Nu toți antreprenorii români înțeleg importanța tranziției la energia verde

Data:

spot_img

Nu toți antreprenorii români înțeleg importanța tranziției la energia verde, a declarat Ana Maria Icătoiu, vicepreședinte al Organizației Femeilor Antreprenor din cadrul UGIR, în cadrul evenimentului „Energy Forum – Tranziția de la aurul negru la energia verde”, organizat de Freedom House România pe 14 martie la București.

„Degeaba inundăm piața din diferite surse cu finanțări pentru IMM-uri pe independența energetică dacă pe de-o parte, nivelul de informare al antreprenorilor cu privire la ce înseamnă independență energetică, ce înseamnă eficiență energetică este foarte scăzut”, a explicat Ana Maria Icătoiu.

Ministerul nu știe punctul de vedere am IMM-urilor

Ana Maria Icătoiu a povestit, la că, în cadrul unei dezbateri publice la care a participat, Ministerul Energiei i-a transmis că nu a mai primit de ani de zile puncte de vedere sau propuneri din partea unor structuri ale IMM-urilor.

„Au fost acele dezbateri public despre Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice. Am fost și eu la cea despre Eficiență Energetică, unde la un moment dat se discuta despre lucruri foarte frumoase, directive, obligații, și ridic și eu o mână și întreb «cum e posibil în atâtea zeci de pagini, sute, să nu se vorbească despre IMM-uri deloc?»

În pauza de cafea, cei de la Ministerul Energei au venit și-au zis: «Știți, în afară de ce ați trimis dumneavoastră, că nici n-am auzit de ONG-ul dumneavoastră ca propuneri și observații noi n-am primit de 5 ani de zile nimic ca punct de vedere sau propunere din partea unor structuri asociative IMM-urilor».

Acest lucru m-a făcut să cad pe gânduri. De ce?”, a menționat vicepreședintele Organizației Femeilor Antreprenor din cadrul UGIR.

Citește și: România trebuie să investească în energie cât investește în apărare

OFA UGIR a vrut să știe punctul de vedere al antreprenorilor

Ana Maria Icătoiu a menționat că în urmă cu 3 ani, OFA UGIR a vrut să adune puncte de vedere de la antreprenorii din țară.

„Prin anii 20200, 2021, mai ales 2021, am mers prin țară, în toate regiunile țării, ca să colectăm puncte de vedere, propuneri, dar mai ales nemulțumiri de la antreprenorii din organizația noastră, care nu au peste 200 de angajați, despre cum e cu fondurile Europene. Și a fost interesant”.

După ce OFA UGIR a discutat cu un grup de experți din partea Ministerului, UGIR a început să discute și cu antreprenorii despre liniile de finanțare pe care le pot accesa.

„După care ne-am dus în grupurile de experți selectate de Minister pentru a configura programele operaționale cu finanțare europeană, cele care au început anul trecut.

În ultimii doi ani, ne-am dus înapoi în țară să povestim antreprenorilor care sunt în realitate liniile acestea de finanțare la care ei pot să aibă acces de anul trecut până în 2029, în condițiile în care s-au schimbat foarte multe lucruri. Peste trei sferturi din bine în foarte bine”, a precizat Ana Maria Icătoiu, în cadrul „Energy Forum”.

Citește și: Energia solară și cea eoliană nu sunt gratis. Un expert explică de ce

Nu toți antreprenorii români înțeleg ce înseamnă eficiență energetică

Ana Maria Icătoiu spune că astfel și-au dat seama că Nu toți antreprenorii români înțeleg de ce este nevoie de trecerea la energie sustenabilă.

„Discutam despre apeluri de proiecte pe programul regional din care îți pot finanța investiții productive și le povesteam cum ar trebui să configureze o idee de proiect de investiții astfel încât să aibă șanse reale de succes și un impact real în activitatea respectivului IMM.

