De miercuri, 9 aprilie, au intrat în vigoare tarifele speciale impuse de administrația Trump importurilor din 60 de state pe care președintele american le consideră „cei mai mari infractori”, inclusiv taxe de 104% pentru China si 20% pentru țările din Uniunea Europeană.
Reacția burselor globale a fost o nouă scădere iar prețul barilului de petrol Brent a căzut la aproape 60 de dolari. Nivel care reamintește de perioada pandemiei de COVID și care, potrivit expertei în energetică Eugenia Gusilov, fondatoarea think tankului ROEC, ilustreaza pesimismul producătorilor mondiali, derutați și demoralizați de tarifele aleatorii impuse de administrația americană.
În paralel dar independent de tarifele americane, Arabia Saudită a decis să nu renunțe la strategia de a mări producția de țiței.
Citește și: Tarifele SUA și jocul României în UE
În cazul Chinei s-a ajuns la tarife de peste 100%, după ce Beijingul a refuzat să respecte termenul limită impus de Trump pentru a renunța la propriile taxe de represalii impuse importurilor americane. Taxe de 34%, intrate în vigoare la sfârșitul săptămânii trecute.
Mesajul Beijingului este că poate face față acestui război commercial, găsind alte piețe de desfacere – vizată ar putea să fie acum piața eropeană, remarcă BBC.
Bursele globale continua să scadă, alunecare remintind de marea criză financiară din 2008 sau din nou, de perioada acută a pandemiei de Covid. Dolarul, traditional o monedă „de refugiu” pe timp de criză a pierdut și el, investitorii reorintandu-se spre aur sau „cash”.
Mai multe:
Cât au pierdut marile companii americane care au pariat pe Donald Trump? Dezastru pentru Tesla, declin puternic pentru Amazon, Meta și Apple, scrie Business Insider, preluat de Hotnews.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Pexels.com)