru tranzitul ucrainenilor, punând la dispoziție mijloace de transport și amplificând mijloace și personal necesar.

Un alt subiect: Identificarea totalul cheltuielilor pe care România l-a făcut de la începerea conflictului. Am reușit să discutăm cu toate instituțiile implicate și am cheltuit aproximativ 51 milioane de lei. Am discutat cu toate ministerele de linie, ca săptămâna viitoare să înaintăm documentele la Bruxelles, pentru decontări.

După finalizarea task force am avut o ședință de Guvern în care am stabilit costurile pe care le asigurăm pentru cetățenii ucraineni.

Am stabilit ca pentru cei care vor fi cazați în spațiile instituțiilor statului, costul să fie 50 lei/ persoană. Pentru cei din alte spații decât cele ale autoritățile, costul este de 100 lei/persoană. În total, suma pe care am evaluat-o la nivelul Guvernului în primă fază este de 208 milioane.

Aseară am abilitat prin CNSU ca DSU să înceapă de îndată pregătirile pentru un hub umanitar în România. Va fi organizat la Suceava. Pentru acest demers am discutat cu domnul președintele Klaus Iohannis, cu doamna Ursula von der Leyen și cu doamna comisar european pentru Afaceri Interne.

Am observat o mobilizare și solidaritate exemplare, doresc să le mulțumesc tuturor pentru modul în care au înțeles să își facă datoria față de cetățenii îngroziți și năpăstuiți de consecințele războiului generat de invazia armatei ruse în Ucraina (…)”.

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fă-ți mesajul vizibil! Cum să folosești iluminatul pentru a comunica eficient cu clienții tăi?

Fă-ți mesajul vizibil! Cum să folosești iluminatul pentru a comunica eficient cu clienții tăi?