Noua lege a pensiilor permite trecerea de la pensia anticipată la cea de invaliditate. Ce alte schimbări au fost adoptate | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Noua lege a pensiilor permite trecerea de la pensia anticipată la cea de invaliditate. Modificarea legislativă le oferă pensionarilor mai multe opțiuni, în funcție de starea lor de sănătate. 

Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, explică faptul că Legea 360/2023 permite acum unui pensionar care beneficiază de pensie anticipată să opteze pentru pensia de invaliditate, cât și invers, ceea ce nu era posibil înainte.

Citește și: Despăgubiri de 1,4 milioane de euro pentru clădirea consulatului Rusiei la București. Prețul pieței, de patru ori mai mare

Dacă se solicită trecerea de la pensia anticipată la pensia de invaliditate, pensionarul trebuie să obțină o decizie medicală de încadrare în grad de invaliditate, iar schimbarea devine efectivă începând cu luna următoare cererii.

„Posibilitatea unui pensionar anticipat în plată să opteze pentru pensia de invaliditate”

În același timp, plata pensiei anticipate încetează. Aceeași lege permite și trecerea inversă, de la pensia de invaliditate la pensia anticipată, cu respectarea condițiilor legale privind vârsta și stagiul contributiv. În cazul acestei opțiuni, pensia de invaliditate încetează. Aceste modificări importante sunt prevăzute în art. 60 și art. 72 din Legea 360/2023, consultată de „Ziarul de Iași”.

Citește și: Șef de direcție din Inspecția Judiciară se pensionează la 49 de ani

„O noutate din noua lege a pensiilor este aceea că oferă posibilitatea unui pensionar anticipat în plată să opteze pentru pensia de invaliditate, ceea ce nu era posibil pe legislația anterioară. Dacă se optează de la anticipată la invaliditate, persoana vine cu decizia de încadrare în grad de invaliditate, deci urmează procedura pe linia expertizei medicale. Schimbarea se face cu luna următoare cererii, dar de menționat este că plata pensiei anticipate încetează. Legea permite și opțiunea inversă, anume de la pensie de invaliditate la pensie anticipată, evident cu încadrarea în condițiile impuse de lege, cea de vârstă, de stagiu contributiv, tot ce înseamnă Legea 360/2023 în vigoare acum (…)”, a explicat șefa CJP Iași.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

TIFF Oradea 2024, ediția recordurilor  | Bihoreanul

TIFF Oradea 2024, ediția recordurilor. Proiecții și vânzări de...

Spectacolul De Bergerac. Fantasmele lui Cyrano | Puterea a Cincea

Spectacolul De Bergerac. Fantasmele lui Cyrano, de Michele Santeramo, este...

A crescut numărul cazurilor de violență domestică. Monitorizarea rămâne o variantă neagreată în Galați | Viața Liberă

A crescut numărul cazurilor de violență domestică. Monitorizarea rămâne...