Nicușor Dan, unirea cu Republica Moldova și pe cine vrea Chișinăul | Deutsche Welle

Data:

Analiză: Relațiile cu Republica Moldova fac parte din toate pachetele electorale ale prezidențiabililor români, fiindcă toți candidații speră să culeagă voturi de dincolo de Prut. Despre unire se vorbește tot mai puțin.

Primarul general al Capitalei, candidat la președinție susținut de USR, a spus într-un interviu pentru Moldova 1 că „și-ar dori azi unirea cu R. Moldova”, chiar azi, și că „decizia de unire trebuie juridic să fie luată de majoritatea din cele două state”. Nicușor Dan a amintit și că în 2018 Parlamentul de la București s-a declarat gata să refacă unirea de la 1918. Într-adevăr, la Ședința solemnă a celor două camere reunite care a avut loc la împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România s-a adoptat o Declarație care precizează că legislativul de la București „consideră ca fiind pe deplin legitimă dorința acelor cetățeni ai Republicii Moldova care susțin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare și afirmare a națiunii române și subliniem că acest act depinde de voința acestora, și declară că România și cetățenii ei sunt și vor fi întotdeauna pregătiți să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetățenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinței suverane a acestora”.

Nicușor Dan e singurul dintre prezidențiabilii credibili din România care vorbește cu lejeritate despre un subiect pe care l-au folosit în ultimii ani mai degrabă extremiștii decât liderii politici tradiționali. Spre finalul mandatului său, care s-a terminat în 2014, fostul președinte Traian Băsescu a cochetat cu o strategie care să ducă la unificarea celor două state, dar și atunci, la fel ca acum, dincolo de Prut există o reticență în acest sens, mai cu seamă că Moscova a încurajat o astfel de soluție, după anexarea Crimeei, iar fostul ambasador rus în România, Valeri Kuzmin, declara că proiectul unirii poate fi pus în practică oricând „în baza dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului“, dar că el propune formula referendumului, „ținând cont că o astfel de situație s-a întâmplat și în Crimeea“. Practic, Rusia recomanda unirea, sperând, poate, într-o destabilizare.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Motivele economice și de securitate pentru care România vrea să cumpere Portul Giurgiulești

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Statuia Reginei Maria la Chișinău. Sursa foto: Primăria municipiului Chișinău)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related