Noua lege a pensiilor extinde termenul de recalculare până la 75 de zile | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Noua lege a pensiilor extinde termenul de recalculare până la 75 de zile. Pensionarii pot aștepta cu până la 30 de zile mai mult pentru majorările de pensie, dacă documentele necesare nu sunt corecte, precizează Maria Andronache, șefa CJP Iași.

Conform noii Legi nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, dacă documente precum cererea de recalculare a pensiei sau adeverința de venit nu sunt corecte, termenul de soluționare a cererii, care în mod normal este de 45 de zile, se poate extinde până la 75 de zile. Acest lucru înseamnă că, în loc să primească banii mai devreme, pensionarii ar putea aștepta cel puțin două luni pentru a beneficia de eventualele majorări la pensie.

Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, a explicat: „Avem o noutate legată de termenul de soluționare a cererilor de recalculare. Pe lege este de 45 de zile, dar în anumite situații în care cererea persoanei mai trebuie completată, ori trebuie refăcută adeverința sau alte documente, noi putem prelungi prin lege acest termen de soluționare cu 30 de zile. Asta înseamnă că vom avea recalculări pe care le vom face în 75 de zile, dar motivate legal”, a precizat șefa CJP Iași.

Citește și: Pacea dintre Armenia și Azerbaidjan, amenințată de interferențele Rusiei

Schimbări importante în Legea 360/2024

Potrivit art. 94 alin. 5 din Legea 360/2023, pensia poate fi recalculată la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.

De exemplu, pensionarii care continuă să lucreze pot solicita recalcularea pensiei, însă este important de reținut că noua lege prevede că recalcularea se poate face acum doar o dată pe an calendaristic. Până la 1 septembrie 2024, când a intrat în vigoare Legea 360/2023, pensionarii aveau posibilitatea să ceară recalcularea pensiei de mai multe ori pe an, practică ce le permitea ajustarea pensiei în funcție de veniturile suplimentare obținute.

„Dacă un pensionar lucra două sau trei luni, se putea duce la casa de pensii să ceară o recalculare a pensiei, iar lucra și tot așa, putea cere recalcularea pensiei și de cinci ori într-un an. Acum se face doar o dată într-un an calendaristic”, a explicat Maria Andronache.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Începe Karpatia Horse Show pe Domeniile Cantacuzino. Irina Bossy-Ghica: „Încercăm să le arătăm tuturor că, în ciuda ravagiilor comunismului, cultura, arta, esteticul și eleganța sunt în continuare prezente în această țară”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related