În săptămâna patimilor, coaliția a adoptat o postură total defensivă. Au trecut abia patru luni de la debutul actualei legislaturi și puterea pare deja copleșită de problemele guvernării și de polemicile stârnite în spațiul public. Retorica folosită de liderii ei o vădește foarte clar, întrucât e organizată pornind exclusiv de la dezmințiri și rectificări. Exprimate – mai toate – negând ce spun adversarii ori presa…

„Planul Național de Redresare și Reziliență nu a fost respins”, a declarat ministrul Cr. Ghinea după ce opoziția pesedistă anunțase contrariul. Întrucât Ciolacu & co. au insistat, tot Ghinea a spus: „nu mă duc să dau examen la Bruxelles”, trimițând astfel – probabil, fără să-și dea seama – la vorbele rostite de Viorica Dăncilă în 2018, în plenul Parlamentului European – „nu am venit aici să dau socoteală”.

Seria negațiilor pe această temă s-a extins de la guvern la Cotroceni, președintele declarând că PNRR „nu este o jucărică politică”, fără să sporească în vreun fel înțelegerea disputei dintre București și Bruxelles pe marginea fezabilității proiectelor românești. Dimpotrivă.

De la planul ce trebuie prezentat Comisiei Europene, „nu” s-a mutat în câmpul afacerilor externe. Imediat după ce MAE a anunțat că-l expulzează pe adjunctul atașatului militar de la ambasada Rusiei, premierul F. Cîțu a ținut să specifice că gestul „nu are nici o legătură cu ce se întâmplă în alte țări UE”, deși presa internațională tocmai saluta ralierea României la grupul țărilor care și-au arătat solidaritatea cu guvernul ceh, întrucât acesta expulzase diplomați ruși pentru implicarea GRU în explozia din 2014 de la depozitul de muniție din Vrbetice.

Defensiva și negațiile nu puteau lipsi din chestiunile de partid: prins de poliție cu alcoolemia peste limita legală, deputatul peneliștilor bănățeni Ben-Oni Ardelean s-a apărat zicând: „nu e de la alcool, ci de la medicamente pentru inimă”.

Un alt penelist, ieșeanul Chirică, trimis în judecată de DNA pentru malversațiuni, a făcut o precizare publică folosind tot o negație: „nu vreau ca acuzațiile care îmi sunt aduse să prejudicieze imaginea unui partid care m-a primit în rândurile sale”, domnia sa fiind, de fapt, pesedist în vremea matrapazlâcurilor pentru care dă socoteală acum.

Și disputa asupra bugetului Capitalei a dat ocazia unei serii de negații: „nu s-a ajuns la consens”, a explicat Dan Barna, referindu-se la primar și la grupul de consilieri USRPLUS. Vicepremierul a anunțat că ieșirea din impas trebuie să urmeze un principiu, pe care – ați ghicit! – l-a formulat negativ: „nici o forțare dintr-o parte sau alta nu generează un rezultat”.

Ca să nu contrazică stilul coaliției – care, de altminteri, pare să-l fi lăsat baltă –, Nicușor Dan a promis un viitor luminos recurgând tot la o dublă negație: „bucureștenii nu trebuie să pătimească în continuare din cauza unor ambiții nerezonabile”.

Când puterea zice mereu „nu”, publicul își pierde încrederea în ea…

Articolul a fost publicat mai întâi pe blogurile Adevărul

partajează acest articol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.