La Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași, în ultimele zile s-a observat o creștere a numărului de pacienți suspecți și confirmați cu COVID-19, care s-au prezentat în Unitatea de Primire a Urgențelor. Medicii spun că cei care au ajuns au fost în special pacienți în stare gravă, care au avut nevoie de oxigen, de ventilație non-invazivă și chiar de intubație și ventilație mecanică, cu complicații care au agravat insuficiența respiratorie.
În ultimele două zile au fost aproximativ 25 de suspecți de infecție cu SARS-CoV-2 într-o zi, iar 12 dintre ei au fost confirmați pozitiv, fiind vorba despre pacienți cu vârste între 38 și 78 de ani. Au fost și pacienți cu forme ușoare, dar medicii spun că numărul acestora a fost unul mai mic, aceștia fiind trimiși la domiciliu pentru continuarea tratamentului.
„Această infecție este prezentă încă între noi, iar modalitatea de rezolvare a cazurilor trebuie să fie cât mai precoce, aceasta este șansa oricărui pacient de a avea o evoluție favorabilă. Încă există mortalitate, dacă ne uităm și la nivel național, deci pacienții pe de o parte trebuie să încerce să prevină infecția cu SARS-CoV-2, iar dacă apar primele simptome mecanismul este același – anunțarea medicului de familie, care prin Direcția de Sănătate Publică trimite la domiciliu un echipaj care face testarea. Dacă starea pacientului este gravă de la început, atunci se impune apelul la 112”, a explicat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.
Medicii spun însă că nu trebuie să așteptăm să se agraveze starea pentru a solicita ambulanța și pentru a ajunge la spital. Ieri în UPU a ajuns și un bărbat care era contact direct al unei persoane din familie care s-a confirmat, iar acesta a solicitat ambulanța pentru a fi testat, specialiștii spunând că este nevoie de o reamintire a procedurilor. În cazul contacților direcți este indicat să rămână la domiciliu dacă nu prezintă simptome și nu trebuie să vină la spital pentru a fi testat.
„Cel mai important este să nu se ajungă la forme severe. De la primele manifestări care ridică o suspiciune trebuie să înceapă elementele de diagnostic de la domiciliu cât mai repede. Adică să ne îngrijorăm dacă apar manifestări respiratorii, digestive, iar la persoane vârstnice poate fi și o alterare a stării generale, cu amețeli sau sindrom vertiginios”, a completat medicul ieșean.
Numărul infectărilor în Iași de la începutul pandemiei a ajuns la 33.457, fiind confirmate 116 cazuri în plus față de ziua de ieri.