Nicu Ștefănuță: Parlamentul României reprezintă o oligarhie, formată din partide care au mulți bani de la buget și care acaparează tot

Data:

spot_img

Fostul europarlamentar USR Nicu Ștefănuță a decis să candideze independent pentru un nou mandat în Parlamentul European (PE). Ștefănuță își asumă o agendă progresistă și se adresează în special electoratului tânăr.

Scopul său politic, dacă va mai obține un mandat în PE, este să se alăture verzilor europeni. În ceea ce privește cauzele pentru care militează, dorește introducerea dreptului la avort în Carta Drepturilor Fundamentale a UE.

Europarlamentarul mai dorește locuințe sociale pentru tineri, introducerea biletelor climatice! în transportul public și creșterea valorii burselor Erasmus. Politicianul Ștefănuță este printre puținele figuri politice din România care își asumă public că susține drepturile comunității LGBT.

PRESShub: De ce v-ați retras din USR, ținând cont de faptul că ar fi fost mult mai ușor să obțineți un alt mandat de europarlamentar pe listele unui partid politic?

Nicu Ștefănuță: Eu eram în opoziția din partid de peste cinci-șase ani și, pe măsură ce oamenii au fost dați afară sau au plecat, trebuie să îți pui și tu întrebarea de ce mai stai.

Am sesizat abuzurile din partid, am fost împotriva deciziilor luate de conducere, care este cam aceeași de cinci-șase ani. Am decis să aleg altă cale.

Eu în 2017 am votat pentru afilierea partidului la familia verde europeană. A fost o alegere între liberali și verzi și cumva m-am simțit cu inima împăcată să fac trecerea la verzii europeni din Parlamentul European.

Ați trecut la verzi în calitate de europarlamentar independent.

Da. Acum sunt independent.

Ce vă atrage la verzii europeni?

Verzii fac politică progresistă, care îmi place mie. Țin cont de tineri. Nu multe partide fac politică pentru tineri. Verzii ating subiecte, criza locuințelor, de pildă, pe lângă schimbări climatice sau chestiuni ecologice.

Citește și: Lupta pentru memoria Doinei Cornea: „Casa mamei a devenit casă memorială doar pentru câteva zile”

Așadar v-ați despărțit de USR și din cauza unor considerente ideologice, USR fiind un partid de dreapta.

Eu cred că nu este o rușine să zici în România că ești de centru-stânga.

Cumva sintagma stânga a fost ocupată abuziv de PSD.

Acest partid este feudal, cu privilegii, cu vasali. Nu cred că e nicio rușine în România să încerci să faci o politică adevărată de centru-stânga.

Nu vă este teamă să candidați ca independent la europarlamentare?

Până să ajungi la voturi ca independent, trebuie să ai 100.000 semnături. Ceea ce este un efort logistic enorm, eu la asta lucrez acum. Prin acest interviu fac un apel să vină oamenii din comunitate să construim împreună.

Mă simt ca un manager de multinațională, pentru că trebuie să încep cu cel puțin 1.500 de voluntari la drum.

În acest moment, am în jur de 800 de voluntari, mai am de lucrat. Pentru mine, aceste semnături reprezintă o barieră în calea democrației.

Pragul electoral mare este și el o barieră și duce la efectul că, de fapt, Parlamentul României nu reprezintă oglinda societății, Parlamentul României reprezintă o oligarhie, formată din partide care au mulți bani de la buget și care acaparează tot: presă, spațiu de marketing, favoruri.

De pildă, educația sexuală. Majoritatea românilor este de acord cu acest lucru, majoritatea parlamentarilor nu este de acord cu acest lucru.

Citește și: Tabăra de jurnalism de date și storytelling, ziua a doua. Despre speranța de viață și de ce bărbații trăiesc mai puțin

Nicu Ștefănuță face parte din grupul Verzilor, în Parlamentul European
Nicu Ștefănuță face parte din grupul Verzilor, în Parlamentul European

Care sunt temele dvs. de campanie?

