Nume mari ale literaturii vin la Bookfest Târgu Mureș

Data:

spot_img

Unii dintre cei mai cunoscuți scriitori, editori și alte personalități culturale de marcă vă dau întâlnire la Teatrul Național, între 28 septembrie şi 01 octombrie, la cea de-a VIII-a ediţie a Salonului de Carte Bookfest Târgu Mureș

Gabriela Adameşteanu, Radu Paraschivescu, Cristian Mungiu, Alexandru Stermin, Simona Antonescu, Anca Vieru, Adrian Papahagi, Emilia Faur, Cristian Manolachi, Marius Chivu, Cristian Preda, Denisa Comănescu sunt doar câteva dintre numele prezente în programul Bookfest Târgu Mureș

Intrarea la evenimente este liberă, iar reducerile consistente vă vor da motive în plus să participaţi

Salonul de Carte Bookfest revine la Târgu Mureș cu o ediție de gală, bogată în lansări de carte, întâlniri cu personalităţi de seamă, sesiuni de autografe și un concert de muzică folk. Între 28 septembrie și 01 octombrie, la Teatrul Național Târgu Mureș, îi puteți întâlni pe Gabriela Adameşteanu, Radu Paraschivescu, Simona Antonescu, Anca Vieru, Emilia Faur, Cristian Manolachi, Alexandru Stermin, Cristian Mungiu, Marius Chivu, Cristian Preda, Adrian Papahagi, Péter Demény, Denisa Comănescu și mulți alții. Accesul publicului la toate evenimentele este gratuit, iar intervalul de vizitare este 10.00 – 19.00 pentru prima zi, 28 septembrie, și 10.00 – 20.00, pentru următoarele trei zile, 29 septembrie – 1 octombrie. Nu trebuie ratate reducerile şi ofertele pe care expozanţii participanţi le vor avea pentru multitudinea de cărți prezente în foaierul Teatrului Național. Le veți găsi la standurile editurilor All, ART, Avulon, Cartex, Corint, Curtea Veche Publishing, Diana Press, FarmaMedia, Fundaţia România de Mâine, Humanitas și Humanitas Fiction, Lebăda Neagră, Librarus Publishing, Litera, Nemira, Niculescu-Oxford, Polirom, University Press – UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, Usborne Publishing.

Cea de-a VIII-a ediție a Salonului de Carte Bookfest Târgu Mureș se deschide oficial joi, la ora 12.00, iar încă din prima seară publicul este invitat la concertul folk susținut de
Dinu Olăraşu, de la ora 18.00.

Noutățile din Raftul Denisei, prezentate chiar de Denisa Comănescu

Ziua de vineri pregăteşte publicului o serie de evenimente editoriale. De la ora 17.00, editura Lebăda Neagră ne dă întâlnire cu scriitorii Adrian Petru Stepan şi Adrian Christescu care se vor afla în dialog pornind de la cele mai noi volume pe care le semnează: Poveste dintr-o sticlă de parfum, respectiv Second life.

De la ora 18.00, editura Polirom va prezenta antologia de proză scurtă Kiwi 2023, în prezența coordonatorului acesteia, Marius Chivu, binecunoscut critic literar, editor și scriitor.

Seara se încheie cu două evenimente editoriale Humanitas. Mai întâi, de la 18.30, editura Humanitas Fiction i-a convins pe politologul Cristian Preda și pe scriitorii Radu Paraschivescu și Marius Chivu să i se alăture editoarei Denisa Comănescu ca să prezinte noutățile editoriale Fiu de ticălos de Sorj Chalandon; Clara citește Proust de Stéphane Carlier; Casa destinului de Jesse Burton; Păsările se duc să moară în Peru de Romain Gary şi bestsellerul verii 2023, Simon de Narine Abgarian.

De la ora 19.00, editura Humanitas va încheia seria de evenimente ale zilei cu lansarea cărţii semnate de neobositul alpinist David NeacșuCartea înălțimilor: Povestea unei vieți de explorator.

Regizorul Cristian Mungiu devine scriitorul bunicii sale

A treia zi a salonului, cea de sâmbătă, va oferi o delectare publicului bibliofil din Târgu Mureş prin bogăţia de evenimente pe care editurile le-au pregătit.

