Noi reglementări ale Guvernului la TVA-ul pe locuințe scumpesc din nou proprietățile

Data:

spot_img

Guvernul a decis noi reguli pentru TVA-ul la locuințe. Începând cu 1 ianuarie 2023, se modifică plafonul pentru care se aplică cota TVA de 5%, de la nivelul de preț de la 700.000 de lei (echivalentul a 142.140 de Euro) la 600.000 de lei (echivalentul a 121.834 Euro).

De asemenea, prin noile reglementări se reduce și numărul de proprietăți pe care cineva îl poate achiziționa la această cotă la doar una singură. Să recapitulăm noile modificări.

Plafonul sub care se aplică TVA a scăzut de la 700.00 la 600.000 de lei

În 2021 s-au aplicat regulile existente privind TVA-ul redus, de 5%, pentru achiziția de locuințe cu valoarea de până în 450.000 de lei (aproximativ 93.000 de euro). Din 1 ianuarie 2022, plafonul valorii locuințelor la care se aplică TVA redus a fost majorat la 700.000 de lei (sau echivalentul a aprox. 140.000 Euro). 

De la 1 ianuarie 2023, plafonul pentru livrarea locuințelor către populație pentru care se aplică TVA în cotă redusă de 5% va fi redus înapoi de la 700.000 lei la 600.000 lei, pentru o locuință de cel mult 120 metri pătrați. Așadar am trecut într-un timp relativ scurt, prin 3 modificări succesive – câte una la începutul fiecărui an.

TVA redus aplicat locuințelor sub 120 de mp

În continuare pentru aplicarea TVA-ului redus se ia în calcul dimensiunea locuințelor ce urmează să fie cumpărate. Mai exact, pentru a beneficia de TVA-ul redus, din 1 ianuarie 2023, locuința va trebui să aibă suprafaţa utilă de cel mult 120 metri pătraţi, fără anexele gospodăreşti.

A fost reintrodusă condiția unei singure locuințe la cotă redusă

În 2022 a fost eliminată condiția anterioară potrivit căreia persoanele fizice pot achiziționa o singură locuință la cota redusă de 5%. Din 1 ianuarie 2023, această condiție revine în vigoare. 

Vor beneficia de tarif redus locuințele care pot fi locuite cel puțin la stadiul „semi-finisat”

Potrivit reglementări în vigoare, cota redusă se aplică doar locuințelor care, în momentul vânzării, pot fi locuite ca atare, adică sunt finalizate. Această regulă rămâne valabilă. Citiți mai multe în MONITORUL DE CLUJ.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Veniturile familiilor din Moldova, la jumătate față de cele din București în 2024 | Ziarul de Iași

Veniturile gospodăriilor din Moldova sunt la jumătate față de...

Studiu ING România: 30 de ani de susținere a economiei și cum s-a dezvoltat antreprenoriatul românesc

Există discrepanțe între mediul de afaceri în urban față...

Ministrul Energiei spune că România, Republica Moldova și Ucraina au obiective comune privind energia

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, vineri, la Iași...

Oraşul Wolfsburg și criza de la VW | Deutsche Welle

Aproape toată lumea lucrează la Wolfsburg, oraş din nordul...