Noul sistem e-TVA stârnește nemulțumirea companiilor. OFA UGIR: De fapt, este un aviz pentru evazioniști

Data:

Noul sistem e-TVA stârnește nemulțumirea companiilor, cărora Ministerul Finanțelor le-a transferat o nouă povară, sub pretextul că vrea să scădă nivelul de necolectare a taxei pe valoarea adăugată.

În realitate, arată Organizația Femeilor Antreprenor din cadrul UGIR, într-un protest public, noul sistem va da acces neîngrădit statului la informații despre toate cumpărăturile făcute de cetățeni, în condițiile în care nu se va obține scăderea evaziunii fiscale, cum pretinde Guvernul.

Prin urmare, OFA-UGIR cere abrogarea Ordonanțelor de Urgență care fac referire la introducerea sistemului E-factura din relația firme-persoane fizice și a Decontului de TVA precompletat (e-TVA.

Mai exact, este vorba de OUG 69 și de OUG 70 din data de 21.06.2024, care au fost aprobate fără o consultare publică în prealabil, arată OFA UGIR.

Citește și: Ce conține un vaccin. Despre ARN Mesager, sărurile de aluminiu și mercur

Ce argumente aduce OFA UGIR

Experții din cadrul Grupului de fiscalitate al patronatului OFA UGIR, coordonat de consultantul fiscal Loredana Mihăilă, arată că noul sistem e-TVA și extinderea e-Factura în relația dintre firme și persoane fizice (până acum, era obligatorie doar între societăți comerciale) vor avea mai multe efectele negative asupra economiei.

În primul rând, introducerea e-Factura pe relația B2C (Business-to-consumer) obligă companiile să raporteze detaliat achizițiilor făcute de persoane fizice, inclusiv cumpărăturile online sau de bunuri de folosință îndelungată.

„Statul va deține date detaliate despre structura achizițiilor și bugetele consumate de fiecare persoană fizică.

Impact negativ anticipat:

  • Percepția de control excesiv din partea statului asupra modului de cheltuire a banilor de către cetățeni.
  • Scăderea consumului pe piața națională din cauza temerii de supraveghere, ceea ce poate duce la diminuarea Produsului Intern Brut (PIB).
  • Migrarea achizițiilor online către piețele din țările vecine (Ungaria, Bulgaria, Polonia) și preferința pentru cumpărăturile directe din magazinele din UE, care va afecta negativ economia românească”, avertizează OFA-UGIR.

Citește și: De ce nu ne vaccinăm. „Când cineva te minte repetat, îl mai crezi, dacă îți spune o dată adevărul?”

Noul sistem e-TVA stârnește nemulțumirea companiilor

OFA-UGIR menționaează că se va crea, astfel, în rândul populației un sentiment de control excesiv din partea statului asupra modului în care își cheltuie banii.

Organizația atrage atenția asupra repercursiunilor legate de e-TVA, despre care spune că va genera costuri suplimentare, cât și birocrație, pentru companii și pentru ANAF, fără să aducă beneficii concrete la buget.

„Acest sistem, deși intenționează să combată evaziunea fiscală, va genera costuri suplimentare și birocrație pentru companii și ANAF, fără a aduce beneficii concrete în creșterea încasărilor bugetare.

Impact negativ anticipat:

  • Companiile vor trebui să aloce resurse suplimentare pentru conformarea cu noile cerințe și astfel vor crește costurile operaționale și se va reduce competitivitatea pe piață.
  • Sistemul va dubla raportările, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin declarația 394, astfel birocrația crește fără a aduce beneficii suplimentare în combaterea evaziunii fiscale.
  • Riscul ca notificările ANAF să devină un avertisment pentru evazioniști,  astfel că vor avea timp să își acopere urmele.
  • Costuri publice semnificative pentru implementarea și întreținerea sistemului, resurse care ar putea fi mai bine utilizate pentru automatizarea și dezvoltarea de soluții software eficiente”, arată OFA-UGIR în scrisoarea de protest.

OFA-UGIR cere ca noul sistem e-TVA să fie abrogat

Organizația Femeilor de Afaceri din cadrul UGIR cere abrogarea OUG 69/2024 și 70/2024, argumentând că implementarea actelor normative nu doar că nu aduce beneficii economice, ba chiar impune sarcini administrative suplimentare și generează costuri inutile.

OFA UGIR susține necesitatea unor consultări publice reale și transparente înainte de adoptarea unor măsuri legislative cu impact semnificativ asupra mediului economic. Este esențial să promovăm un sistem fiscal eficient și echitabil, care să sprijine dezvoltarea economică și competitivitatea pe piața națională și internațională”, se arată în comunicat.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Elena Lasconi este candidatul USR pentru alegerile prezidențiale | VIDEO

Elena Lasconi este candidatul USR pentru alegerile prezidențiale, au...

Aplicația MapBond îți pune prietenii pe hartă și te ajută să nu uiți cu cine te-ai întâlnit

Aplicația MapBond, realizată de Florin Bădiță, fondatorul Corupția Ucide,...

Congres extraordinar USR. Delegații votează candidatul la prezidențiale și membrii Biroului Național

Congres extraordinar USR, sâmbătă. Evenimentul a început la ora...