“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD din Est | Știri din Diaspora

Data:

spot_img

“Noul” regim migratoriu de la Berlin și victoria AfD din Est. Atentatul de la Solingen a schimbat multe în politica migratorie de la Berlin. Guvernul s-a văzut nevoit să ia măsuri urgente (deși oarecum tardive) pentru a-și mulțumi electoratul și așa extrem de nemulțumit din alte cauze – în principal deoarece coaliția nu și-a respectat promisiunile, preferând disensiunile unui compromis benefic populației civile și soluționării problemelor reale (cum ar fi cele de ordin economic, de exemplu).

Exact din acest motiv a câștigat partidul de extremă AfD la alegerile regionale din Turingia: pentru că, în modul cel mai populist posibil, a apelat la oamenii cu prea puțină răbdare la jocurile politice și prea mult gust pentru soluții facile (și fasciste): ca blamarea imigranților pentru toate relele din țară. Deși, dacă tot e să ne referim la economie sau la infrastructură, acestea sunt în declin de zeci de ani și nu pot fi relaționate cu politica migratorie inaugurată de guvernul Merkel.

Citește și: Alfred Bulai a fost dus din arest la spital

În orice caz, AfD-ul a demonstrat acum că nu mai poate fi nici ignorat, nici marginalizat: victoria incontestabilă din Turingia cu 32,8% și cele 30,6% obținute în Saxonia – o poziție secundă față de CDU, dar la o diferență de doar 1,5% – nu sunt deloc de neglijat. Este prima dată după 1945 când un partid de extremă dreapta obține astfel de rezultate la nivel de land.

Și în ciuda refuzului celorlalte partide de a coaliza pe plan regional, AfD-ul cu ideologia sa, așa cum s-a văzut și la alegerile europarlamentare, are deja o greutate pe plan național. O tendință cu adevărat îngrijorătoare: la fel ca și ascensiunea Uniunii Sahra Wagenknecht (BSW), o mișcare cameleonică ce pare de stânga, dar care frizează absurdul populismului de dreapta…

Sau ca înfrângerea de-a dreptul rușinoasă suferită de partidele de guvernare, dar mai ales de SPD, care își pierde (și aici) legitimitatea. Și priza la public.

Atentatul terorist de la Solingen din 23 august ar fi putut avea loc în orice stat european, dar a avut loc în Germania. Și a fost extrem de bine instrumentalizat de către AfD în contextul alegerilor: doar pentru că a fost comis de un tânăr sirian căruia îi fusese respinsă cererea de azil și nu fusese încă deportat.

Continuarea, în Stiridindiaspora.ro

Citește și: Cine controlează firmele despre care Curtea de Conturi spune că fac evaziune fiscală cu complicitatea ANAF

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Wikimedia Commons)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related