Înainte cu o lună de instalarea în funcție a noului președinte al țării, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a organizat interviurile pentru desemnarea prim-adjunctului procurorului general al României. Procurorul Ciprian Spiridon, alegerea lui Gorghiu, a declarat că ar fi benefică o disjungere a dosarului Revoluției și că cele 200 de delegări pe funcții de conducere din PG reprezintă „soluții de avarie”.
Gorghiu l-a ales pe procurorul Ciprian Spiridon pentru această funcție și a trimis propunerea la Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în vederea emiterii unui aviz consultativ. După acest aviz, propunerea lui Gorghiu pleacă către Cotroceni, în vederea numirii efective în funcție.
În timpul interviului, fostul șef al DIICOT Craiova în intervalul 2016-2022, Spiridon, care este delegat începând cu 1 octombrie pe această funcție de conducere, a declarat că disjungerea ar fi o soluție pentru a finaliza acest caz istoric în care este cercetat Ion Iliescu, dosar care a fost retrimis de judecătoarea Lia Savonea la procurorii militari. „Probabil că disjungerea ar fi cea mai bună soluție”, a susținut Spiridon.
200 de șefi delegați
Candidatul a mai fost întrebat cum privește cele aproape 200 de delegări pe funcții de conducere la nivelul întregului Parchet General și dacă nu cumva această practică a delegărilor s-a permanetizat și face ca procurorii tineri să nu se mai înscrie la concurs. Spiridon a precizat că cele 198 de delegări pe funcții de conducere la nivelul Parchetului general reprezintă „o soluție de avarie”.
Ionuț Spiridon a condus DIICOT – serviciul teritorial Craiova în perioada crimei duble de la Caracal din 2019. Procurorii DIICOT Craiova au fost criticați dur la acel moment pentru că au ratat prinderea criminalului după prima crimă.
Interviul integral poate fi urmărit aici.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!