Numărul pensionarilor speciali este în creștere. Din cei 11.696 de pensionari speciali, 5650 sunt beneficiari ai Legii 303/2022 | Monitorul de Cluj

Data:

spot_img

Numărul pensionarilor speciali este în creștere. Din cei 11.696 de pensionari speciali, peste 5650 sunt beneficiari ai Legii 303/2022, ce privește statutul procurorilor și judecătorilor, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Luna iulie vine cu un număr tot mai mare de beneficiari de pensii de serviciu, adică „pensii speciale”.

Astfel, potrivit datelor publicate vineri de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în iulie 2024, de 11.696 persoane, în creştere cu 108 de persoane comparativ cu luna anterioară, cei mai mulţi (5.651) fiind beneficiari ai Legii 303/2022 privind statutul procurorilor şi judecătorilor.

Spre exemplu, în iulie 2023, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost de 10.310 de persoane. La distanță de un an, numărul pensionarilor speciali a crescut cu 1.386 de beneficiari.

Cea mai mare pensie medie: peste 25.000 de lei

În cazul beneficiarilor Legii 303/2002 s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 25.049 lei, din care 21.984 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 6.833 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Citește și: Victor Ciutacu a făcut o serie de declarații controversate la adresa victimelor lui Alfred Bulai | The Epoch Times

Pensia de serviciu în cazul membrilor Corpului diplomatic şi consular al României – 805 beneficiari, în iulie 2024. Pensia medie era de 6.661 de lei, din care 3.151 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

Pensia de serviciu în cazul parlamentarilor – 887 de persoane, pensia medie ridicându-se la 5.744 de lei (3.297 de lei de la bugetul de stat).

Pensii de serviciu în cazul beneficiarilor de la Curtea de Conturi – 667 de persoane, media fiind de 9.885 de lei, din care 3.138 lei cota suportată din bugetul de stat.

În februarie 2024, Institutul European pentru Studii Economice semnala problemele grave din sistemul de pensii românesc. Cazurile de pensionare anticipată tind să devină o practică recurentă, la care se adaugă pensiile speciale, ceea ce face ca inegalitățile din sistem să se adâncească.

Continuarea, în Monitoruldecluj.ro

Citește și: Poliția Capitalei declanșează verificări împotriva lui Marius Pieleanu după dezvăluirile făcute de jurnalista Carmen Dumitrescu | Aktual24

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Monitorul de Cluj)

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un TIR încărcat cu electrocasnice a luat foc şi a ars complet în Vama Nădlac II

Un TIR încărcat cu electrocasnice a luat foc şi...

Geoparcul UNESCO Ţara Haţegului: Arta şi ştiinţa se întâlnesc în proiectul ”The Big Green”

Proiectul european „The Big Green” (TBG), care aduce împreună...

Expert Forum a lansat platforma votcorect.ro pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024

Expert Forum (EFOR) a lansat platforma votcorect.ro pentru alegerile...

Incendiu la Parlament. Vinovatul este căutat de polițiști

Incendiu la Parlament. Vinovatul este căutat de polițiști, acesta...