Ajungeam la criteriile din grila de evaluare despre sustenabilitate, despre tranziție verde, transformare digitală și foarte mulți spuneau «astea sunt nenorociri pe care le impun ăia de la Bruxelles, hai să punem niște panouri solare pe hala de producție și luăm 100 de puncte și am reușit»”, a povestit Ana-Maria Icătoiu.

Vicepreședinta OFA UGIR a arătat că, de fapt, problema este că nu le-a explicat nimeni antreprenorilor români importanța acestor lucruri.

„În momentul acela noi ne-am dat seama că degeaba inundăm piața din diferite surse cu finanțări pentru IMM-uri pe independența energetică dacă pe de-o parte nivelul de informare al antreprenorilor cu privire la ce înseamnă independență energetică, ce înseamnă eficiență energetică este foarte scăzut. Dar nu este vina lor, nu este treaba lor să fie experți în energie, cu atât mai mult cu cât nu a mers nimeni către ei să-i învețe ce înseamnă lucrurile astea.

Pe de altă parte, dăm finanțări din numeroase surse nerambursabile pentru producția de energie electrică din surse regenerabile pentru consum propriu și eu vorbesc stric în numele IMM-urilor, în schimb ei au în hala de producție echipamente vechi de 10-15- 20 de ani care rămân acolo pe poziții”.

Citește și: OMV Petrom alocă 35% din investiții în energia regenerabilă, a anunțat directorul Portofoliului Gaze și Energie al companiei

Soluția stă în audit

O soluție propusă de Ana Maria Icătoiu este auditul energetic, sprijinit de echipamente care să măsoare întregul flux tehnologic.

„Bine ar fi să mergem către optimizarea consumului, nu în sensul de a face economii stupide care nu au sens.

Trebuie pornite audituri energetice de proces industrial, cu niște echipamente de măsură pe tot ce înseamnă fluxul tehnologic, cu observație în timp, cu o serie de recomandări, din care, în general, foarte multe au un impact financiar, ca și cheltuială, foarte mic. Dar au un impact în rezultatul operațional foarte mare și destul de imediat”.

Însă, nu toți antreprenorii români înțeleg partea de eficiență energetică, care rămâne o problemă actuală printre antreprenorii din țara noastră.

„Pe de altă parte, să ne uităm și la hala de producție. Probabil că irosim cel puțin 40-50% din banii pe care-i dăm către IMM-uri să-și pună panouri fotovoltaice, ca să-și asigure consumul propriu de energie electrică, pentru că nu facem și parte de eficientizare energetică înainte”, a menționat Ana-Maria Icătoiu, la „Energy Forum – Tranziția de la aurul negru la energia verde”, organizat de Freedom House România pe 14 martie la București.

Prin urmare, OFA UGIR a gândit o serie de propuneri îndreptate spre antreprenori, în special pentru cei care consumă, pe lângă electricitate, și gaz în procesul tehnologic.

„Noi am gândit mai multe propuneri care merg exact spre antreprenorii, mai ales către cei care au activități de producție, prelucrare, fabricare, procesare, inclusiv procesare alimentare, deci cei către consumă energie electrică destul de mult, dar consumă de foarte multe ori în procesul tehnologic și gaz”.

Citește și: Energy Forum. Alfabetizare energetică, în contextul tranziției la energie verde în Europa

Un program pentru exportatori

Unul dintre aceste programe se axează pe cei care se ocupă de exporturi pentru a-i ajuta să înțeleagă ce este amprenta de carbon, dar și cum se calculează.

„Primul program pe care noi ne dorim să-l desfășurăm anul acesta sub formă de proiect proiect este unul de alfabetizare climatică a antreprenorilor.

În discuțiile avute în țară, mai ales cu cei care fac export, ne-au povestit că au început uneori să piardă, uneori să nu fie deloc eligibili la licitații pentru produsele pe care doresc să le exporte, fiindcă în caietul de sarcini clientul lor potențial cere o cuantificare a amprentei de carbon a produsului pe care-l fac.

