Nostalgia în politică: un studiu european despre cum lucrează partidele extremiste

Data:

spot_img

Nostalgia în politică: un studiu european despre cum lucrează partidele extremiste. Ziariștii de „The Conversation” scriu despre un studiu care se ocupă de modul în care partidele extremiste ajung la putere în țările europene.

Ați simțit vreodată nostalgie când v-ați gândit la trecut? Nu sunteți singurul. Conform cercetărilor prin sondaj, aproximativ două treimi din publicul european simt nostalgie. Nostalgia este definită ca o emoție predominant pozitivă asociată cu amintirea evenimentelor importante, de obicei trăite alături de persoane apropiate. Și aceste sentimente nu se limitează la experiențele personale: în politică, nostalgia poate face referire la dorința pentru un trecut mai prosper sau la tradițiile culturale pierdute.

De exemplu, partidul de extremă dreapta italian, Fratelli d’Italia (Frații Italiei), care conduce în prezent guvernul de coaliție al țării are un manifest al partidului ce conținea numeroase referințe nostalgice. Un punct de atracție notabil a fost afirmația că „resursele naturale și patrimoniul artistic al națiunii sunt o moștenire de păstrat și de valorificat”. Un alt punct a fost că „bătrânii reprezintă istoria noastră: o moștenire de experiențe, abilități, talente care au contribuit la nașterea și creșterea națiunii noastre”.

Citește și Marian Oprișan și-a parcat camioneta de lux pe locul pentru persoanele cu handicap FOTO

Astfel de afirmații se bazează pe o mândrie comună în trecutul națiunii pentru a crea o narativă captivantă. În mod tot mai evident, există dovezi că sentimentele de nostalgie pot influența opiniile noastre politice. Studiile recente susțin aceste concluzii.

Cetățenii nostalgici sunt mai puțin satisfăcuți de guvern și mai predispuși să voteze pentru partidele de dreapta radicale. Într-o cercetare nouă, am examinat în ce măsură partidele politice capitalizau retorica nostalgică în campaniile lor analizând 1.650 de manifeste electorale publicate de partide din 24 de democrații europene între anii 1946 și 2018. Manifestele electorale, prin definiție, conțin în mare parte promisiuni pentru viitor. Sunt o listă de angajamente pe care un partid promite să le pună în aplicare în cazul în care face parte dintr-un viitor guvern. Cu toate acestea, am descoperit și că, în medie, aproximativ 10% dintr-un manifest de partid este dedicat discutării trecutului. Mai multe despre studiule european puteți citi în Monitorul de Botoșani.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...