Am o campanie bazată pe trei piloni: pilonul social, pilonul de mediu și pilonul de valori. Pilonul social se referă la locuire. Aceasta este cea mai mare criză pentru tineri, nu au bani să își ia credite pentru casă.

După pandemie, multe contracte de muncă sunt de scurtă durată sau muncă la negru. Și nicio bancă nu le dă credite.

În al doilea rând, este inflația care a crescut foarte mult. Ceea ce propun este o sumă substanțială din PNNR să meargă spre locuințe sociale pentru tineri locuințe de calitate, nu construite la marginea orașelor.

O altă sursă ar putea să vină dintr-un fond de suveranitate constituit pe taxarea celor mai mari averi din România. Nu mi se pare okay că cei mai bogați români plătesc tot aceiași 16% ca tot ceilalți.

Fiecare primărie trebuie să aibă în buget o alocare pentru construcția de locuințe sociale.

Transportul public gratuit ar mai fi o temă. Există așa numitele bilete climatice, cum sunt în Austria sau Germania. Un bilet ieftin care îți dă acces la toate mijloacele de transport, așa încât să preferi mijlocul de transport public în defavoarea mașinii personale.

Mai am o campanie despre bursele Erasmus. Bursele au ajuns atât de amărâte, încât nu se mai pot apropia de ele decât tinerii care provin din familii cu bani. Proiectul european devine o chestiune de elită, iar mie nu îmi convine acest lucru.

Mai am o campanie care se numește un pom pe om. Iar în privința valorilor, vreau să protejăm avortul prin includerea lui în Carta Drepturilor Fundamentale a UE.

Mă tem că dacă vine extrema dreaptă la putere, multe dintre libertățile și drepturile de care ne bucurăm vor fi restrânse.

Sunt și alături de comunitatea LGBT. Dincolo de parteneriatul civil, există multe alte drepturi care le sunt încălcate.

Când vă referiți la tineri, care este intervalul de vârstă pe care îl aveți în minte?

Mă refer la 18-35 de ani, oameni la început de carieră sau studenți. Mai am un public pentru care lucrez, el este 30-50, acestui public îi pasă de calitatea vieții, nu mai vrea să fie poluat la nesfârșit, care vrea să mănânce mâncare naturală, nu otrăvită cu pesticide.

Referitor la toate aceste cauze, cât de greu este să ajungi la rezultate în interiorul UE, cum e de pildă cea referitoare la avort?

Vreau să mă lipesc de europarlamentarii care cer chestiunea aceasta. Este o întreagă generație de europarlamentari care cere acest lucru, după ce au văzut ce s-a întâmplat în Polonia.

Cum veți ajunge în această campanie la electoratul tânăr?

Am o serie de evenimente care se numesc gen, egalitate. Am început în București, am lucrat și cu influenceri, pentru că influencerii au acces la tineri. Caut tinerii în universități, la evenimente.

De pildă, în întreaga universitate Oradea se dă o bursă de merit. Nu sunt respectați tinerii, din punctul meu de vedere.

Cât de greu este pentru un europarlamentar să obțină o satisfacție?

Nu e greu. Ca independent, am fost ales vicepreședintele verzilor europeni. Sunt un singur român în acel grup. Nu a fost ușor, am concurat împotriva unui francez, dar am reușit. Am fost raportor general al bugetului UE, e o funcție foarte rară.

Am dat în această calitate, 200 milioane de euro spre Republica Moldova, în condițiile în care nu se descurcau cu banii pentru energie. În pandemie, am luptat mult pe sănătate, am constituit rezerve europene.

La nivel național, în România există un partid ecologist?

La nivel național, această temă a fost ținută sub control prin partide anexă, care nu sunt mișcări verzi reale.

Însă la nivel european, nu trebuie să echivalăm verzii doar cu ecologia. De pildă, verzii sunt cei mai transparenți din PE. Ca să intru la verzi, a trebuit să fac probă că eu îmi auditez și contul de sumă forfetară, a trebuit să arăt o întreagă contabilitate, iar mie îmi place acest lucru.