Mulți dintre ei nu știu ce înseamnă și aproape toți nu știu cum să o calculeze”.

Citește și: Șefa-adjunctă a Reprezentanței Comisiei Europene în România, la Energy Forum: Cât costă să atingem obiectivele climatice

O pierdere a competivității

Una dintre soluții este ca antreprenorii să vadă exemple pozitive în acest sens de unde să afle mai multe informații.

„Ca atare, partea aceasta de lipsă de aplecare și lipsă de informare pe ce înseamnă amprenta de carbon a activității, tot ce înseamnă lanțul de furnizori de materie primă care merge înainte de procesul lor de producție, procesul de producție însuși și apoi partea de comercializare îi face să piardă din competitivitate sau să nu mai fie deloc competitivi.

Venind din mai multe direcții această nevoie, am gândit un program care să-i ajute să afle informații. Să meargă în țară să vadă unde se întâmplă lucruri bune și sunt foarte multe studii de caz care se pot face cu antreprenorii.

Unii dintre antreprenori au înțeles ce înseamnă în mod imediat și cu aplicare directă, cu impact direct asupra rezultatului operațional. Să facă partea de eficiență energetică a propriei activități cu tabere de pregătire, cu experți care să vină să le povestească, să-i învețe, inclusiv cu parte de mentorat, cu consiliere personalizată, cu acces la partea aceasta de audit energetic, de proces industrial ș.a.m.d.”, a menționat vicepreședinta OFA UGIR.

Citește și: România nu va ajunge la 41% surse regenerabile, cum dorește Comisia Europeană, spune un director din Ministerul Energiei

Un program pentru re-tehnologizare

Un alt program prezentat de Ana Maria Icătoiu se referă la nevoia actualizării tehnologiilor folosite de antreprenori.

„Ultima propunere este un un program care merge către retehnologizarea IMM-urilor, pentru că fondurile europene nerambursabile te ajută să faci o fabrică nouă sau să extinzi fabrica existentă, dar nu te lasă să scoți din funcțiune echipamentele pe care le ai în momentul de față.

Trebuie să le ții acolo câțiva ani pe poziție și competitivitatea ta nu are un salt spectaculos în momentul în care ții în funcțiune echipamente de 10, 15, 20 de ani vechime.

De aceea, un program național pentru re-tehnologizarea IMM-urilor care au activități productive, din punctul nostru de vedere, este mai mult decât necesar. Sigur că nu se poate face exclusiv cu granturi și nici nu e normal să fie așa”.

Energy Forum – Tranziția de la aurul negru la energia verde

„Energy Forum – Tranziția de la aurul negru la energia verde” este un eveniment organizat de Freedom House România pe 14 martie la București. În cadrul conferinței au fost dezbătute implicațiile obiectivelor verzi ale Uniunii Europene, la care a aderat și România.

În cadrul evenimentului au fost abordate teme diverse legate de energia verde, precum cooperativele de energie, dezvoltarea fermelor de panouri fotovoltaice și a câmpurilor eoliene, dar și ce presupune tranziția de la energia clasică la una mai puțin poluantă.

La Energy Forum au fost prezente toate părțile interesate pentru a facilita un schimb de experiență și cunoștințe între România și Norvegia, dar și formarea de parteneriate de lungă durată și explorarea colaborărilor.

La eveniment a fost prezent și un delegat al companiei norvegiene Norsk Energi, cu o expertiză de 30 de ani în toate tipurile de energie.

Lista completă a persoanelor care au luat cuvântul în cadrul conferinței poate fi văzută aici.

Parteneri: OMV, Cooperativa de Energie

Sprijinit cu un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul proiectului “Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway. (ELES)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Sprijinit cu un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul proiectului “Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway. (ELES)”


transferenergy
transferenergy
spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. Sorin Grindeanu: „Cine a spus că s-a răzgândit?”

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. „Cine a spus...