De la ora 12.00, editura Polirom ne va prezenta seria Shakespeare semnată de Adrian Papahagi. Studiul amplu pe care autorul l-a dedicat operei lui William Shakespeare vine atât în întâmpinarea publicului specializat, de critici şi istorici literari, oameni ai teatrului, cât şi a cititorilor pur şi simplu pasionaţi de opera dramatică şi lirică a “poetului din Avon”.

În seria Shakespeare interpretat de Adrian Papahagi au apărut până acum următoarele volume: Visul unei nopți de vară. Cum vă place; Sonete. Romeo și Julieta; Titus Andronicus. Hamlet; Totu-i bine când se sfârşeşte bine. Măsură pentru măsură; Troilus şi Cresida. Timon din Atena; Othello. Poveste de iarnă şi, cel mai recent, Pericle. Cymbeline. Furtuna.

Apoi, de la 12.45, regizorul Cristian Mungiu ne va introduce în universul său familial prin cartea semnată şi lansată recent la Salonul Internaţional de Carte din Chişinău, Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană. Alături îi vor fi scriitorul Radu Paraschivescu şi criticul Alexandru Cistelecan. Fără îndoială că îl cunoaşteţi pe Cristian Mungiu ca exponent de marcă al cinematografiei româneşţi, ca scenarist, regizor, producător. De data aceasta ne va da prilejul să-l cunoaştem şi ca scriitor, deşi a mai publicat ocazional articole,  note de călătorie, pagini de jurnal. Promitem că va fi o întâlnire memorabilă.

Avanpremieră din noul roman semnat de Radu Paraschivescu

De la 13.30, Radu Paraschivescu va prezenta împreună cu Cristian Preda recentul volum de povestiri şi bestseller al acestei veri, Garoafe la bordel, dar va oferi şi o lectură în avanpremieră din romanul său aflat în pregătire, Brățară pe glezna ta. Orice întâlnire cu Radu Paraschivescu şi cu volumele sale este un motiv de bucurie, astfel că vă aşteptăm în număr cât mai mare la eveniment şi la sesiunea de autografe.

De la 14.15, Cristian Preda, Radu Paraschivescu, Andrei Vornicu şi Denisa Comănescu vor avea spre dezbatere noutăţile editurii Humanitas Ficton: Librăreasa din Paris de Kerri Maher, Lunga scurtime a vieții de António Lobo Antunes, Vorbește-mi despre tata de Kyung-sook Shin şi multiplul premiat roman Întoarcerea acasă de Kate Morton. Acestuia din urmă i se va dedica şi o lectură publică susținută de actrița Loredana Dascălu de la Teatrul Național din Târgu Mureș.

De la ora 15.00, Marius Chivu ne dă întâlnire din nou, de această dată prilejuită de cel mai recent volum de călătorii al său, Trei săptămâni în Atlas. După care, tot în registrul călătoriei presărate cu lirism, ne invită să rămânem Liviu Stănescu şi al său volum Am fost la capătul lumii. Ambele “călătorii” vor fi făcute şi în prezenţa scriitorului Radu Paraschivescu.

Gabriela Adameșteanu, în premieră la Bookfest Târgu Mureș

De la ora 16.00, editura Humanitas ne invită într-o incursiune istorică prin intermediul cărţii de cercetare a istoricului Cristian Manolachi, Revolverul Arhanghelului. Mișcarea Legionară și mistica asasinatului politic.

Ora 16.30 ne va readuce în planul concret, imediat, al realităţii politice ai cărei contemporani suntem. Cristian Preda este cel care ne va prezenta această dimensiune existenţială prin volumul său proaspăt apărut la editura Humanitas, De ce ațipesc parlamentarii și cum plagiază miniștrii? Plus alte 21 de întrebări pestrițe despre politica românească.

După ora 17.00, e momentul ca editura Polirom să intre în scenă alături de una dintre cele mai iubite şi apreciate scriitoare române contemporane, Gabriela Adameşteanu. Aceasta ne va introduce în universul celui mai recent roman al său, Voci la distanţă, care a apărut la finalul anului trecut în cadrul seriei de autor ce îi este dedicată şi care a fost distins cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România.

