„Nu mă simt dorit în România”. Povestea de succes a unui român stabilit în Anglia

Data:

spot_img

„Mă gândesc zilnic să mă întorc în țară”, ne spune Cătălin. A plecat din România în urmă cu 25 de ani, nu din motive financiare, lucra în domeniul IT, ci pentru că nu s-a regăsit în modul cum se construia țara atunci, cu multă corupție, un sistem haotic și o perspectivă europeană îndepărtată.

A reușit în Marea Britanie, acum are o companie de succes care construiește site-uri și asigură toate serviciile aferente, dar cumva nu s-a putut rupe niciodată de România. Noi l-am cunoscut într-un moment în care căuta un mod de a contribui la schimbarea din societatea românească.

Cătălin Baicu, la biroul său din Londra
Cătălin Baicu, la biroul său din Londra

„Sunt un antreprenor online”

Compania lui Cătălin Baicu are sute de clienți, majoritatea tot români din Marea Britanie.

S-a axat pe acest segment, într-o lume extrem de competitivă, creează site-uri pentru conaționali care vor să-și construiască o afacere acolo. Dar nu numai.

Lucrează, de exemplu, cu o româncă a cărei principală misiune este să promoveze literatura și scriitorii din țară în Marea Britanie.

Rețeta a fost de succes.

„Eu de vreo 25 de ani, de când sunt aici, dar și de mai mult, lucrez în domeniul IT-ului. În cea mai mare parte am lucrat pentru mine, ca să spun așa.

Foarte puțin am lucrat pentru companii, deși am făcut și asta o perioadă de timp. Dar de mult am decis să lucrez pentru mine, mi-a fost mai bine financiar.

Sunt directorul propriei mele companii, la care am și colaboratori freelanceri. E o companie de web-host”, a povestit acesta pentru PRESShub.

Citește și: A lăsat gravidă o elevă de la școala specială. Profesorul a fost dat afară abia după 5 ani

Cătălin Baicu crede că a reușit să-și creeze o companie prosperă într-o țară străină pentru că a știut să fie un bun antreprenor, chiar și înainte de a fi un bun profesionist.

„Înainte de a mă considera IT-ist, probabil că m-aș prezenta ca un fel de antreprenor online, ca să spun așa. Există foarte multe probleme pe lumea asta.

Dacă există probleme, am încercat să le rezolv prin cunoștințele pe care le-am dobândit de ani, de foarte mulți ani în IT și computing.

Am început să creez soluții și platforme care să rezolve aceste probleme.”.

Cătălin mai crede că un alt element care îl diferențiază de alte companii de web hosting este comunicarea pe care o are cu toți clienții săi.

Citește și: Unde se duc banii din taxe: 10 miliarde de lei datorii la stat au doar 6 companii ale statului

„E ușor să deschizi un website și să zici bine, uite, ăsta-i, am terminat, la revedere.

Alta e ca după aceea să mai comunici cu ei și să continui comunicarea cu clienții.

Asta a făcut diferența. Dar și partea tehnică. Eu am știut de mult unde vreau să ajung cu compania.

Deci diferența a fost că noi am persistat în a ajuta românii din diaspora.

Puteam să spun că nu mai îmi trebuie, prea multe întrebări, prea mult stres, n-are rost, dar așa am ajutat mai mulți români și prin ajutorul ăsta am dobândit o oarecare prezență în Anglia, când vine vorba de site-uri. Nu creăm companii, dar le creăm site-uri și după continuăm să vorbim cu clienții.”

Firma oferă pachete complete

Firma lui Cătălin Baicu vine cu un pachet complet de servicii în ceea ce privește deschiderea și mentenanța site-urilor web.

„În Anglia există o mare problemă. Sunt foarte mulți români cu companii și nu știu de unde să înceapă în online. Au venit, și-au deschis o companie, dar nu știu de unde să înceapă.

De la domeniu, până la website, nu știu de unde să înceapă. Nu știu cum să își rezolve problema de prezență online, să facă un website, un domeniu cu un trafic și așa mai departe.

