Noul simbol al Rusiei, un baros pătat de sânge. Interviu cu analistul Armand Goșu

Data:

spot_img

Rușii vor să înghețe ostilitățile până la primăvară, fie sub pretextul iernii grele, fie sub cel al unor negocieri de armistițiu cu ucrainenii. Putin cumpără timp, plătește oricât pentru 4-5 luni, cât are nevoie să-și pună pe picioarele unitățile de mobilizați, să le antreneze, pentru ca la primăvară să poate relua ofensiva.

Cu iluzia acestei ofensive de primăvară care ar trebuie să schimbe soarta războiului, Putin amăgește elita moscovită și-i cere încă un răgaz de câteva luni. Rolul lui Surovikin pentru însăși stabilitatea regimului, devine foarte important în următoarele câteva luni, spune Armand Goșu într-un lung interviu pe Contributors.ro.

Se poate spune că războiul din Ucraina a evoluat în parametrii așteptați, în aceste ultime luni. Până și retragerea rușilor din Herson, anunțată de ministrului Serghei Șoigu, la 9 noiembrie, era foarte previzibilă, fiind așteptată din luna septembrie, după începerea contra-ofensivei ucrainene în sud și est.

Herson este cea mai mare înfrângere militară rusească din 2022, cel puțin așa afirmă comentatorii occidentali. Riposta rusească a venit și ea foarte previzibil, cu un atac masiv de rachete împotriva infrastructurii energetice care a lăsat Ucraina, dar și Republica Moldova, pe întuneric.

Aceste atacuri cu rachete sunt oare noutatea tactică pe care a adus-o generalul Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon”, pus de Vladimir Putin la comanda armatei ruse din Ucraina în septembrie?

Armand Goșu: Generalul Seghei Surovikin este cunoscut pentru bombardarea populației civile și a infrastructurii critice. Dacă vă uitați la cariera lui, atât în Cecenia, cât și în Siria, Surovikin s-a remarcat prin „covoarele cu bombe” și atacurile masive cu rachete asupra localităților. Numai că situația în Ucraina e complet diferită de cea din Cecenia și Siria.

Acum rușii luptă împotriva unei armate moderne, bine antrenate, perfect organizate și înarmate. Astfel că bombardarea infrastructurii civile, mai ales a celei energetice, nu influențează desfășurările de pe linia frontului.

Citește și: Summit NATO la București. Consolidarea flancului estic, în fața Rusiei

Armata ucraineană n-a încetinit ofensiva din Lugansk și nici pe cea din Herson pentru că „generalul Armaghedon” bombardează infrastructura civilă. Nu cu tactici teroriste împotriva populației civile poate câștiga Rusia războiul din Ucraina.

Loviturile cu rachete și drone împotriva populației civile și a infrastructurii critice s-ar putea dovedi o mare eroare strategică. Poate cea mai mare de până acum. Pentru că aceste atacuri forțează Occidentul să își schimbe strategia față de Rusia.

Bombardarea cu rachete și cu drone a locuințelor e răspunsul generalului Surovikin la succesele contra-ofensivei ucrainene. E un om cu o pregătire militară limitată, format în academii militare unde se predă războiul după tacticile din al Doilea Război Mondial. În plus, Surovikin e un produs de PR. Idei puține și fixe, imaginație modestă.

Continuare în Hotnews.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related