De la 17.45, editura Humanitas va încheia şirul de evenimente sub amprenta  personalităţii marcante a Monicăi Lovinescu, căreia editura i-a dedicat, cu ocazia centenarului, o serie aniversară ce va fi prezentată de Cornel Sigmirean, Alexandru Cistelecan, Cristian Preda și Radu Paraschivescu: CD-ul Aici e Radio Europa Liberă cu Monica Lovinescu și Virgil Ierunca și noi ediții ale volumelor Jurnal esențial, La apa Vavilonului, Etica neuitării, O istorie a literaturii române pe unde scurte, 1960–2000.

Alexandru Stermin invită copiii să exploreze istoria Pământului

Duminica, ultima zi din cadrul Salonului, nu va fi mai prejos în ce priveşte surprizele oferite publicului vizitator de toate vârstele.

Ora 11.00 va fi prilej pentru cei mici, dar nu numai, de a se întâlni cu universul plin de magie şi dorinţă de cunoaştere marca Alexandru Stermin prin cartea sa apărută la editura Humanitas Junior, Cum am devenit vrăjitor: Din carnetul unui explorator.

Pasionatul biolog şi neobositul călător ne va invita să-l însoţim pe drumurile lungi ale Globului, din trecutul omenirii până azi, prin poveştile pline de farmec pe care el le-a strâns laolaltă ca prin vrajă în acest “carnet de explorator”.

De la 12.30, editura Polirom ne-a pregătit o întâlnire cu Simona Antonescu şi romanul istoric recent apărut în colecţia Fiction Ltd, Chiajna din Casa Mușatinilor. Acest nou roman, de factură istorică, ne va deschide poarta către era Doamnei Chiajna, cea mai importantă personalitate feminină a Evului Mediu românesc.

Apoi, Anca Vieru ne va face cunoştinţă cu Theodor Pallady, prin intermediul volumului Pallady. Ulise legat de catarg, din colecţia Biografii romanţate. Iar de la ora 13.30, publicul Bookfest Târgu Mureș este invitat la lansarea în cadrul colecţiei Ego. Proză a romanului Viața e a mea de Emilia Faur. Acesta reprezintă saltul de la registrul liric şi debutul în proză al autoarei care propune o voce auctorială puternică şi de netrecut cu vederea.

Matca, o revistă literară proaspătă, prezentată de Péter Demény

De la ora 14.00 urmează să fie lansat numărul 2 al revistei culturale MATCA, evenimentul fiind prezentat de scriitorul, publicistul şi profesorul clujean Péter Demény. Deşi aflată abia la începuturile sale, revista a reuşit să pătrundă şi să atragă atenţia pe piaţa culturală din România prin conţinutul său diversificat.

Aceasta reuneşte articole despre literatură, arte plastice, teatru, film, muzică, reportaje despre festivaluri, târguri de carte, concerte, interviuri cu scriitori, regizori, soliști, artiști, schițe, nuvele, poeme, portrete, ilustrații, dialogul  fiind miza principală a publicaţiei.

Programul complet al evenimentelor va putea fi consultat în curând pe pagina www.bookfest.ro

Programul de vizitare va fi următorul:

Joi, 28 septembrie: 10:00 – 19:00

Vineri, 29 septembrie: 10:00 – 20:00

Sâmbătă, 30 septembrie: 10:00 – 20:00

Duminică, 1 octombrie: 10:00 – 20:00

Salonul de Carte Bookfest este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, în parteneriat cu Instituția Prefectului – Județul Mureș.

Co-organizatori: Consiliul Local Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă, ajuns anul acesta la ediția a XVI-a. Începând din 2012, Bookfest s-a extins și în alte orașe din România – Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Târgu Mureș, Brașov – având și două ediții speciale de Crăciun la București. În 2023 invitatul de onoare a fost Italia iar la edițiile internaționale anterioare țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia, Israel, Suedia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Japonia.

Salonul de Carte Bookfest are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov și o altă ediție internațională la Chișinău.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...