Nivelul de ignoranță istorică al judecătorilor este stupefiant în cazul Ursu

Data:

spot_img

Am citit motivarea Înaltei Curți în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu. Mi se pare sinistră. Evident, nu pot comenta partea strict juridică – din simplul motiv că nu mă pricep. Nu e meseria mea.

Șocant – pentru mine, cel puțin – este că persoanele care au judecat speța par să nu aibă minime cunoștințe despre epoca în care au avut loc faptele supuse judecății.

Cei trei judecători echivalează ancheta Securității cu o (simplă) anchetă penală, ceea ce este halucinant. Securitatea n-a fost o procuratură. Obiectivul anchetelor ei nu era stabilirea faptelor, ci „reeducarea” „păcătosului”.

Citește și: Securiştii acuzaţi de uciderea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, achitaţi de Curtea Supremă

Aceiași judecători nu pricep cum anume (și de ce) o serie de scrisori transmise Europei Libere și citite pe post te transformă automat într-o țintă a Securității, chiar dacă scrisorile sunt nesemnate (sau dacă numele autorului nu este menționat pe post, din motive evidente).

Tot ei par să ignore complet faptul că în Republica Socialistă România (RSR), spre deosebire de Republica Populară Română, opozanții regimului nu mai deveneau deținuți politici, lor inventându-li-se fie infracțiuni de drept comun (cazul Ursu, de exemplu, arestat pentru deținerea a 17 dolari), fie boli psihice.

Adică, în ochii regimului de atunci, dacă te exprimai critic nu puteai fi decât fie infractor, fie nebun.

Cei trei judecători par să nu știe că asta era politica oficială a regimului, care îi permitea să raporteze forurilor internaționale că în RSR nu există deținuți politici.

Tot cei trei pur și simplu nu reușesc să priceapă cum era sistematică reprimarea celor cu atitudini critice față de regim.

Citește și: Cine sunt judecătorii care i-au scăpat pe securiștii care l-au anchetat până la moarte pe inginerul Gheorghe Ursu

În fine, nivelul de ignoranță istorică e stupefiant, dacă ne gândim la faptul că epoca respectivă face parte din istoria (foarte) recentă a României.

Și tocmai ignoranța asta cu privire la substanța și contextul speței judecate îi face pe cei 3 să – cu scuzele de rigoare – bată câmpii.

Episodul petrecut joi mi se pare halucinant – și, evident, revoltător. Fiindcă dacă ăștia sunt judecătorii care ne judecă trecutul comunist recent, revoluția sau mineriada, nu mai avem nicio speranță că vom apuca o zi în care să vedem că s-a făcut, în fine, dreptate victimelor.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sorin Cucerai
Sorin Cucerai
Sorin Cucerai a absolvit Facultatea de Filosofie a Universității București, cu specializarea filosofie moral-politică. Este Junior Research Fellow al Centro per l'Europa centro-orientale e balcanica, Università di Bologna, Italia, și membru fondator al Societății Române de Științe Politice.
1 COMENTARIU
  1. Buna ziua,

    Daca stiti sau aflati despre vreun forum in care cei care am trait in acele vremuri am putea sa impartasim si sa documentam experientele personale ca marturii ale represiunii va rog sa ma informati si pe mine.

    Stiu ca va cer o favoare personala.
    Va multumesc,

    Mircea Iulian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Miza Rusiei în alegerile din Republica Moldova

Miza Rusiei în alegerile din Republica Moldova. Oana Popescu...

Sergiu Toader: Politica, un eșec al presei. Din presă în politică, niciodată invers – Partea II

Migrația jurnaliștilor români către politică a început relativ recent,...

Republica Moldova între Est și Vest: o analiză post-alegeri

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, desfășurate pe 20 octombrie...