Nu mai ai emoții că îți intră vreun corupt în grup. Verzii înseamnă și strategie economică, sustenabilitatea, planurile verzi de dezvoltare.

Care este diferența ideologică dintre RENEW și Verzi?

RENEW este mai de dreapta, are o falangă de dreapta clasică și una de centru stânga. Eu am fost cel mai progresist membru când aparțineam Renew.

Prin ce canale veți ajunge la tineri? Tik-Tok, Instagram?

Toate canalele posibile. Cred că voi fi mai mult în mediile sociale, pentru că nu am de ales. Mie nu îmi place sentimentul de prăvale baba, stăm toți și ne uităm cum crește AUR.

Trebuie să facem ceva. Eu încerc să mobilizez un electorat nou, care altfel nu ar fi ieșit la vot. Vreau să reprezint ceva ideologic. Am făcut o alianță cu două alte partide verzi mici și aș vrea să vină și alții în jurul acestor cauze.

Citește și: A început tabăra de formare în jurnalism de date. 22 de jurnaliști și studenți s-au întâlnit cu Rob Gebeloff de la The New York Times, Ruxandra Hurezean și Crina Boroș

Cum vedeți acest clivaj între drepturile pentru minoritarii sexuali și familia tradițională?

Familia tradițională este un concept rar întâlnit în realitate. Tensiunea dintre ele este indusă. România este totuși stat laic, nu religios. Este o campanie a unor activiști LGBT care spune – familia mea, care nu e tradițională, nu este despre sex.

Este în proporție de 90% despre credite, despre casă, despre ce mâncăm azi, ce datorii avem. Sexul, pe măsura înaintării în vârstă, devine o chestiune mai rară.

Există chiar o decizie CEDO care obligă România să ofere un cadru legal cuplurilor gay.

Iar Marcel Ciolacu refuză să o pună în aplicare, dintr-o ipocrizie. El susține că nu poate reduce pensiile speciale pentru că nu îl lasă CCR. Dar la familiile LGBT, dintr-odată Curtea nu mai contează, deși curtea are o decizie și pe această temă. Rule of law se aplică discreționar în România.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.
4 COMENTARII
  1. „… okigarhie…acapareaza tot…”__–__ mai direct, grupari de talhari care-si permit sa-si legifereze actiunile, iar- din pacate- clasa intelectualilor din Romania( cata este, la modul real), nu-i sanctioneaza, dimpotriva se face partasa la crime, rasplatita fiind cu firimituri…///” … locuinte sociale…”___–___ca forma de tranzitie scurta ( si -deci in numar mic-) de acord, insa formula posibila pentru Romania, este asigurarea unor salarii puternice pentru ca orice tanar sa-si construiasca o casa de vis, iar aceasta incepe cu o reforma agrara fara precedent, in care oricine trecut de 16 ani sa devina proprietar fizic sau virtual*, al unui ha de pamant(de calculat si considerat) unde statul sa construiasca case ” in ciorchine”, si toate( cele in proprietate fizica) trebuie sa vina dotate cu o microferma la cheie, si mijjloace de transport in cooperatie, adica la fiecare 8 asa intreprinderi, o camioneta , precum si alte utilaje(tractor, microuzina electrica, etc), iar plata trebuie sa fie zero down, cel putin 3 luni nicio rata, iar in continuare max. 15% din total venit/luna, si fara dobanda primii 5 ani, apoi dobanda crescuta progresiv, incat sa-l determine pe proprietar sa plateasca cat mai mult in primii ani(10 ani, ca ex.) si astfel timpul de rulare( ciclul) al banilor se scurteaza…(* pt. proprietarii virtuali, se vor forma conglomerate de mari ferme f. specializate, iar acestia vor primi dividente anual/semianual, in functie de media nationala a productiilor si a profitului net, in ultima instanta si indiferent de rezultat , intotdeauna cu 10% mai putin decat ‘scoate)-la fel, in medie- un fermier fizic, din acea microferma, care -se stie- la nivel european(Louxemburg, Olanda, etc.) , sunt ultraperformane si aducatoare de venituri mai mult decat substantiale…)

