Noapte bună și noroc!

Libertatea de a critica guvernarea este esențială în orice democrație. Presa liberă are obligația să limiteze modul în care se exercită puterea.

Edward R. Murrow a fost un ziarist care a luptat cu puternicul senator Mc Carthy atunci când oricine devenea un paria dacă senatorul îl acuza de comunism. Acesta a luptat dur și tenace și a reușit să înfrânga propaganda condusă de mccarthyniști. Dar oameni care au stat alături de Edward R. Murrow au suferit, și-au asumat pierderea calității de ziarist precum și distrugerea lor ca oameni de către puternicii acoliți ai lui Mc Carthy.

Un curent politic extrem de puternic, susținut de televiziuni ghiocel și troli favorabili Uniunii Sovietice, cu mecanisme de acțiune de tipul celor folosite de senatorul Mc Carthy încearcă în acest moment să împiedice ieșirea noastră din criză pentru că doar o criză prelungită le va permite preluarea puterii. Un vârf de lance al acestui curent politic ne informează constant că trăim în dictatură și genocid, refuză să respecte măsurile sanitare chiar în Parlamentul României și vrea ca țara să fie condusă de către dânsa și de către susținătorii săi.

Dacă se cere sancționarea acesteia pentru încălcarea ordinii publice și pentru refuzul de a respecta regulile de bun simț de dezbatere din legislativ, doamna ne spune că nu avem voie să-i încălcăm libertatea de exprimare. Există o dublă măsură a acestei doamne în ceea ce privește libertatea de exprimare. Dânsa are o libertate de exprimare fără limite, dar noi toți ceilalți avem interdicții dispuse de către dânsa cu de la sine putere.

Această doamnă, care pretinde că este simbolul patriotismului românesc, își cere scuze în numele nostru al tuturor pentru că au fost români care au avut nerușinarea și neobrăzarea să amintească de genocidul de la Fântâna Albă. Doamna ne interzice să facem reproșuri Uniunii Sovietice pentru masacrul de la Fântâna Albă pentru că nu este civilizat și pentru că nu avem voie să spunem vorbe care ar putea avea potențialul de a supăra Federația Rusă.

Este o pură coincidență că doamna este susținută online de troli care sunt și ei la rândul lor extrem de favorabili modului în care Federația Rusă acționează atât la nivel intern cât și internațional. Doamna pare extrem de preocupată că avem o relație distanta cu Federația Rusă și este îngândurată că noi nu ne purtăm ca buni vecini cu această țară. Nu sunt vorbele ambasadorului Rusiei la București sau ale președintelui Vladimir Putin, ci cuvintele unui senator ales în mod legitim și democratic în Parlamentul României. 

Ca și senatorul Mc Carthy, doamna poate fi sancționată pentru abaterile din legislativ de către colegii săi. Sancțiunile aplicate acestei doamne permit doamnei să își expună ideile în continuare. Fanii dânsei vor crede în ceea ce spune dânsa așa cum și fanii lui Mc Carthy au crezut în continuare în acest domn senator. 
 Edward R. Murrow a considerat că senatorul Mc Carthy acuză oameni nevinovați și că propaganda acestuia afectează grav democrație.

Mc Carthy a devenit în cele din urmă nesemnificativ după ce fusese o forță în politică. Uitarea unui politician este cea mai dură sancțiune. Dacă ne pierdem timpul vorbind despre politicienii vedetă care au ajuns să fie curtați cu pasiune de televiziuni ghiocel, aceste modele umane vor deveni parte din viața noastră. Atât ura cât și iubirea înseamnă că ne pasă. Unicul sentiment adecvat pentru politicienii pe care nu-i respectăm este doar indiferența. Evident că putem discuta despre dânșii, însă doar atunci când ceea ce fac întrece orice limită. 

Atunci când circul reprezintă un anumit politician ar trebui să înțelegem că respectivul nu va fi niciodată capabil să ne ofere pâine. Cei care ne oferă șansa de a ne câștiga pâinea nu sunt spectaculoși, nu urlă despre cât de mult luptă ei pentru noi, ci pur și simplu tac și fac. Financial Times tocmai ne-a anunțat, în contradicție cu trolii favorabili Uniunii Sovietice, că bunăstarea va fi accesibilă statelor care vor învinge cât mai rapid pandemia prin respectarea măsurilor de sănătate publică și vaccinări.

Pandemia nu a afectat libertatea de expresie pentru că trolii sunt liberi să dezinformeze ca și înainte, iar agitatorii de profesie sunt liberi să spună ce vor pentru a-și energiza susținătorii. Restricțiile de circulație sunt limitate strict în interesul câștigării de timp până vom vaccina toți românii și până vom elibera suficiente paturi la ATI – exact acum când avem cele mai violente proteste în pandemie paturile de la ATI au devenit insuficiente pentru bolnavi-.

Cei care seamănă furtună cu speranța că haosul le va permite să ajungă la putere pentru a putea cere scuze Federației Ruse în calitate de conducători ai statului român nu sunt interesați de libertatea noastră, ci doar de libertatea lor de a ne-o încălca pe a noastră. 

Este normal să fim obosiți de pandemie și să vrem să revenim la viața noastră de dinainte. Avem dreptul de a ataca în justiție orice acțiune a executivului, așa cum au procedat socialiștii români. Este normal ca în spațiul public să apară puncte de vedere diferite cu privire la ce avem de făcut și e normal să criticăm guvernul cu argumente dacă nu suntem de acord cu anumite măsuri.

Nu este momentul să spunem noapte bună și să acționăm haotic acum când știm de la prietenii noștri din Uniunea Europeană și din NATO cum trebuie procedat. Cel mai bun prieten al nostru trebuie să fie doar adevărul atunci când discutăm de chestiuni ce sunt esențiale pentru buna funcționare a unei societăți. Vindecarea din orice boală implică o disciplină a organismului bolnav și respectarea unei scheme de tratament consacrate cu milioane de bolnavi vindecați înainte.

Orice deviație de la acest traseu ne poate pune în pericol supraviețuirea. Putem avea încredere în Edward R. Murrow sau în senatorul Mc Carthy. Ar fi bine să alegem rațiunea și dezbaterea civilizată în locul  propagandei asezonate cu minciuni cusute cu extrem de multă ața albă.    

Mitică Ștefănescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Slujbă de Înviere, pe scenă, în Piața Sfatului din Brașov

Pentru a evita aglomerația, lăcașele de cult vor amenaja din timp, în afara clădirilor, mai multe puncte de distribuire a "paștilor" în pachete/punguțe de unică folosință, închise.

O victorie aliată cât o zdrobitoare înfrângere comună

Se bucură mulți de ”victoria” alianței PNL și USR PLUS, care s-au înțeles să continue coaliția. Ar fi fost decizia rațională, cred nu puțini....

POIM: Alte 10 contracte, în valoare de 146 milioane lei, pentru spitale și centre sociale

Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare din București este beneficiarul celui mai mare contract semnat în aceste zile.