Noii băieți deștepți și cel mai mare preț la energie din UE

Data:

spot_img

De ce nu are România destulă energie, deși – spre deosebire de alte state europene – dispune de resurse în mai toate sectoarele: hidro, gaze, petrol, eolian, solar, nuclear? O analiză de Sabina Fati.

De ce în ultima perioadă România a importat 30% din necesarul energiei electrice? De ce nu ajunge ceea ce se produce în țară? Sau de ce nu se produce destul? În ultimele săptămâni, în România producția de energie electrică a depășit rar 6.700 MWh, la un consum de 7.700 MWh, ceea ce arată un import de 1.000 MWh. Din cauza secetei și a scăderii producției de energie, au existat o serie de pene de curent care au afectat inclusiv câteva spitale care nu aveau generatoare pentru astfel de cazuri. În plus, acum trei zile s-a oprit brusc din cauza unei defecțiuni Reactorul 1 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, care produce 720 MWh în piață. Chiar dacă temperaturile mari se potolesc, România are o mare problemă energetică, iar o pană generalizată de curent nu este imposibilă.

Cum de a ajuns pe marginea prăpastiei o țară care avea ca deziderat independența energetică, încă din perioada comunistă? De ce are România cel mai mare preț de energie din Europa?

Citește și: Unii intelectuali publici apropiați de Biserică, când n-au salutat cu entuziasm noile canonizări, au tăcut, în cea mai mare parte. Dar mai este timp să vorbească

(1) În conducerea instituțiilor de stat care controlează și produc energia sunt tot mai puțini specialiști, din cauza deprofesionalizării accentuate încurajate de clasa politică în instituțiile și companiile de stat.

(2) România a investit puțin în securitatea energetică, după 1990. Reactoarele 3 și 4 de la Centrala Nucleară din Cernavodă au fost abandonate, după ce mai mulți premieri PSD au vrut să le dea unor firme chinezești. Guvernul român nu a vrut să investească în această centrală, începută de regimul Ceaușescu în urmă cu peste 40 de ani, cu toate că cele patru reactoare puteau fi o plasă de siguranță pentru România, în situațiile dificile de criză. Nu a fost găsită o soluție nici pentru hidrocentrala Tarniţa Lăpuşteşti din Transilvania. Ultima centrală mare pusă în funcțiune a fost în 2012 cea de la Brazi, aflată în proprietatea OMV. Guvernele de la București au fost total dezinteresate de securitatea energetică a țării și nu există nicio investiție cap-coadă făcută după 1990 de stat.

Continuarea, în Dw.ro

Citește și: Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Urmărește PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”

Marea majoritate a populației recunoaște o serie de aspecte...

Sebastian Burduja: Încă 150 de milioane de euro investiți în sectorul energetic românesc

Sebastian Burduja anunță, într-o postare pe Facebook, investiții de...

Serbia renunță la armamentul rusesc, marcând o distanțare istorică de influența Kremlinului | Aktual24

Serbia renunță la armamentul rusesc, într-o mișcare care subliniază...

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza, anunțat pentru duminică

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza, anunțat...