Îndulcitorii sunt de mult timp considerați a fi periculoși pentru sănătate. Studii au legat consumul exagerat de îndulcitori cu afecțiuni ca obezitatea, diabetul tip 2 și cele cardiovasculare. Dar legăturile cu cancerul n-au fost la fel de clare.
S-a constatat că un îndulcitor artificial, numit ciclamat și vândut în anii ’70, a provocat creșterea frecvenței de cancer al vezicii urinare la șobolani. Dar fiziologia umană este mult diferită de cea a șobolanilor, iar studiile observaționale nu au reușit să stabilească o relație între îndulcitor și creșterea riscului de cancer la oameni.
Dar acum, un studiu publicat în PLOS Medicine și efectuat pe peste 100.000 de oameni cărora li s-a cerut să noteze zilnic jurnale alimentare, a arătat că aceia care consumă cantități mai mari din anumiți îndulcitori prezintă o ușoară creștere a riscului de unele tipuri de cancer. În jur de jumătate din participanți au fost observați pe parcursul a opt ani.
Concluzia a fost că îndeosebi aspartamul și acesulfamul K (de potasiu) au fost asociați cu risc sporit de cancer – în special mamar sau legat de obezitate, precum cel colorectal, de stomac și de prostată. Aceasta sugerează că renunțarea la îndulcitori contribuie la scăderea riscului de cancer.
Riscul de cancer
Multe alimente obișnuite conțin îndulcitori. Acești aditivi alimentari reproduc efectul zahărului asupra receptorilor de gust, oferind plăcere, dar fără sau cu puține calorii suplimentare. Unii îndulcitori sunt naturali, ca siropul de ștevie. Alții, ca aspartamul, sunt artificiali.
Cu puține sau fără calorii, îndulcitorii tot au un efect asupra sănătății. De exemplu, aspartamul se transformă în formaldehidă (carcinogen cunosut) când este digerat în organism. Aceasta se poate acumula în celule și să le facă să devină canceroase.
Celulele noastre sunt instruite să se autodistrugă când devin canceroase. Dar s-a demonstrat că aspartamul „deconectează” genele care comandă autodistrugerea celulelor canceroase. Alți îndulcitori, ca sucraloza și zaharina, pot afecta ADN-ul, ceea ce poate conduce la cancer. Dar s-a demonstrat doar „in vitro”, nu și în organisme vii, potrivit HOTNEWS.RO.