Notar trimis în judecată după ce a legalizat un testament fals

Data:

spot_img

Notarul public Lucia Ochiș a fost trimisă în judecată, alături de Sebastian Bălan și Ghizela Burcă, după ce a deschis procedura succesorală în baza unui testament fals. Bunurile mai multor bătrâni, care au decedat în condiții suspecte, au ajuns la doi escroci, cu complicitatea notarului.

Potrivit DNA, în perioada 2019-2020, Bălan și Burcă au fost implicați în transmiterea, pe cale succesorală, a bunurilor aparținând unei persoane în vârstă de 87 de ani, decedată în condiții suspecte în cursul lunii august 2019.

Astfel, în perioada 2019 – 2020, notarul Ochiș, „cunoscând caracterul fals al testamentului olograf furnizat de către cei doi inculpați, ar fi deschis procedura succesorală notarială privind masa succesorală rămasă după defunct, iar ulterior ar fi emis încheieri și certificate de legatar/suplimentare de legatar în beneficiul inculpatei Ghizela Bălan privind bunuri din moștenirea respectivă, a căror valoare însumată este de 1.854.867 de lei”, se arată într-un comunicat al DNA.

Nu a făcut expertize

În calitatea sa de notar public, Lucia Ochiș, deși avea obligația ca, anterior validării testamentului olograf, să verifice pe baza unei expertize grafice, îndeplinirea tuturor condițiilor legale de validitate ale testamentului olograf, și anume scrierea, semnarea și datarea de către testator a acestui înscris, nu a făcut acest lucru.

Mai mult, în cursul anului 2020, notărița ar fi continuat să emită încheieri finale și certificate de legatar către Ghizela Mihaela Bălan, chiar și după ce ar fi luat la cunoștință că existau moștenitori legali care contestau testamentul și că Sebastian Dumitru Burcă era cercetat de organele judiciare pentru infracțiunea de omor, în legătură cu decesul persoanei în vârstă de 87 de ani.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați persoane fizice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Oradea cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii.

Vânătorul de bătrâni

Recorder a publicat în februarie 2024 o investigație jurnalistică privind cazuri suspecte petrecute în Bihor. Intitulată „Vânătorul de bătrâni”, investigația arată cum un bihorean, Sebastian Burcă, s-a apropiat de bătrâni înstăriți și singuri și, împreună cu concubina lui, Ghizela Bălan, și-a însușit averile acestora, prin testamente ce ridică serioase suspiciuni, după ce bătrânii au murit în circumstanțe neclare.

„Un tânăr din Oradea se specializează, vreme de mai mulți ani, în urmărirea bătrânilor singuri, care dețin bani și proprietăți valoroase. Se apropie de ei, le câștigă încrederea și, în final, ajunge să le preia averea. Ceea ce părea inițial doar o escrocherie bine elaborată se transformă apoi într-o serie de morți suspecte care ajung știri la televizor și dosare pe mesele procurorilor. Însă povestea nu se termină aici, ci continuă să se desfășoare și astăzi”, descriu jurnaliștii Recorder ancheta despre „Vânătorul de bătrâni”. 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related