Noi, eu și echipa, avem tot felul de metode de a le rezolva problema, gen zoom-meetings, care sunt gratis sau sunt pe sume modice.

Am trăit aici 25 de ani și știm cum funcționează sistemul, de ce trebuie să fie făcut așa, știm și cum gândește clientul englez.

Pentru că, până la urmă, ținta acestor companii create de români este clientul englez. Toate astea noi le-am pus într-un pachet. Suntem cei mai cunoscuți în domeniul ăsta și toată lumea vine la noi”.

„Nu am plecat de prea mult bine”

Motivul pentru care a ales să părăsească România nu a fost neapărat unul financiar, a explicat Cătălin Baicu pentru PRESShub. Nivelul ridicat de corupție, dificultatea de a-ți menține un business, dar și lipsa de interes, de la acea vreme, anii 1990, față de domeniul în care lucrează au fost elementele care l-au determinat să plece în Anglia.

„Când am plecat din România, ca mulți alți români, nu am plecat de prea mult bine.

Eu când spun asta nu mă refer la partea financiară, pentru că în domeniul IT a fost întotdeauna bine, chiar și în România.

Motivul a fost altul, a fost unul mai personal. Mentalitatea, corupția, birocrația, dificultatea de a-ți deschide și a-ți menține un business în România.

Știm cu toții că nu e chiar așa ușor în România să deschizi un business. În perioada respectivă, vorbesc de 2000, înainte de 2000 chiar, în 1995, era o perioadă în care românii din România nu erau foarte educați în ale online-ului.

Spre exemplu, dacă vorbeai cu cineva și spuneai cât de important este să aibă un site, vorbeai cu pereții, aveai senzația că vorbești singur.

Aici lucrurile stau altfel. Dacă nu ai site, orice om știe că nu exiști, inclusiv românii care deja sunt în UK”.

„Mă gândesc zilnic să mă întorc în țară”

Cătălin recunoaște că se gândește zilnic să revină în România. Dar consideră că deocamdată corupția e prea mare, așa că încă mai rămâne la Londra.

„Există dorința asta zilnic. M-aș întoarce mâine, m-aș întoarce oricând acasă, dacă ar fi mai puțină corupție. Înțeleg că există corupție cam peste tot, dar nivelul sau procentul pe care îl avem în România lasă de dorit”.

Românul chiar a încercat acum ceva timp să se întoarcă în țară, însă s-a lovit de sistemul birocratic, dar și de mai multe persoane care chiar îl sfătuiau că ar fi mai bine să plece înapoi în Anglia.

„Eu am încercat să vin în România, am stat vreo 2 ani. Am vrut să deschid un SRL, am vrut să plătesc taxe, am vrut să fie un SRL în România și să nu mai plătesc taxe în Anglia.

Problema a fost că am fost refuzat din toate colțurile din cauza birocrației. Mi-aduc aminte, am fost la bancă și mi s-a spus că nu, că mai bine stau în Anglia. N-are rost să am SRL sau să am un cont bancar în România.

Adică dacă vii în România din Anglia, toată lumea te descurajează. Primul lucru pe care îl auzi este «Ce cauți aici?»

Nici nu știu dacă e o glumă sau ceva serios. Asta este prima descurajare pe care mulți, ca și mine, am primit-o când am venit în România”.

„Nu mă simt dorit în România”

Cătălin a încheiat discuția cu PRESShub afirmând că nici nu poate trece peste anumite mentalități.

„Noi o să fim străini toată viața noastră cât o să stăm aici. Normal că vrem să ne întoarcem, dar la ce să ne întoarcem? Nici nu are rost să fac o listă întreagă pentru motive pentru care nu m-aș întoarce.

Dacă există o țară în care nu sunt dorit, aceea este România. M-aș întoarce mâine, dar corupția, mentalitatea, caracterul multor persoane încă lasă de dorit”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related