  2. -cont- asta este parerea si proiectul meu(aici, in mare) de stopare a hemoragiei de tineri (chiar si calificati), cat si de a face pe multi -plecati- sa se intoarca in tara…Plus, s-ar termina cu somajul, o alta plaga pe economia Romaniei…

  3. Poporul ar trebui sa stie unde se situeaza intelighentia romana , si chiar popimea (mai ales ortodocsa), la capitolul proprietate, pentru ca cea mai sigura proprietate este pamantul si singura aducatoare de venit, indiferent cum, chiar daca indirect, precum inchiriat pentru un aeroport care lucreaza in aer, nu? Iar aceasta cu atat mai mult cu cat insasi Biblia zice ca pamantul nu poate apartini niciunui om (Psalmi 24:1), insa -este evident- marii nostri „credinciosi” (mai ales varfurile), se lipesc mai degraba( de fapt, total) de Efeseni 6:5, care zice ca „Voi robilor sa ascultati de stapanii vostri pamantesti…”, etc., ba chiar ii si amenintza ca daca „nu”, atunci vor fi pedepsiti si in ceruri…Iar o persoana( mai bine, un cuplu), care are o proprietate aducatoare de venit si -in extremis- asigura subzistenta, NU poate fi cumparat, amanipulat, santajat, etc., de politic, sau orice alta casta sociala, iar politicienilor romani, armatei si popimii, tocmai de asta le este frica, de o imensa clasa medie, pe picioarele ei care ar deveni -de facto- conducatorul natiei, chiar si la modul concret, din aceasta clasa s-ar ridica varfurile conducatoare, precum exemplu Singapore, unde varful suprem( si -probabil- schema se mentine mai la toate nivelele), trebuie sa fie trecut de 40 ani( pentru a putea verifica ceva despre el/ea) si ultimii ani sa fi lucrat la o firma (oarecare, DAR NU la stat), care a mers pe profit…)

  4. iar cine nu stie, chiar asa a procedat Austria* imediat dupa al DRM, a acordat imprumuturi mari, pentru agricultura, si la catziva ani dupa, a ELIMINAT dobanzile, tocmai pentru ca rezultatele au fost excelente, in fond asta ramane principala sursa de subzistenta a omenirii, iar cand importi hrana, devine clar ca ai probleme, in special pentru o tara gen Romania, cu resurse naturale agrare( si nu numai), peste medie, adica MAI mult decat suficient teren arabil, sistem hidrologic radial dispersat in teren, posibilitati uriase pentru zootehnie, viticultura si pomicultura cat si pentru piscicultura, avand(pe langa Dunare si iesire de peste 300 km., la Marea Neagra) si o raritate naturala, una din cele 12(sau 11?) delte, din lume…(* Austria, de la care se pot recupera cateva miliarde euro, la modul si legal si moral, insa jupanul** tarii n’are nici-un gand, dimpotriva el secatuieste Romania-in favoarea Germaniei, Austriei si Turciei- si de resursa umana(de cele mai multe ori, inalt calificata) cat si de resurse naturale-in special lemn brut- si cumpara turcercarii, cu nemiluita, desi se pot produce in tara, daca se vrea…///** la bataia de joc pe care acest individ declasat o arata romanilor si /prin cheltuielile extravagante si costisitoare, pentru inutilele „vizite de stat”***, pentrum intretine mii de lucratori si someri DE LUX din alte tari, platind aeronave de lux, oriunde in lume, individul ar fi fost-demult- inculpat si agatzat in streang…///*** ce beneficii au aparut dupa vizita din America de Sud? Absolut nimic, poate dupa cea din Africa, ” beneficiul” ca s-a extins desertul de la Dabuleni…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...