Număr imens de donatori la Iași. 2024 a adus o situaţie unică până acum în peisajul medical din Iaşi: s-a suspendat criza perpetuă de sânge, din cauza căreia erau amânate operaţiile non-vitale şi din cauza căreia medicii făceau mereu apel la oameni să doneze. Nu doar că s-a suspendat, dar la Centrul de Transfuzii Sanguine din Iaşi angajaţii nu au mai putut să facă faţă numărului foarte mare de doritori.
Explicaţia este, însă, una simplă: Guvernul a decis să remunereze adecvat activitatea de donare de sânge, pentru a stimula oamenii să doneze cât mai mult. Astfel, de la 1 ianuarie 2024, în loc de bonuri de masă de 67 de lei, un donator primeşte 280 de lei, adică cu 320% mai mult, pe lângă beneficiile existente: liber o zi de la muncă şi o serie de analize medicale realizate în mod gratuit.
Încă din prima zi în care s-a redeschis în 2024 centrul de la Iaşi oamenii s-au aşezat la coadă pentru a putea dona. O parte dintre ei au fost refuzaţi, alţii mutaţi în zilele următoare, dar fluxul a fost constant de peste 100 de persoane, cât se atingea în vârful anilor trecuţi, în mijlocul unor campanii de conştientizare a importanţei donării de sânge.
Citește și: DNA a clasat dosarul lui Ion Mocioalcă, cu 4 zile înainte ca acesta să fie numit vicepreședinte al Curții de Conturi
„Cererea a fost atât de mare încât personalul nu mai făcea faţă. Aveam deja stocuri excedentare şi a trebuit să mai reducem din numărul celor primiţi în unitate. Am limitat la 100 – 120 de persoane pe zi şi a fost la fel până săptămâna aceasta, când, nu aş putea să vă spun de ce, dar s-au prezentat şi ei mai puţini, în jur de 80, până într-o sută. În orice caz, un număr semnificativ”, a declarat dr. Alina-Elena Pleşu, director al Centrului de Transfuzii Sanguine din Iaşi.
Programarea online te fereşte de aşteptare
CTS oferă şi posibilitatea ca doritorii să se programeze online, prin intermediul unei aplicaţii, iar persoanele care se programează online vor avea întotdeauna prioritate faţă de cei care vin şi aşteaptă la rând. De altfel, dr. Pleşu a explicat că cel mai rapid decurge procesul atunci când vin donatorii fideli, recurenţi, şi triajul se efectuează mai rapid.
Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro
Citește și: 3 ani de la incendiul de la „Matei Balș”. 26 de morți, ancheta bate pasul pe loc, niciun vinovat
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)