Cine ar putea fi noul ministru al Justiției. Numele vehiculate

Data:

spot_img

Noul ministru al Justiției ar urma să fie ales dintre fosta judecătoare Elisabeta Roșu, în prezent notar public, și actualul secretar de stat al ministerului, fostul judecător George Cătălin Șerban, potrivit surselor PRESShub.

Protocolul de guvernare prevede că ministerul Justiției revine, la rotativă, PSD, dar partidul condus de Ciolacu ar dori să numească ca ministru o persoană din afara politicii, un tehnocrat.

Fostă judecătoare, Elisabeta Roșu s-a pensionat în mai 2021 din funcția de judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), fiind în prezent notar public. A stat la instanța supremă doar doi ani, suficient pentru a ieși la pensie cu un venit considerabil.

Averea familiei Roșu

Căsătorită cu un avocat, Elisabeta Roșu deținea la momentul ieșirii la pensie trei terenuri intravilane în București, unul în Comarnic și unul în comuna Secărie.

În București familia deține o casă de locuit, trei garsoniere, două apartamente și un al treilea apartament în Constanța. Cei doi mai au cinci motocilete, patru motocicle și 3 mașini.

Potrivit declarațieie de avere din 2021, familia Roșu a vândut în același an două apartamente. Unul în valoare de 254.000 de lei și celălalt în valoare de 742.000 de lei.

De la Înalta Curte de Casație și Justiției (ÎCCJ), Elisabeta Roșu a încasat pe 4 luni a anului 2021 suma de 147.000 de lei, adică 36.500 de lei/lună net.

Soțul, Eusebiu Severin Roșu, a estimat un venit de 157.000 de lei din avocatură pentru perioada ianuarie – mai 2021.

Legături vechi

Fost președinte interimar al Curții de Apel București (CAB) în locul Liei Savonea – care fusese aleasă în CSM – Elisabeta Roșu a fost vicepreședintă a instanței când CAB era condusă de Savonea.

Elisabeta Roșu s-a numărat  în 2019 printre semnatarii președinți de Curți de Apel care s-au delimitat de protestul magistraților de pe treptele CA București care reclamau politizarea sistemului judiciar în timpul guvernării PSD-PLDE.

Roșu invoca atunci „necesitatea respectării prevederilor legale care reglementează statutul magistratului, a separaţiei puterilor în stat şi folosirea doar a pârghiilor pe care legea şi regulamentele le găsesc adecvate pentru exprimarea opiniilor”.

Secretarul de stat politic de la justiție

Alt nume vehiculat pentru funcția de ministru este George Cătălin Șerban (51 de ani), actualul secretar de stat susținut de PSD în ministerul Justiției.

Europa Liberă a relatat despre acesta că a încasat în 2021 8.000 de euro/lună după ce a cumulat pensia de judecător cu cea de demnitar în ministerul Justiției.

Șerban a fost angajatul Consiliului Superior al Magistraturii până în octombrie anul 2021. Judecător de meserie, Șerban ocupa la momentul respectiv funcția de secretar general al CSM.

Indiferent de cel care va fi ales, noul ministru al Justiției va cumula pensia cu salariu, în condițiile în care În Parlament există un proiect de lege care ar urmări eliminarea cumulului pensiei cu salariul pentru angajații de la stat. Proiectul este blocat de mai multe luni.

Urmărește PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primarul din Sinaia, reținut de DNA

Potrivit procurorilor DNA, primarul Vlad Oprea este acuzat de...

Dacă depășesc „producția la hectar”, Romsilva își plătește directorii cu alte 12 salarii/an

Potrivit contractelor de mandat, membrii Consiliului de Administrație ai...

Gelu Voican Voiculescu, inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990

Fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu s-a prezentat joi dimineața...

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, adus la DNA

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a fost adus, joi,...