Politicienii pro-UE vor un președinte care să nu scoată România din Europa. Alegătorii cer o contrapondere la partide. Este Nicușor Dan candidatul-șperaclu pentru toate ieșirile din criza politică de la București?
La 24 de ore de la anunțul într-un fel surprinzător al intrării în cursa pentru Palatul Cotroceni, primarul general al capitalei României, Nicușor Dan, a făcut, marți, 17 decembrie 2024, un tur al mai multor radiouri și televiziuni și a răspuns la întrebări legate de decizia de a candida la Președinție. O decizie, a explicat edilul la postul de știri Digi24, luată în urma unui sondaj care a indicat ”că există un nivel de încredere pentru persoana mea și un nivel de așteptare pentru atributele pe care le am” și după consultări cu ”zece persoane apropiate” cu care colaborează de mulți ani. Vor urma, ”după ce se termină faza formării Guvernului”, discuții cu partidele, care, a comentat Nicușor Dan, ”sunt instituții profesioniste în ce privește politica, vor face propriile analize, propriile sondaje”.
Între candidatul care s-a prezentat drept independent și formațiunile politice din ceea ce se dorește a fi o coaliție parlamentară pro-europeană (PSD, PNL, USR, UDMR și deputații minorităților) nu au avut loc consultări, nicidecum nu a existat vreo negociere. Când și-a prezentat public intenția de a se bate pentru funcția supremă în stat, Nicușor Dan a precizat că i-a anunțat pe liderii celor patru formațiuni politice care, după alegerile parlamentare din 1 decembrie, negociază formarea unei coaliții guvernamentale pro-occidentale. Cele patru partide au luat în calcul ipoteza de a se prezenta, în prima parte a anului 2025, cu un candidat comun în scrutinul prezidențial repetat în urma anulării scrutinului din 24 noiembrie, sub suspiciunea interferențelor externe în procesul electoral.
Continuarea, în Deutsche Welle
Citește și: Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Nicușor Dan / Facebook)