Noile și vechile teme ale dezinformării Kremlinului: „încercuirea Rusiei”, „expansiunea Occidentului” și negarea realității

Data:

spot_img

La 23 iunie, Consiliul European a acordat statutul de candidat Ucrainei și Moldovei și și-a exprimat disponibilitatea de a face același lucru pentru Georgia, odată autoritățile de la Tbilisi vor îndeplini anumite condiții.

Vestea a căzut rău la Kremlin, care se aștepta la o lipsă de decizie, date fiind abordările diferite în rândul Celor 27 cu privire la dosarul extinderii.

Când vine însă vorba despre Rusia, membrii Uniunii lasă însă deoparte diferențele. În fața acestei evidențe, Kremlinul răspunde cu o armă îndelung repetată: dezinformarea.

Organismul anti-dezinformare al Comisiei Europene, Kremlinul a trecut imediat la reciclarea unora dintre narațiunile pe care le-a folosit pentru a discredita Parteneriatul Estic în trecut, potrivit unei analize a EUvsDisinfo.

De exemplu, aceea că UE ar fi înrobit țările vecine, folosind Ucraina și Moldova ca instrumente politice și făcând promisiuni false .

O acuzație falsă este cea potrivit căreia statutul de candidat al Moldovei a fost acordat în schimbul aderării la sancțiunile UE împotriva Rusiei sau afirmații nefondate că România a încearcă să anexeze Moldova prin intermediul procesului de aderare la UE.

După cum remarcă EuvsDisinfo, reciclarea dezinformării este o tactică folosită în mod obișnuit de Kremlin. La urma urmei, dacă repeți o minciună de destule ori, oamenii ar putea începe să creadă.

Până acum, aceasta pare să fie abordarea favorizată de instituțiile de dezinformare pro-Kremlin pentru a obstrucționa eforturile Ucrainei, Moldovei și Georgiei de apropiere de UE.

Citește și: De ce România alunecă spre iliberalism

Kremlinul, însă, este obligat la o echilibristică dificilă

Pe de o parte, trebuie să pară dur și nervos față de recentele decizii ale Consiliului European.

Pe de altă parte, trebuie să se arate stăpân pe situație și să arate că aceasta este „o chestiune internă a UE” și nu reprezintă vreo amenințare pentru Rusia.

Pe de altă parte, aparatul de dezinformare pro-Kremlin mizează pe exploatarea fricilor și a nesiguranțelor, astfel că trebuie să continue să condamne „expansionismul occidental” și să insiste pe amenințarea încercuirii Rusiei.

Auto-victimizarea constantă este un element important pentru a aduna oamenii din spatele lozincilor Kremlinului.

De exemplu, ministrul de Externe Serghei Lavrov, a susținut că „Uniunea Europeană și NATO construiesc o coaliție împotriva Moscovei” și chiar a comparat aceste eforturi cu atacul nazist asupra Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Marota nazistă a devenit unul dintre elementele definitorii ale dezinformării pro-Kremlin legate de războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Și merge mână în mână cu o retorică din ce în ce mai agresivă, care echivalează adesea cu discursul de ură, dezumanizarea și denigrarea victimelor inocente.

Un ciclu de moarte și minciuni al Kremlinului continuă să se rostogolească, cu o impunitate aproape totală, pentru a justifica ceea ce este nejustificat, notează organismul european.

În același timp, la 27 iunie, lumea afla despre o lovitură de rachetă asupra unui mall din Kremenciuk, care a ucis cel puțin 18 persoane, plus alte zeci dispăruți în dărâmăturile clădirii .

Aparatul de dezinformare pro-Kremlin a desfășurat rapid aceeași tactică pe care am văzut-o de nenumărate ori, de la bombardarea unei maternități din Mariupol, până la mușamalizarea crimelor de război ale Rusiei de la Bucea.

Mai întâi a venit tăcerea și negarea, refuzul de a admite că atacul a avut loc. Apoi a fost invocată o presupusă provocare din partea Ucrainei, amintind de dezmințirile despre Bucea.

Dar pe măsură ce dovezile au început să apară și culpabilitatea nu a mai putut fi negată, a venit timpul să se dea vina pe victime, cu afirmații false cum că Rusia ar fi lovit un depozit secret de muniții și arme din Vest.

Și pentru a completa cu doză de distragere a atenției, instituțiile ruse de dezinformare controlate de stat și-au desfășurat tactica favorită de „what-aboutism”, făcând afirmații false că NATO plănuiește să stabilească baze la Lugansk.

