Noile reguli pentru creditele de consum. Parlamentul European explică de ce e nevoie de schimbări

Data:

spot_img

Deputații europeni au aprobat luna această actualizarea regulilor privind creditele de consum pentru a proteja consumatorii în fața noilor opțiuni digitale și în actualul context economic dificil.

„Regulile UE actuale – Directiva privind creditele de consum – urmăresc să protejeze cetățenii europeni încurajând totodată piața împrumuturilor de consum a UE.

Regulile acoperă creditele de consum cuprinse între 200 EUR și 75.000 EUR și impun creditorilor să furnizeze informații care să permită clienților să compare ofertele și să ia decizii în cunoștință de cauză. Consumatorii au la dispoziție 14 zile pentru a renunța la un contract de credit și pot rambursa împrumutul anticipat, reducând astfel costurile”, explică Parlamentul European.

Regulile au fost adoptate în 2008, iar actualizarea lor este necesară pentru a se potrivi contextului actual.

Citește și: Armele juridice ale Americii în războiul din Ucraina

De ce e nevoie de schimbări

Din cauza situației economice dificile, multe persoane să caute împrumuturi, iar digitalizarea a adus noi jucători și produse pe piețe, inclusiv companii nebancare, cum ar fi aplicațiile de împrumut bazate pe finanțare participativă (crowdfunding).

„Acest lucru înseamnă, de exemplu, că este mai ușoară și mai uzuală obținerea unor împrumuturi mici online – care, însă, se pot dovedi scumpe sau nepotrivite. Totodată trebuie ținut cont de noile modalități de obținere digitală a informațiilor și de evaluare a bonității consumatorilor prin utilizarea sistemelor de inteligență artificială (IA) și a datelor de altă natură”, explică Parlamentul European.

Actuale reguli nu protejează suficient de bine consumatorii vulnerabili de la supraîndatorare. În plus, regulile nu sunt armonizate între țările UE. 6 din 10 consumatori s-au confruntat cu dificultăți financiare de la începutul crizei coronavirus.

Noile reguli pentru creditele de consum

Comisia Parlamentului European pentru piață internă și protecția consumatorilor a adoptat un raport cu privire la noile reguli pe 12 iulie 2022.

Regulile propuse impun creditorilor să ofere informații standard consumatorilor într-un mod mai transparent și să le permită să vadă ușor toate informațiile esențiale pe orice dispozitiv, inclusiv pe telefonul mobil.

Membrii comisiei au subliniat că reclamele pentru credite nu trebuie să încurajeze consumatorii supra-îndatorați să ia credite și trebuie să conțină un mesaj care să explice clar că împrumutul costă bani.

„Pentru a stabili dacă un credit se potrivește cu nevoile și posibilitățile unei persoane înainte de a fi acordat, eurodeputații doresc să fie solicitate informații cu privire la obligațiile curente sau la costul vieții unei persoane, însă fără a lua în considerare date colectate de pe rețelele sociale sau cele referitoare la starea de sănătate.

Deputații spun că noile reguli ar trebui să se aplice creditelor până la 150.000 EUR, însă fiecare țară va putea stabili pragul de sus în funcție de condițiile locale. Aceștia mai doresc și ca posibilitățile de descoperire de cont (overdraft) și de depășire a limitei de credit, care devin tot mai frecvente, să fie reglementate.

Totuși, ei spun că trebuie lăsat la latitudinea țărilor dacă decid să aplice regulile pentru creditele de consum anumitor împrumuturi, cum ar fi împrumuturile mici de până în 200 EUR, creditelor fără dobândă și creditelor care se rambursează în mai puțin de trei luni cu costuri reduse”, mai arată PE.

Citește și: Cine sunt Alexander Dughin și fiica lui. Susținători ai „exterminării” ucrainenilor

Pașii următori

Într-o sesiune plenară viitoare, Parlamentul European va vota raportul după care negociatorii Parlamentului pot începe discuțiile cu Consiliul și Comisia asupra textului final al actului normativ.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Parlamentul European
Parlamentul European

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Explozie pe şantierul autostrăzii A7: o persoană a decedat

O explozie a avut loc, sâmbătă, pe şantierul autostrăzii...

Marcel Ciolacu va discuta cu premierul spaniol despre un centru logistic pentru românii afectați de inundații

Marcel Ciolacu, premierul României, ar urma să se întâlnească...