miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăDeutsche Welle„Nu poți eradica sărăcia cu oameni care îi urăsc pe săraci"

„Nu poți eradica sărăcia cu oameni care îi urăsc pe săraci”

Săracii nu s-au regăsit în programele de guvernare din România ultimilor 30 de ani. În campanii li s-au oferit pungi, promisiuni neonorate și amenințări. Iar România a rămas în coada Europei la nivelul de trai.

„Subfinanțare” ar trebui să fie cuvântul anului în România. De fapt, al întregii ei istorii recente, trecând prin toate bornele cronologice, de la un sistem sau regim politic la altul, de la o majoritate la alta.

Sănătatea a fost permanent subfinanțată, iar pandemia este un revelator dureros pentru starea sistemului medical: conform datelor Eurostat din 2 decembrie, alocările pe cap de potențial pacient sunt de 520 de euro anual, de vreo zece ori mai mici decât în Danemarca sau Luxemburg. Cultura la fel, etern subfinanțată.

În cazul cercetării, chiar săptămâna trecută, Eurostat a transmis că România investește cel mai puțin din Uniune (sub 0,5% din PIB). Educația primește mereu prea puține fonduri. Iar asistența socială rămâne cu resturi la împărțelile bugetare și, de multe ori, este printre primele de la care se taie atunci când se fac rectificări și se realocă interdepartamental resurse financiare.

Statisticile sărăciei din România sunt dramatice.

Peste șase milioane de cetățeni, aproximativ o treime din cât se estimează că au mai rămas în România, trăiesc în zona excluziunii sociale. Un copil din zece se duce nemâncat la culcare, iar fiecare al treilea este parte a unei familii expuse riscului sărăciei. Un sfert din populația României are grupul sanitar în afara locuinței. Media europeană este de doi dintr-o sută.

Familia lui Steve are toaletă în casă, dar aceasta nu este racordată la utilități, deci nu curge apă la baie. Curentul vine de la un vecin. Steve doarme în demisolul fără sursă de căldură, separat de cele trei fete ale sale și de nepotul pe care tot el îl crește și care, se aude vocea uneia dintre fete, care taie o ceapă, „este și el tot fratele nostru”.

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE