Nicușor Dan a început demolarea unei clădiri care trebuia dată jos încă din 2013

Data:

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a semnat miercuri dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot, care trebuia dată jos încă din 2013.

„Am semnat azi dimineață dispoziția de demolare (…). Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea”, a explicat primarul Capitalei.

Cheltuielile cu demolarea vor fi recuperate de la proprietarul clădirii

Nicușor Dan precizează că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit.

„Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii. Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1″, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

De ce trebuie dărâmată Cathedral Plaza

Cathedral Plaza este un complex de 19 etaje de birouri din centrul Bucureștiului, situat la intersecția străzilor General Berthelot și Luterană. Terenul este deținut de fondul de investiții american Miller Global, fiind cumpărat în anul 1998, iar dezvoltatorul proiectului a fost Willbrook Management.

Curtea de Apel Suceava a decis la 12 iulie 2011, în urma unui proces care a durat cinci ani, că imobilul Cathedral Plaza este construit ilegal. Primarul general de la acea vreme, Sorin Oprescu, a tergiversat demontarea imobilului până în anul 2015.

În septembrie 2015, Curtea de Apel Ploiești a respins definitiv și irevocabil cererea de suspendare a executării silite privind desființarea Cathedral Plaza.

Arhidieceza de București a criticat în dese rânduri construcția precum și modul în care au fost acordate autorizațiile de construire pentru clădirea de 75 de metri înălțime, aflată la doar 10 metri distanță de Catedrala Sfântul Iosif, fapt care afectează structura de rezistență a acestui lăcaș de cult aflat în patrimoniul național, cu o vechime de peste 125 de ani, potrivit Wikipedia.

În plus, clădirea foarte înaltă într-o zonă de imobile cu înălțime redusă a rupt aspectul urbanistic al zonei. De asemenea, ar fi aglomerat cu mașini străzile dimprejur.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorul care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu a scăpat de dosarele de la SIIJ. Cinci ani de pseudo-anchete

Parchetul General, prin procurorii desemnați pentru a ancheta magistrați,...

,,PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

,,PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Orașul cu nasul pe sus votează un golan

Toate sondajele de opinie publicate în ultima vreme arată...