Noul totalitarism chinez | Puterea a Cincea

Data:

spot_img

Noul totalitarism chinez. Regimurile extremiste nu au dispărut în 1989, iar totalitarismul nu este, din păcate, un cuvânt al trecutului.  

Parte a unui veac ce părea să fi ajuns la capătul lui în anul 1989, totalitarismul este un termen ce desemnează un posibil viitor al umanității.

Citește și: Ce caută președintele chinez în Europa. Ștefan Popescu, analist de politică externă: „China are nevoie să nu existe un Occident unit”

Eliberat de complexe, plin de energie, temerar și militant, totalitarismul este, din nou, pregătit să înfrunte ordine libertății. Idealurile sale sunt cele în numele cărora regimurile comuniste au domnit, vreme de decenii.

Totalitarismul nu a dispărut

Manipulând tehnologia, totalitarismul este pe cale să îți făurească un sistem redutabil de fortificații și de alianțe: acum, ca și în urmă cu un secol, intenția sa este dominația globală.

Iar ţara care ilustrează acest model al despotismului digital este Republica Populară Chineză.

Desprinsă de iluziile democratizării, dedicată unei înarmări realizate în ritm de marş forţat, condusă de un dictator ce aspiră la preşedinţia pe viaţă, spre a fi un alt Mao al patriei sale, China comunistă a înlocuit URSS ca farul dinspre care radiază această energie liberticidă.

Revizionismul chinez nu este cu nimic mai puţin agresiv decât putinismul, iar metodele sale sunt un amestec insidios de infiltrare lentă şi de agresivitate militară.

Imperiul celest al  tiraniei tehnologice este cea mai redutabilă ameninţare la adresa ordinii întemeiate pe transparenţă şi pe domnia legii. Alternativa pe care o schiţează este imaginea distopică a controlului total.

Elliminarea liberului-arbitru al oamenilor şi naţiunilor

Cartea lui Kai Strittmatter, Noua dictatură. Supravegherea digitală ca politică de stat în China, prefaţată de Thierry Wolton, tradusă acum în limba română la editura Humanitas, este una dintre cele mai remarcabile şi pătrunzătoare analize ale acestui nou totalitarism.

Citește și: Românca închisă în China se stinge în indiferența autorităților române. „Cum să rămâi indiferent știind că i-au căzut dinții din gură din pricina inaniției?”

Precisă şi profetică, ea propune anatomia unui stat a cărui politică internă şi externă se definesc prin ambiţia de a elimina liberul-arbitru al oamenilor şi naţiunilor.

Ochiul marelui părinte se întinde asupra întregii Chine.

China comunistă a ales să nu fie o altă Uniune Sovietică. Refuzul de a accepta liberalizarea autentică a condus, în mod natural, la alcătuirea unui model de stat în care o formă patologică de capitalism dirijat să se suprapună peste monopolul ideologic comunist.

Sinteza de dezvoltare rapidă şi de despotism implacabil, iată reţeta ordinii chineze.

Continuarea în Puterea a Cincea

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com /  PublicDomainPictures)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă | The Epoch Times

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă. Aslan...

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru Moscova | Universul.net

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru...

Un celebru balerin rus a murit după ce a căzut de la balcon | Aktual24

Un celebru balerin rus a murit după ce a...