Noi episoade severe de vreme, cu riscuri pe râurile Bârlad, Prut și Siret | Viața Liberă

Data:

spot_img

După ploile torențiale recente, în Galați se anunță o nouă perioadă de fenomene severe, în special pe râurile Bârlad, Prut și Siret, unde autoritățile au emis avertizări hidrologice ce indică riscuri majore de inundații în următoarele zile.

În ceea ce privește Dunărea, unda de viitură care a făcut ravagii în țările din aval – Austria, Ungaria, Serbia – va avea mai degrabă o tendință de atenuare, chiar dacă debitele și nivelul fluviului vor înregistra creșteri importante. Astfel, potrivit datelor INHGA, debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 26 – 27 septembrie a fost în creștere, având valoarea de 7100 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s). De asemenea, în aval de Porțile de Fier, debitele au fost în creștere.

Pentru următoarele zile, IHGA prognozează că debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere până pe 1 octombrie până la valoarea de 7600 mc/s, apoi staționar cu tendință de scădere începând din jurul datei de 3 octombrie. În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere, exceptând ultimele zile ale intervalului când vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Bechet.

Citește și: Expoziţia „Au venit americanii – Crucea Roșie Americană în România după Primul Război Mondial”, vernisată la Universitatea Ovidius

Dunărea a atins vineri cota de 228 cm

Strict la nivelul portului Galați, Dunărea a atins vineri, 27 septembrie, cota de 228 cm, urmând ca în următoarele cinci zile să ajungă până 281 cm, potrivit datelor AFDJ Galați. Reamintim că, la Galați, pentru Dunăre, cota de atenție este de 560 cm, cota de inundație este 600 cm, iar cota de pericol este de 700 cm.

Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze mai mult sunt avertizările hidrologice emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHG) în cursul zilei de vineri, 27 septembrie.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale Cotelor de Apărare”, precizează INHG.

Continuarea, în Viata-libera.ro

Citește și: Începe Karpatia Horse Show pe Domeniile Cantacuzino. Irina Bossy-Ghica: „Încercăm să le arătăm tuturor că, în ciuda ravagiilor comunismului, cultura, arta, esteticul și eleganța sunt în continuare prezente în această țară”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Viata-libera.ro)

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related