Citește și: Cum ieșim din tărâmul secretului: despre libertatea de cercetare în România

EUvsDisinfo a colectat deja 14 000 de exemple de campanii de dezinformare în curs de desfășurare ale Rusiei

De exemplu, afirmațiile nefondate conform cărora sancțiunile anti-ruse au provocat o criză alimentară globală sunt propagate în mod constant în ecosistemul de dezinformare pro-Kremlin, inclusiv de către diplomați.

În realitate, nu sancțiunile UE nu sunt de vină. Criza a fost exacerbată de războiul nejustificat al Rusiei.

Kremlinul continuă cu acuzațiile false împotriva Lituaniei pentru restricționarea tranzitului de mărfuri către Kaliningrad. În realitate, nu Lituania nu încalcă suveranitatea Rusiei și nu, nu există nicio „blocadă” a Kaliningradului. Lituania nu face decât să pună în aplicare sancțiunile UE.

Citește și: Judecătorul care a anulat toate sesizările de plagiat în cazul doctoratului lui Ciucă a făcut cerere de pensionare

După cum era de așteptat, Summitul NATO de la Madrid a devenit o țintă pentru instituțiile de dezinformare pro-Kremlin, care ar reluat teoria privind „încercuirea Rusiei” și „expansionismul occidental”.

Și, pentru amatorii de dezinformare cu aromă de conspirație, ecosistemul de dezinformare pro-Kremlin a amplificat narațiunea presupuselor negocieri secrete între Germania și Rusia pentru a diviza Ucraina. Nu, nu există negocieri secrete și nu există nicio ruptură în relațiile germano-ucrainene, scrie organismul european.

Articolul a fost realizat pe baza analizei realizate de EuvsDisinfo. Întreaga analiză este disponibilă aici:

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
1 COMENTARIU
  1. Tehnicile de manipulare au inceput sa devina cunoscute de mai toti cei interesati spre a discerne si a disjunge , din noianul de informatii, adevarul .Din ce in ce mai multa lume ce isi cupleaza cunosterea la textele aparute in media reuseste ca contracareze la nivelul intelegerii personale fakeul .O avalansa de incercari , din ce in ce mai nereusite , de a prezenta trunchiat adevarul ca modalitate de influentare politica sau primar personala se izbeste de un zid al cetatenilor ce nu mai accepta prosteala .Momentul in care Rusia a trecut granitele si a invadat Ucraina a fost momentul pierzaniei .Evidenta ne arata cum o Rusie corupta pina in maduva oaselor si-a pacalit conducatorul la nivel militar si cum nefericita decizie (seful suprem credea in dorinta nestramutata a etnicilor rusi din Ucraina de a primi „ cu flori in gara ” armata sovietica )de a invada statul frate, a trasformatmediatic Rusia condusa de actualul sef de asta intr-o Paria a omenirii .Sa nu uitam cuvintele de inceput ale presedintelui J.R.Biden ce ne arata asta.Asa zisa putere de dezinformare a Rusiei a ajuns sa fie practic anihilata de catre un singur om numit Zelenski . In fata natiunilor din ce in ce mai unite Rusia nu mai este crezuta indiferent de cantitatea ba chiar si uneori de adevarul spuselor acestora .Tot ceea ce mediatic rusiii ating se transforma in fake .Inromania inca vedem cum prin metodele cunoscute se mai incerca reabilitarea unor cuvinte spuse de diferitii formatori de opinie rusi si evidentul ne arata cum strecurarea, in multe dintre textele din media ,a unor adevaruri partiale si transformasrea lor in fakeuri , nu mai poate pacali pe nimeni .O Europa unita , cea situata dincolo de granitele UE , este pe cale sa se nasca iar NATO isi dezvolta capacitatile militare si isi creste , in pofida tuturor contestatarilor , numarul tarilor afiliate . Deciziile se muta la Bruxelles si la NATO iar noile structuri de forma UE si NATO sunt pe cale sa apara peste tot in lume .Germania nu numai ca este marea cistigatoare a ceea efectele razboiului produc zi de zi , dar acum ea nu mai poate fi aratata cu degetul atunci cind Cancelarul decide sa propulseze in Europa cea mai mare armata conventionala aflata in NATOul european . Miliarde peste miliarde de euro fac totul posibil .Probabilitatea ne arata cum , in curind , la nivelul lunii septembrie , Rusia va intra intr-un moment de inflatie galopanta atunci cind si reaprovizionarea capacitatilor militate va deveni imposibila iar continuarea razboiului o iluzie .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Va trece si asta!

Filosoful britanic Tim Crane ironizează în cartea „The Mechanical...

Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...

Asalturi finale

Să vedem pe cine băgăm în turul doi. Ca...